Mersin’de kırmızı et operasyonundan sonra ’kırmızı hat’ uygulamasına geçildi

Güncelleme Tarihi:

Mersin’de kırmızı et operasyonundan sonra ’kırmızı hat’ uygulamasına geçildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2014 01:30

MERSİN’de Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde ortaya çıkartılan ithal kırmızı et vurgunundan sonra, ’kırmızı hat’ uygulamasına geçildi. Bu sistemle konteynerler fiziki incelemeye tabi tutulup kayıtları merçek altına alınmış olacak.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin açıklamasıyla ortaya çıkan ithal kırmızı et vurgununda kente gönderilen 5 gümrük müfettişi, incelemesini sürdürüyor. Sahibi İnanç Ersoy’un tutuklandığı 1044 ton kırmızı etin kaybolduğu MEGA A Tipi Gümrüklü Antrepoda yoğunlaşan müfettişlerin ayrıca kentte faaliyet gösteren 83 antrepoyu da mercek altına aldığı kaydedildi. Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Silifke Taşucu Gümrüğü’nden çıkan ve 49 ton kırmızı et yüklü TIR’ın ele geçirilmesiyle başlatıldığı belirtilen vurgunla ilgili idari ve adli soruşturmanın devam ettiği vurgulandı. Sayımı tamamlanan 4 antrepo sonucu ise henüz açıklanmazken, kayıp et miktarının 5 bin tonu bulacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

GÖZLER ENTEGRE TESİSLERİNDE

Mersin’de ortaya çıkartılan et vurgununda kullanılan yöntemin ancak modern bir entegre tesisinde yapılabileceği de vurgulandı. Polis ve Gümrük özellikle Çankırı, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Van’da bulunan hem kırmızı et, hem de beyaz eti aynı anda işleyebilen modern entegre tesislerini de mercek altına aldı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey yetkili, " MEGA A Tipi Gümrüklü Antrepo’da ele geçirilen kırmızı et ambalajı ile tavuk kırıntısının ambalajı aynı çıktı. Bu şunu gösteriyor, ambalajlar modern entegre tesislerinde yapıldı. Bu tarz bir değişim, ancak kırmızı ve beyaz eti aynı anda işleyebilen tesislerde yapılabilir. Bu nedenle ilgili kurumların özellikle Türkiye’de bir kaç ilde bulunan entegre tesisleriyle ilgili araştırma ve soruşturma yapması gerekir" dedi.

KIRMIZI HAT

Mersin’de ortaya çıkan kırmızı et vurgunun ardından Mersin Gümrük Müdürlüğü’nde başlatılan ’kırmızı hat’ kapsamında konteynerler fiziki olarak ayrıntılı bir şekilde incelemeye tabi tutuluyor. Gerek görüldüğü durumlarda, malın tartımı ve sayımı yapılarak belgeler araştırılıyor.

Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Hüseyin Sarıdağ, uygulamanın diğer gümrüklerde de yapıldığını söyledi. Gelişmeleri değerlendiren Sarıdağ şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

"Risk kriterleri yüksek olan ürünler üzerinde kırmızı hat uygulaması yapılıyor. Bu ürünler genelde gümrük vergi oranları yüksek olan et, buğday, şeker ve alkollü içecekler. Fakat risk kriterleri eşyanın cinsi, geldiği ülke, ihracatçı ve ihracatçısına göre değişebilir. Kırmızı hat uygulaması doğru bir karar. Kriterler bakanlık tarafından belirleniyor ve o kriterler ölçüsünde bu kırmızı hat uygulaması yapılıyordu. Ama şu an biraz daha çapı genişletildi. Bu aralar bizim meslektaşlarımız ve ithalatçı ihracatçılar bu geçiş döneminde sıkıntı yaşayabilirler. Bu aşamada hem gümrük idarelerine hem de soruşturmayı yürüten insanlara yardımcı olmamız lazım. AB ülkelerinden ve Amerika’dan gelen mallarda bir sıkıntı yok. Ancak, Uzakdoğu ve Güney Amerika ülkelerine ait mallarda kırmızı hat uygulaması yapılıyor. İhracatçılarımızın ve meslektaşlarımızın bu aşamada hoşgörülü ve sabırlı olması gerekir."

Haberin Devamı

SÜREKLİ SAYIMLAR YAPILIYOR

Soruşturmanın çok yönlü sürdüğünü de kaydeden Sarıdağ bu konuda şunları söyledi:

"Daha soruşturma aşamasındayız. Gerçekten Türkiye’ye et mi gelmiştir, antrepoda mı değiştirilmiştir, sevkiyat esnasında mı değiştirilmiştir, bunlar sonuçlandığında resmi açıklama yapılacaktır. Ancak, böyle bir olayın Mersin’de olması bizi son derece üzmüştür. Dilerim suçlular hak ettikleri cezayı alırlar. Antrepolarda işlemle ilgili sürekli sayımlar ,denetlemeler yapılıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!