Metsamor nükleer santrali 12 yıl daha açık kalacak

Güncelleme Tarihi:

Metsamor nükleer santrali 12 yıl daha açık kalacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 13:39

Ermenistan’ın Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıktaki Metsamor nükleer santralinin işletim süresinin 2026 yılına kadar uzatılmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Ermenistan’daki Metsamor nükleer santralinin 2016 yılında sona ermesi gereken işletim süresinin 2026 yılına kadar uzatılması için gerekli kredinin Rusya tarafından sağlandığı açıklandı.

Ermenistan Maliye Bakanı Garik Haçeturyan, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında yapılan görüşmelerde kararlaştırılan kredi anlaşması onaylandı. Böylece Metsamor nükleer santralinin 2026 yılına kadar çalıştırılmasının yolu açıldı” dedi.

Ermenistan Enerji Bakanı Ervand Zaharyan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Metsamor santrali için Rusya’nın 270 milyon dolar kredi ve 30 milyon dolar hibe vereceğini söylemişti. Metsamor nükleer santralinin çalışma süresinin uzatılmasına ilişkin teknik çalışmalar ise Rus devletine bağlı Rosatom tarafından gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Nükleer santrallerde işletim süresinin üst sınırı, reaktörlerin fiziki durumuna bağlı olarak değişiyor. Yıllar geçtikçe reaktör gövdesini oluşturan metal radyasyon doyumuna ulaştığı için dışa sızıntı vermeye başlıyor. Ermenistan’daki Metsamor nükleer santralinde kullanılan 400 megavat gücündeki reaktörün radyasyon doyum tarihi daha önce 2016 yılı olarak duyurulmuştu.

1988 DEPREMİNDE PATLIYORDU

Sovyetler Birliği döneminde işletilmeye başlanan Metsamor nükleer santralinin 1988 yılında bir felaketin eşiğinden döndüğü geçen yıl ortaya çıkmıştı. Japonya’daki Fukuşima nükleer felaketi ardından Rus basınına ilginç bir itirafta bulunan Çernobil nükleer santralinde müdür yardımcısı görevinde bulunmuş fizikçi Aleksander Kovalenko, benzer olayın Türkiye sınırındaki Ermenistan nükleer santralinde yaşandığını söylemişti.

7 Aralık 1988’de bölgede meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremden hemen sonra Matsamor santralinde yangın çıkmış, elektrik kesintisiyle iki reaktöre soğutma suyu temin eden pompalar devre dışı kalmıştı. Kovalenko, Ermeni personelin yanmakta olan santrali terk ederek kaçtığını da söylemişti. Bir gecede Sovyetler Birliği’ndeki başka nükleer santrallerde çalışan ekipler hava yoluyla buraya aktarılarak facia kıl payı önlenmişti.

Haberin Devamı

989 yılında kapatılan santral Ermenistan-Azerbaycan savaşının ardından 1995 yılında tekrar çalıştırıldı. Bölgeye yakın Türkiye, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEK) defalarca başvuruda bulunarak santralin kapatılmasını talep etmişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!