Hala haber yok

Güncelleme Tarihi:

Hala haber yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 01:20

İZMİR’de, evinde kriz geçirdikten sonra, yasak olduğu için refakatçi alınmadan 112 Acil yardım ambulansıyla götürüldüğü Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin acil servisinden kaybolan 70 yaşındaki Ayşe Bilir’den, geçen cuma gününden beri haber alınamıyor. Yakınlarının ve polisin, tüm ihbarları değerlendirip yaptıkları aramalar da sonuçsuz kaldı.

Haberin Devamı

Geçen cuma günü saat 13.30 sıralarında, Karşıyaka İlçesi’ndeki Zübeyde Hanım Caddesi üzerindeki evlerinde eşiyle oturan Ayşe Bilir, bir süredir gördüğü psikolojik tedavinin de etkisiyle kriz geçirdi. Eşi 67 yaşındaki Remzi Bilir’in yardım istediği 112 sağlık ekibi, eve gelip Ayşe Bilir’i, sakinleştirmeye çalıştı. Ancak sakinleşmeyen Bilir’e iğne vuruldu. Ardından sedyeyle ambulansa alındı.

Remzi Bilir de eşinin durumunu sağlık görevlilerine anlatıp ambulansa binmek istedi. Ancak kendisine refakatçi alınmasının yasak olduğu söylenip, Bilir’in binmesine izin verilmedi. Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin acil servisine götürülen Ayşe Bilir’in, nabız, tansiyon ve ateşi ölçüldü. Ardından kendi haline bırakılan Ayşe Bilir, görevlilerin gözleri önünde, ayakkabısız, yalın ayak ve bir süre önce beline takılmış olan metal korsesiyle acil servisten çıkıp kayıplara karıştı. Beş dakikalık farkla arkadan gelen Remzi Bilir ile yakınları, acil servise girip eşini sorduğu anda, kaybolduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

6 GÜNDÜR ARANIYOR

İlk olarak hastanenin çevresinde arama yapan yakınları Ayşe Bilir’i bulamadı. Kayıp başvurusunda bulunulmasıyla polis ekipleri de kentin her yerinde Bilir’i aramaya başladı. Gelen her ihbar değerlendirildi ama bunlardan da yine bir sonuç alınamadı. Geçen cuma gününden beri kendisinden haber alınamayan Ayşe Bilir’i arama çalışmaları devam ediyor. Bilir’in eşi Remzi Bilir, herkesi kendilerine yardım etmeye çağırdı. Eşini görenlerin hemen polise haber vermelerini istedi.

"HASTANIN KAYBOLMASI KABULLENİLEMEZ"

Konuyla ilgili açıklama yapan, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı ve CHP İl Başkan Yardımcısı Dr. Ülkümen Rodoplu, yaşanan olayın kabul edilemez olduğunu söyledi. Rodoplu, "Hasta 112 ambulans arandığı andan itibaren sağlık sistemine emanettir. Dolayısıyla güvenliği, sağlığı, mahremiyeti tamamen sistemin sorumluluğuna girer. Bütün dünyada böyledir. Ambulansla geldikten sonra acil servise girip de hastanın koybolması kabul edilemez. Bu bir bütündür. Aktörler değişse de sistem birdir. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı sorumludur. Bu konuda anlaşıldığı kadarıyla, hasta yakını ambulansa kabul edilmemeiştir. Ambulanslarda, hekimlerin çekilmiş olması ve ambulansların birçoğunda deneyimi kısıtlı arkadaşlarımızın çalışması bu ve buna benzer sorunlara yol açmaktadır. Öyle hastalıklar vardır ki, hasta yakınları bize yardımcı olur. İşte bu vakada da hasta yakını eğer ambulansta bulunsaydı, belki de bu yaşanmayacaktı. Sağlıkta iki kere iki her zaman dört değildir. Önemli olan amabulansları ve acil servisleri yönetenlerin, inisiyatif alacak, hızla karar verebilecek, değişen durumlara göre hastaya hizmet edebilecek donanımda olması gerekir" dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Müdürlüğü: HASTA YAKINLARI ISRARCI OLMAMIŞ

İL Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, hasta yakınlarının refakatçi olarak ambulansa binme konusunda ısrarcı olmadıkları, bu nedenle alınmadıkları bildirildi. Açıklamada şöyle denildi: “Ayşe Bilir isimli hasta için, İzmir 112 Komuta Kontrol Merkezimize 14 Kasım saat 12.54’te gelen çağrı nedeniyle 12.56’da Merkez 54 No’lu (Reşadiye) Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu görevlendirilmiş ve 12.58’de çıkış yapan ambulansımız 13.01’de hastaya ulaşmıştır. Olay yerinde uygulanan tıbbi müdahalenin ardından Karşıyaka Devlet Hastanesi’ne nakli sağlanan hasta, 13.54’te Karşıyaka Devlet Hastanesi’ne teslim edilmiştir. Ambulans sürüş güvenliğini tehlikeye atacak derecede saldırgan kişiler hariç olmak üzere, 1 (Bir) hasta yakını veya refakatçinin ambulansa alınması hususunda 1 Nisan ve 12 Kasım tarihlerinde, İl Ambulans Servisi Başhekimliği’nce tüm istasyonlara gönderilen yazılarda, ‘Ambulansta hasta yakını veya refakatçi, ekip sorumlusunun izni ve hasta yakının talebi ile ön kabine alınabilir. Bunun dışında yine ekip sorumlusunun izni ile bebek, çocuk ve engelli hastaların nakli sırasında bir hasta yakını arka kabine alınabilir’ talimatı bulunmaktadır. Sözkonusu vaka ile ilgili olarak, görevlendirilen ambulans ekibi ile yapılan görüşmede, hasta yakınının ambulansa alınması yönünde bir ısrarı olmaması nedeniyle hasta yakınının ambulansa alınmadan naklin yapıldığı bilgisi alınmıştır. Olası bir ambulans kazasında hasta yakını veya refakatçılarda meydana gelecek herhangi bir sakatlık veya vefat halinde oluşacak hukuki sorumluluklar nedeniyle ambulans ekipleri, gereklilik olmadıkça ambulansa refakatçı veya hasta yakını almak istememelerine rağmen, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için ambulansa refakatçı veya hasta yakını alınması hususunda tüm istasyonlarımız 18 Kasım’da tekrar bilgilendirilmiş, habere konu olan vaka ile ilgili olarak istasyon ekibi daha hassas ve özenli olmaları konusunda uyarılmıştır.”Bülent KATARCI / HÜRRİYET

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!