IŞİD, üzüm ihracatını vurdu

Güncelleme Tarihi:

IŞİD, üzüm ihracatını vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 12:32

Türkiye'nin Ortadoğu'ya'ya açılan ticaret kapıları Irak ve Suriye'deki terör örgütü IŞİD tehdidi, Türkiye'nin bölgeye üzüm ihracatını olumsuz etkiledi.

Haberin Devamı


TÜİK verilerine göre bu yılın ilk on ayında bölge ülkelerine yaklaşık 1,1 milyon dolarlık kuru üzüm, 5,4 milyon dolarlık da yaş üzüm gönderen Türk ihracatçıları, üzümde hasat zamanın henüz geride kaldığı bu günlerde bölgeye "yeni mahsul" üzüm ihraç etmekte zorlanıyor.

Türkiye'de sofralık üzüm üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Sarıgöl Ovası'nda, bağların üzerini beyaz kanaviçe naylon ile örterek normal şartlarda ağustos ayında yapılan hasadı kasım ve aralık ayına kadar bekleten üretici, bölgeye ihracat yapılamamasının sıkıntısını yaşıyor.

IŞİD, üzüm ihracatını vurdu

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, yaptığı açıklamada, üzüm ihracatındaki bu sıkıntının üzüm fiyatlarını düşürdüğünü savundu.

Haberin Devamı

Bu yıl üzümde rekoltenin de yüksek olduğunu belirten Ülgen, geçen yıl kilogramı 2 lira olan üzümün, bu yıl 40-50 kuruşa kadar düştüğünü, buna rağmen alıcısının olmadığını anlattı.

Karayolu güvenliği yok

Irak ve Suriye'deki karışıklığın Ortadoğu'ya ihracat kapısını kapattığını bu nedenle üreticilerin büyük sıkıntı içinde olduğunu dile getiren Ülgen, "İhracatta büyük sıkıntı içerisindeyiz. Ortadoğu'ya'daki karışıklık bizim sofralık üzüm ihracatımızı etkiledi. Önceki yıllarda Suudi Arabistan'a buradan tırlarla üzüm gönderiyorduk. Ancak şimdi Arabistan'a, Irak'a, Suriye'ye, Katar'a tır gönderemiyoruz. Bu yıl Ortadoğu'ya pazarını kaybettik diyebiliriz" dedi.

IŞİD, üzüm ihracatını vurdu

Ülgen, üzüm ihracatının büyük bir bölümünün kara yoluyla yapıldığına dikkati çekerek, "Irak ve Suriye'deki terör olayları nedeniyle ihracatçılarımız o bölgeye araç çıkartamıyor. Araçları yakılıyor, şoförleri öldürülüyor. Bu konuda bir tedbir alınması gerekiyor. Buna bir alternatif geliştirilemezse maalesef önümüzdeki yılda da aynı sıkıntılar baş gösterecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hava köprüsü kurulabilir

Ülgen, Irak ve Suriye üzerinden yapılan kara yolu ticaretinde yaşanan sıkıntıya karşı Ortadoğu'ya ticaretin havadan yapılabileceğini işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bizim Alaşehir'de hava alanımız var. Bir uçakla 50 ton üzüm Suudi Arabistan'a, Katar'a gönderilebilir. Devletimizden bu konuda yardım bekliyoruz. Bunun için üreticilerden kesinti yapılmasına razıyız. Şu anda bizim için Suriye ve Irak'taki karışıklar nedeniyle kaybedilen Ortadoğu'ya pazarına girmenin yolu hava yolu ile ihracattır. Devlet bu konuda biz üreticilerden ve ihracatçı birliklerinden belli bir oranda kesinti alarak bu ticaret yolunu açabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!