MEB, ABD'de yeni eğitim ataşelikleri açacak

Güncelleme Tarihi:

MEB, ABDde yeni eğitim ataşelikleri açacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 09:47

MEB, ABD'nin Şikago, Houston, Boston ve Los Angeles şehirlerinde yeni eğitim ataşelikleri açarak, öğrencilerin sorunlarını yerinde ve daha hızlı çözmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Ankara'dan ABD'ye gelen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Yusuf Ziya Yediyıldız, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Semih Aktekin, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Harun Karcı'dan oluşan heyet, çoğunluğu ABD'nin kuzeydoğu bölgesinden bakanlık bursuyla yüksek lisans ve doktora eğitimi alan Türk öğrencilerle New York'ta buluştu.

Öğrenci işlemlerinin otomasyonu için geliştirilen Resmi Burslu Öğrenci Sistemi'nin (REBUS) tanıtımının ardından heyet, öğrencilerin sorunlarını dinledi, tavsiyelerde bulundu.

“Yükselen bir değer olarak sizlere ihtiyacımız var”

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Yediyıldız, Türkiye'de bulunan 176 üniversiteden 104'ünün devlet üniversitesi olduğunu belirterek, “Üniversiteler içini doldurmadığımız sürece, üniversite olmaz. Bunun için sizlere, yetişmiş kadrolara ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin burslu olarak ABD'ye çok öğrenci gönderdiğini anlatan Yediyıldız, “Ülke uzmanlarına ihtiyacımız var. Dünya artık ABD ile sınırlı değil. ABD ve İngiltere ağırlıklı olmak üzere öğrencilerimizi diğer ülkelere de kaydırmak istiyoruz. Türkiye'nin yükselen bir değer olarak buna çok ihtiyacı var” diye konuştu.
ABD'de yeni eğitim ataşeliklerinin açılacağının müjdesini veren Yediyıldız, şunları söyledi:
“Boston, Şikago, Houston ve Los Angeles'ta eğitim ataşelikleri açmak suretiyle, o bölgelerdeki öğrencilerimizin işlerini kolaylaştıracağız. Yerinde daha kısa sürede işlemler yapılacak. Dosyalarınız bulunduğunuz bölgedeki yeni açılacak ataşeliklere gönderilecek.”

“Tezlerinizi Türkiye üzerine değil de bulunduğunuz ülkeyle ilgili yapın”

Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Semih Aktekin ise 1929 yılından beri öğrencilerin yurt dışına eğitim amacıyla gönderildiğini, 22 ülkede 2 bin 600 öğrencinin burslu eğitim gördüğünü söyledi. Aktekin, her yıl burs verme stratejisini Türkiye'nin ihtiyacına göre belirlediklerini belirtti. Öğrencilere birçok konuda tavsiyede bulunan Aktekin, “Tez konularını Türkiye yerine bulunduğunuz ülkeyle ilgili konularda yaparsınız Türkiye'ye daha faydalı olursunuz. Türkiye'ye bilgi transferi açısından faydalı olur. Fırsat elinizdeyken bulunduğunuz yerle ilgili yapın” dedi.

Haberin Devamı

Aktekin, “Siyasal elit değişti, ekonomik elit değişiyor. Kültürel elit de değişiyor. Devlet bürokraside artık her üniversiteye eşit şartlarda fırsat veriyor. Eskiden siyasal mezunları devlet kadrolarında kayırılarak kendilerine yer bulurdu. Şimdi öyle değil. Diğer üniversitelerden de öğrenciler aynı şartlarda aynı kadroyu alabiliyor” diye konuştu.

“Hak edilmemiş burs haram para yemektir”

Aktekin, eğitimin rekabete açık ticari bir alan olduğunu belirterek, öğrencilere, bulundukları okullarda haklarını aramalarını, yardım istendiği sürece gerekirse okul yönetimlerini kendilerinin arayarak, ödedikleri paranın boşa gitmemesini sağlayabileceklerini hatırlattı.
Zamanında eğitimlerini tamamlamaları ve izinsiz okullarına ara verip Türkiye'ye gitmemeleri konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulunan Aktekin, “Hak edilmemiş burs haram para yemektir” dedi.

Haberin Devamı

New York Başkonsolosu Ertan Yalçın ve Eğitim Ataşesi İlhan Çoban'ın da ev sahibi olarak katıldığı toplantının benzerinin 22 Kasım'da Teksas'ın Houston kentinde de gerçekleştirileceği bildirildi.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının, yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için yurt dışına lisansüstü eğitim amacıyla öğrenci gönderilmesiyle ilgili düzenlemeleri içeren 1416 sayılı kanun çerçevesinde verilen burslardan, başlangıcından bugüne kadar 13 bin 453 kişinin yararlandığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!