Binlerce esnaf bu şurayı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Binlerce esnaf bu şurayı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 00:53

BİNLERCE esnaf ve sanatkar hükümetten 5 temel soruna çözüm getirilmesini isteyecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Esnaf ve Sanatkar Şurası’nda esnaf, hükümetten düşük Bağ-Kur maaşlarının yükseltilmesini, vergilerin düşürülmesini, Perakende Ticaret Kanun Tasarısı’nın bir an önce hayata geçirilmesini ve sosyal güvenlik sorunlarının çözülmesini talep edecek. Şurada alınan kararların rapor haline dönüştürülerek, hükümet politikası haline getirilmesi istenecek.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TESK tarafından düzenlenen Esnaf ve Sanatkarlar Şurası 26-27 Kasım’da Ankara’da düzenlenecek.

Şuraya başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere bakanlar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcileriyle esnaf katılacak.

5 TEMEL SORUN MASADA OLACAK
Toplantıda binlerce esnaf ve sanatkarlar için son derece önemli konular masaya yatırılacak. Toplantıda esnafın beş temel mesleki konuda ortaya çıkan sorun ve ihtiyaçları tartışılacak. Esnaf, şurada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet üyelerinden sosyal güvenlik sistemiyle ilgili yaşanan sorunların çözülmesini talep edecek. Prim yatırmadığı aylarda sağlık hizmetlerinden yararlanamadığı için büyük sıkıntı çeken esnaf bu konuda yeni bir formülün tartışılmasını isteyecek.

Haberin Devamı

Esnaf, ayrıca düşük Bağ-Kur emekli maaşlarının geçim standartlarına yükseltilmesi, emekli maaşlarından Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin kaldırılması, esnafın üzerinde ağır yük oluşturan yüksek vergilerin düşürülmesi, şu anda Meclis’te görüşülmeyi bekleyen Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanun Tasarısı’nın bir an önce yasalaştırılması gibi 5 başlıkta hükümetten destek talebinde bulunacak. TESK, şehirlerdeki esnaf teşkilatının güçlendirilmesi için de çalışma yapılmasını isteyecek. 3 bin 157 oda başkanının katılacağı toplantıda iki gün boyunca gündeme getirilecek sorunlarla ilgili daha sonra bilimsel raporlar hazırlanacak. Esnaf temsilcileri bu raporların önümüzdeki dönemde hükümet tarafından alınacak tedbir ve yapılacak düzenlemelere temel oluşturmasını da ekonomi yönetiminden isteyecek.

ÖDÜL YERİNE CEZA VERİLİYOR
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Bağ-Kur’lu esnafın yüzde 80’inin aldığı emekli maaş ortalamasının 800 lira olduğunu ifade ederek, “Esnaf en uzun süre prim ödemesine rağmen aldığı para açlık sınırının altında kalıyor. Emekli olup çalışmaya devam ederse esnaf yüzde 15 destek primi ödemek zorunda kalıyor. Emekli maaşlarından kesintiye son verilmeli. Emekli esnaf ve sanatkarlardan prim kesintisi yapmak gençlere iş imkanı yaratan bir kesimin ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırılması anlamına geliyor” diye konuştu. Palandöken, esnaf odalarına gönderdiği genelgede ise şuraya “tam ve eksiksiz” katılım sağlanmasını, gereken çabanın gösterilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!