Eve dönüş çağrısı için ‘6 ay şartı’

Eşim üç buçuk ay önce evi terk etti. Ancak eve dönüş çağrısı yapmak istiyorum.

Haberin Devamı

* Nasıl yapacağız bize yol gösterebilir misiniz?
Cengiz K.

Cengiz bey, eve dönüş çağrısı yapabilmeniz için öncelikle, yaklaşık iki buçuk ay daha beklemeniz gerekiyor. Eve dönüş çağrısının yapılabilmesi için öncelikle evi terk ediş süresinin 6 aydan fazla olması şartı var. Bu sürenin dolmasından sonra aile mahkemesine başvurarak yahut noter aracılığıyla eve dön ihtarında bulunabilirsiniz.

KOYUN KUZUSUNDAN AYRILIR MI HİÇ

Kıymetli avukatım merhaba. Şu an boşanma aşamasındayım. Mahkeme tarihi henüz belli değil, sorum şu:
Biri 4 diğeri 2 yaşında olan iki kızım var. Son 9 aydır ailemle yaşıyoruz. Bu sürede çocuklarım babasından ne maddi ne de manevi destek görmedi. Önceden de çocuklara bakmaktan aciz biriydi. Velayeti alabilir miyim? Evlatlarıma ben bakmak ve büyütmek istiyorum. Koyun kuzusundan ayrılır mı hiç...
Nuray İ.

Haberin Devamı

Nuray Hanım, çocuklarınızın velayetinin hangi ebeveyne bırakılacağı tespit edilirken çocukların yaşları, ihtiyaçları, hangi ebeveynle kalmalarının daha iyi olacağı tespit edilmeye çalışılır. Velayet probleminin incelenmesi için öncelikle iki tarafın da çocuğun velayetini istemesi gerekir. Sizin durumunuzda, eşinizin çocukların velayetini istediğine dair bir irade göremedim. Bu halde hakim velayeti hangi ebeveyne bırakacağını araştırmaz, siz talep ettiğinize göre size verir.

ÜVEY KARDEŞLE MİRAS PAYLAŞIMI

* Yasin bey merhaba, yazılarınızı her hafta takip ediyorum. Ben de bir soru sormak istiyorum. Annem ölünce babam evlendi. Emekli olmasına bir yıl kala 1 evi ve arabası vardı. Babamın ikinci eşinden çir çocuğu var. Şimdi babamı kaybettik. İkinci eşi ve ondan olan çocuğu malının ne kadarına sahip olacak? Evin değiri 140 bin arabası da 25 bin lira.
Ayşegül Ş.

Ayşegül hanım, sorunuz aslında, çoğu kişinin fark etmediği, bilmediği bir problemi içeriyor:
Murisin vefatından sonra çocuklarla birlikte mirasçı olan sağ kalan eş mirasın 1/4’ünü alır. Çocuklar da geri kalan 3/4’ü aralarında eşitlikle paylaşırlar. Bunun dışında sağ kalan eşin, TMK gereğince katkı payı yahut katılma alacağı hakkı da bulunmaktadır. Sağ kalan eş öncelikle bu hakkını alır, geri kalan mal varlığı önceki cümlede söylediğim oranlara göre hesaplanarak mirasçılar arasında pay edilir.

Yazarın Tüm Yazıları