İBB'den Topçu Kışlası açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İBBden Topçu Kışlası açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 14:11

İstanbul Büyükşehir Belediyesi son günlerde tekrar gündeme gelen Topçu Kışlası Projesi'yle ilgili açıklama yaptı.

Haberin Devamı

İşte İBB’den yapılan açıklama

Taksim Topçu Kışlası Restitüsyon Projesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen Stratejik Plan’daki projeler bölümünde yer alması nedeniyle ortaya atılan iddialara ilişkin açıklama yapılması gereği duyulmuştur…

Taksim Topçu Kışlası Restitüsyon Projesi ile ilgili olarak, devam eden dava sonucunda mahkemeden “yapılamaz” kararı çıkması halinde projenin iptal edileceği “yapılabilir” kararı çıkması durumunda yeniden değerlendirmeye alınacağı, projenin devamı yönünde bir karar alınması halinde bile bunun halkoyuna (plebisit) sunulacağı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından ifade edilmişti.

İBBden Topçu Kışlası açıklaması
2015-2019 arası Topçu Kışlası…

Taksim Topçu Kışlası ile ilgili Kurul”un “İstanbul ili, Beyoğlu İlçesi, 751 ada, 1-2-3-4 parsellerde bulunan ve yerinde mevcut olmayan “Taksim Kışlası”na ait iletilen bilgi-belgelerden, 2863 sayılı Yasanın 6. maddesinde belirtilen özellikleri taşıdığı anlaşıldığından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, koruma grubunun 1 olarak belirlenmesine, ne şekilde ihya edileceği ile ilgili olarak restitüsyon ve rekonstrüksiyon projelerinin Taksim Meydanı Kentsel Tasarım Projeleri ile bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesine … karar verildi” şeklindeki 09.02.2011 tarih ve 4225 sayılı kararı gereğince Taksim/Topçu Kışlası “Beyoğlu İlçesi, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ne ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na işlenmişti.

Haberin Devamı

İBBden Topçu Kışlası açıklaması
Gezi Parkı’na durak yapıldı, sonra söküldü

Her ne kadar bu plan İstanbul 1.İdare Mahkemesi’nin 2012/778 E., 2013/1084 K. sayılı ve 06.06.2013 tarihli kararı ile iptal edilmişse de, karar temyiz ve tashihi karar yapılmış olduğundan henüz kesinleşmemiştir.

Bu nedenle, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş’ın ifade ettiği “Mahkeme Süreci” henüz tamamlanmadığı için belediyenin bu projeye ilişkin yeni bir karar vermesi de söz konusu değildir…

Haberin Devamı

Böylelikle daha önceki yatırım programları ve planlarında yer alan diğer projeler gibi Taksim Topçu Kışlası Projesi’nin de 2014-2019 Stratejik Planında yer alması rutin ve teknik bir uygulamadan ibarettir.

Söz konusu projeye ilişkin, mahkemenin vereceği “yapılamaz” kararı doğrultusunda projenin iptali, “yapılabilir” kararı doğrultusunda ise “yeniden değerlendirme ve yapılması yönünde karar alınması halinde bile halkoylamasına gidilmesi” yönündeki irade geçerlidir.

MÜCELLA YAPICI: DAVA AÇIYORUZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde önceki gün görüşülen 2015-2019 Strateji Planı'nda yer alan Topçu Kışlası ve Taksim Meydanı Çevre Düzenlemesi Restitüsyonu, yeniden tartışmalara neden oldu. Taksim Dayanışması Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, belediye meclisinde alınan kararın toplumu germeye yönelik bir karar olduğunu belirterek “Artık Taksim Meydanı'na ve Gezi Parkı'na hukuk dışı, bilim dışı, toplumun istemediği hiçbir müdahale yapılamaz. Biz Taksim Dayanışması'ndaki ilgili meslek odaları olarak bu stratejik planın iptali için dava açıyoruz" dedi.

Maltepe Gülsuyu'ndaki olaylar sırasında öldürülen Hasan Ferit Gedik'in duruşmasını izlemek için Kartal'daki Anadolu Adliyesi'ne gelen Taksim Dayanışması Genel Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme gelen Topçu Kışlası tartışmasıyla ilgili konuştu. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nın sadece Türkiye'nin değil, artık dünyanın meydanı olduğunu söyleyen Yapıcı, “Onun için kimse bir takım politik Saiklerle orada toplumun veya halkın istemediği hiçbir şey yapama" dedi.

Haberin Devamı

“TOPLUMU GERMEYE YÖNELİK PROVOKASYON AMACI TAŞIYOR"

Mücella Yapıcı, “Ayrıca bunun ötesinde sayın belediye başkanı Kadir Topbaş'ın da bildiği gibi. Bu talihsiz bilim dışı projeler, yüksek yargı kararlarıyla iptali onaylanmış projeler, halk tarafından istenmediği çok açık ve acı bir şekilde anlatılmış projelerdir. Onun için bu hukuksuz kararın son derece tehlikeli ve kritik, toplumu germeye yönelik neredeyse provokasyon amacını taşıdığını düşünüyorum. Bu noktada her ne olursa olsun herkesin aklını başına toplaması lazım" diye konuştu.

DAVA AÇIYORUZ

Artık Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na hukuk dışı, bilim dışı, toplumun istemediği hiçbir müdahale yapılamayacağını savunan Yapıcı, “Biz Taksim Dayanışması'ndaki ilgili meslek odaları olarak bu stratejik planın iptali için dava açıyoruz" dedi. Meclis görüşmelerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda dava açacaklarını belirten Yapıcı, meclis kararının henüz alenileşmediğini de dile getirdi.

Haberin Devamı

POLİTİK BİR HAMLE

Mücella Yapıcı, “Hakikaten stratejik plandı. Topçu Kışlası'nın ihyası için 12 milyon gibi biraz da komik bir para ayrılmış. Onun için bu belli ki politik bir hamle. Bu hamleler nasıl püskürtüldüyse tekrar toplum tarafından püskürtülecektir" diye konuştu. (Ümit TÜRK / Özgür ARSLAN İSTANBUL / DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!