Mimarlar Odası uyardı, Konak Belediyesi önlem aldı

Güncelleme Tarihi:

Mimarlar Odası uyardı, Konak Belediyesi önlem aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 01:20

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ndeki kat yüksekliği artışıyla Kordon ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki bina yüksekliklerinin 10 metreye kadar artacağını dikkate alan Konak Belediyesi önlem aldı. Körfez kıyısındaki "Çin Seddi" yükselmemesi ve imar kargaşasını ortadan kaldırmak için kat ve bina yüksekliği sabitlendi.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal’ın Kasım ayı başında yaptığı yönetmelik uyarısınına ilk uyan Konak Belediyesi oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’yle kat yüksekliklerinin konut yapılarında 3 metreden 3.5 metreye, ofis ve turizm yapılarında 3 metreden 3.80 metreye çıkarılması tepki gösteren Topal "Bu değişikliğin kentin yapılaşması tamamlanmış bölgelerinde kapsamlı imar planı revizyonları yapılmadan uygulanması halinde kentler yaşanamaz hale gelecektir.

Mimarlar Odası uyardı, Konak Belediyesi önlem aldı

Caddeler ışıksız, havasız, insanı ezen boşluklara, sokaklar karanlık daha boğucu mekanlara dönüşecektir. İzmirlilerin Çin seddi benzetmesi yaptığı Kordon başta olmak üzere Kordon kıyılarında yükseklik daha da artacak. Mevcut 24.80 olan yükseklik 10 metre aratarak 35 metreye çıkacak. Sekiz katlı yapılar iki-üç kat yükselecek. Bu yönetmelik yürürlükte bulunan imar planlarına göre yapılaşmış yerlerde İmar Planı revizyonları yapılmadan, tek tek yapılara uygulanmamalıdır. Bu İzmir kenti için tarihi bir uyarıdır" açıklaması yapmıştı.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası uyardı, Konak Belediyesi önlem aldı

Konak Belediye Meclisi 20 Kasım günü yapıtğı olağanüstü meclis toplantısında, yönetmeliğin kente getireceği olumsuzluklara karşı imar revizyonuyla önlem aldı. Meclis oybirliğiyle kent silüetinin bozulmaması ve imar bütünlüğünün korunması gerekçesiyle ilçe bazında yapılaşma koşullarını yeniden düzenledi. Yeni binaların çevredeki yapılarla uyumlu olması ve yürürlükteki imar düzenlemesine aykırı koşullar içeremeyeğinin belirtildiği düzenlemede kat yüksekliği 3 metre ile sınırlandırıldı. Konak Meydanı - Alsancak Limanı arasında kalan Kordon’da sekiz kat ve maksimum 24.80 metre yükseklik, Konak Meydanı-Üçkuyular Meydanı arasında kalan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı sahilinde 7 kat ve 21.80 metrelik yapılaşma uygulaması devam edecek. Bakanlık’ın yönetmeliğinde yer alan konutta 3.5 metre ofis ve turizm yapılarında 3.80 metrelik kat yüksekliğine göre özel yapılaşma koşulları talep eden projeler ancak kat sayısının düşürülmesi ve mevcut toplam yüksekliğe uyulması durumunda onay görecek. Bu kararla Konak ilçesi sahili olan Kordon ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı kıyısında mevcut yüksekliğin daha da artmasının önü kesildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!