Davutoğlu'ndan çözüm süreci mesajı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan çözüm süreci mesajı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 08:00

Başbakan Ahmet Davutoğlu çözüm süreci ve HDP heyetinin İmralı ziyaretleri hakkında açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Kamu düzeni konusundaki hassasiyet korunacak, bu konuda taviz vermeyiz. Çözüm sürecinin nihai perspektifi olan silahsızlanma da dahil olmak üzere şiddetin terk edilmesi ve demokratik ortamda siyasi hayatın hayata geçirilmesi konusunda da net bir tavır sergilenecek. Ümit ederiz bu tür görüşmeler onun önünü açar. Bağdat dönüşü bu konuda gelişmeler olabilir" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı El Ebadi’nin daveti üzerine 2 günlük resmi ziyarette bulunacağı Irak ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Irak ziyaretinin bir çok açıdan önemli olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Irak’ta yeni bir hükümet kuruldu, sayın El Ebadi göreve başladı. Yeni hükümetin kurulmasına müteakip kendisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik aslında iki kez. Belli bir takvim içinde Türkiye Irak ilişkilerinde ciddi bir momentum, bir ivme oluşması yönünde prensip kararına varmıştık. Bu çerçevede Irak Dışişleri bakanı Caferi, ülkemizi ziyaret etti. Sayın Ebadi’nin davetini bizzat kendisi iletti, ve en kısa zamanda beklediklerini ifade ettiler. Bu çerçevede onun ziyaretine müteakip iki hafta içinde bu ziyareti gerçekleştirme kararı aldık" dedi.

Haberin Devamı

Irak’ta son dönemde ortaya çıkan güvenlik şartlarının sadece Irak’ı ilgilendirmediğini ifade eden Davutoğlu, "Irak dışında bölgede çok geniş etki uyandırdı özellikle IŞİD’in yol açtığı yeni tehdit son beş altı aydır Irak Suriye hattında çok ciddi güvenlik riskleri oluşturuyor. Bunun oluşturduğu yeni bir konjonktür var. Bu çerçevede dost ve komşu Irak ile kapsamlı istişarelere ihtiyaç hissediyoruz, Irak’la bildiğiniz gibi 2009 yılında kurduğumuz ve son derece de iyi işleyen başlangıçta Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi vardı. Ortak kabine toplantıları gerçekleştiriyorduk. Ancak Irak’ta son iki üç yıl içinde yaşanan iç istikrarsızlıklar ve iç siyasi hayatta ortaya çıkan parçalanmalar bir çok siyasi liderin ve hareketin Irak’ta sistem dışına itilmesi dolayısıyla ortaya çıkan iniş çıkışlar dolayısıyla bu çalışmada bazı aksama söz konusu olmuştur. Şimdi bu Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasını tekrar ciddi bir ivme katma kararlığımız var. Sayın Ebadi ile olan telefon görüşmemizde de bu konuda bir prensip kararına varmıştık. Sıra Irak tarafındaydı. Dolayısı ile bu ziyaretimiz bir anlamda hem yeni Irak hükümetini tebrik etmek, yeni Irak hükümeti ile her anlamdaki işbirliğimizi geliştirmek hem bölgedeki güvenlik şartlarını bizzat istişare etmek ama onlar kadar önemli olan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin de ön hazırlık çalışmasını yapmak. Önümüzdeki takvim çerçevesinde benim ziyaretime müteakip en kısa sürede sayın Ebadi, bütün ilgili bakanları ile birlikte Ankara’ya gelecek ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye Irak ilişkilerinin özel öneme sahip olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Irak’taki her toplumla derin akrabalık ilişkileri mevcuttur. Dolayısı ile Irak’ta istikrar olduğunda, huzur olduğunda Türkiye bundan en fazla istifade eden ülke konumundadır. Irak’ta bir huzursuzluk olduğunda bir gerilim olduğunda da öncelikle Türkiye’ye yansımaktadır. Irak’ta son dönemde yaşanan özellikle seçimler sonrasında yaşanan değişimler ve daha kapsayıcı, bütün tarafları içine alıcı bir sürecin ortaya konmuş olması herkesten daha çok Türkiye’yi memnun etmiştir. Seçim sonrasında meclis başkanı seçiminde, başbakanlık mutabakatı esnasında da Türkiye elinden gelen tüm katkıyı yapmaya çalışmıştır. Irak taki tüm siyasi gruplar Türkiye’nin dostudur. Irak’taki tüm dini, mezhebi, etnik gruplar da Türkiye’nin akrabası ve dostudur. Hiçbirini diğerinin önüne almayız, hiç birini diğerinden ayırmayız. O bakımdan da hükümet oluşumunda tekrar bütün Iraklı kesimleri kapsayan sonuç elde edilmesi bizi ziyadesi ile memnun etmiştir" dedi.

Haberin Devamı

''IRAK KÜÇÜK BİR ORTADOĞU''

Başbakan Davutoğlu, Irak bir çok özelliği itibarı ile küçük bir Ortadoğu niteliği taşıdığını ifade etti. Davutoğlu şöyle devam etti;" Ortadoğu’daki bütün mezhebi ve etnik gruplar Irak’ta mevcuttur. Dolayısı ile Irak’ın istikrarı sadece Irak için değil bütün bölge için önemlidir. 2003 müdahalesinin sonra Türkiye’nin başlattığı Irak’la komşu ülkeler inisiyatifi de Irak’a katkıda bulunmak üzere geliştirilen inisiyatiftir. Ümit ederiz ki Irak en kısa zamanda terör tehdidinden kurtulur, en kısa zamanda kendi iç bütünlüğünü sağlam bir teminat altına alır. Sadece kendi içinde değil, bölgesel barışa da katkı yapan bölgesel barışı inşa eden bir sürecin önemli bir aktörü haline gelir."

Haberin Devamı

''KAMU DÜZENİ KONUSUNDAKİ HASSASİYET KORUNACAK''

"Kamu düzeni konusundaki hassasiyet korunacak, bu konuda taviz vermeyiz" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:" Çözüm sürecinin nihai perspektifi olan silahsızlanma da dahil olmak üzere şiddetin terk edilmesi ve demokratik ortamda siyasi hayatın hayata geçirilmesi konusunda da net bir tavır sergilenecek. Ümit ederiz bu tür görüşmeler onun önünü açar. Bağdat dönüşü bu konuda gelişmeler olabilir."

Başbakan Davutoğlu, yarın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile akşam yemeğinde bir araya geleceğini söyledi. Davutoğlu, konuşmasına söyle devam etti; "ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yarın akşam yemeğinde birlikte olacağız. Ertesi sabah Atlantik Konseyi’nin enerji konferansında ortak olarak platformda konuşmacı olacağız. Benim Irak’ta yapacağım görüşmeler de önem taşıyor. Irak’ta güvenlik konusunda atılacak adımlarla, Suriye’de atılacak adımlar arasında bir bütünlük olması lazım. Bunları hep birlikte ele alacağız. Bu bir süreçtir, bir görüşmeden, ziyaretten bütün konuların bir anda çözülmesi beklenmez ama ortak bir perspektife sahip olmak ve o perspektif içinde birlikte çalışmak en önemli husus. Bu konuda da ABD ile ve diğer müttefiklerle ve bölge ülkeleriyle yaptığımız görüşmelerde Suriye bağlamında bu ortak perspektif yönünde bir zemin olduğunu söyleyebiliriz."

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu iki günlük resmi ziyaret sırasında, mevkidaşı Ebadı, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve yardımcıları, Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi ile bir araya gelecek. Başbakan Davutoğlu, Türkmen toplumunun temsilcilerini de kabul etmesi bekleniyor. Davutoğlu’nun Bağdat temaslarının ardından Erbil’e geçerek IKBY makamlarıyla temaslarda bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!