Uçuşa yasak bölge için Eğit-Donat kozu

Güncelleme Tarihi:

Uçuşa yasak bölge için Eğit-Donat kozu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 01:00

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, hafta sonundaki Türkiye ziyaretinde ‘uçuşa yasak ve güvenli bölge kurulmasına’ Washington’ın sıcak bakmadığı mesajını vereceği açıklanmasına rağmen Ankara bu konudaki ısrarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin bu görüşünü Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara’ya gelen ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le küresel mücadele özel temsilcisi emekli orgeneral John Allen’e aktardı, ancak Dışişleri Bakanlığı’ndaki 5 saatlik toplantıdan somut bir sonuç çıkmadı. Edinilen bilgiye göre Sinirlioğlu, güvenli bölge kurulmadan Suriye’de ılımlı muhaliflere verilmesi planlanan eğitimden sonuç almanın mümkün olamayacağını, ‘Eğit-Donat’ın sembolik kalacağını da Allen’e aktardı. Görüşmede Kürt grupların eğitimi ve donatımındaki görüş ayrılıkları da ele alındı. Bir yetkili, “Eğitim konusundan çok, donatım konusu sorun. Çünkü eğitim sonrası YPG’ye verilecek silahların PKK’nın eline geçmeyeceğini kim garanti edecek” dedi.

‘Görevim Esad’ı devirmek değil’

Öte yandan dün ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, Türkiye’nin uçuşa yasak bölge oluşturulması yönündeki talebine dair soruya “ABD’nin pozisyonu net ve şu anda bu yönde bir planımız yok” cevabını verdi. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de Washington’da katıldığı bir konferansta “Bana verilmiş olan görev IŞİD. Bir ulusun inşası veya Suriye rejimini devirmek değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!