Bu sene okullarda Amerika’nın keşfi çok 'şamatalı' geçecek

Güncelleme Tarihi:

Bu sene okullarda Amerika’nın keşfi çok şamatalı geçecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 13:02

Amerika’yı kimin keşfettiği konusuyla ilgili tartışmalar devam ediyor. En çok merak edilen ise öğrenciler, müfdedatta sıra bu konuya geldiğinde ne yapacak? Uzmanlar, bu tartışma devam ederse Amerika’nın keşfi konusunun çok şamatalı geçeceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Amerika’yı aslında Kristof Kolomb değil, Müslümanlar keşfetti” sözleriyle ilgili tartışmalar sürüyor. Şimdi de “Öğrenciler Amerika’nın keşfi konusunu gördüklerinde ne yapacaklar?” sorusu gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatına göre Amerika’nın keşfi konusu 7’nci ve 10’uncu sınıflarda ikinci yarı yıl konuları arasında. 7’nci sınıflarda Amerika’nın keşfi konusu şubat, 10’uncu sınıflarda ise mayıs ayında işlenecek.

Bu sene okullarda Amerika’nın keşfi çok şamatalı geçecek
Amerika'yı Müslümanların keşfettiğini kitabımda yazdım

Müfredata güven azalacak

Bugünlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “Amerika’yı aslında Kristof Kolomb değil, Müslümanlar keşfetti” sözlerini duyan öğrencilerin ne yapacağı merak konusu. Uzmanlar da çocukların kafasının karışacağını belirterek, “Öğrenciler Cumhurbaşkanı’na mı yoksa kitaba mı inanacağını bilemeyecek. Elbette öğretmenlerinin söylediklerini dikkate alacaklar ama bu tartışma devam ederse müfredat programına güven sorunu yaşayacaklar. O dersin sınıfta işlenmesi de çok şamatalı olacak” diyor.

Bu sene okullarda Amerika’nın keşfi çok şamatalı geçecek
‘Amerika’yı Müslümanlar keşfetti’ye inanmayanlar buna da inanmıyor

Haberin Devamı

7’nci sınıf sosyal bilgiler kitabında Amerika’nın keşfi konusu kısaca ele alınarak, Ameriko Vespuçi’nin keşfettiği belirtiliyor. Kitapta, konuya şöyle yer veriliyor: “Ameriko Vespuçi, 1499’da Amerika kıtasına çıktığında buranın yeni bir kıta olduğunu fark etti.”
Eğitimciler, daha önceki yıllarda MEB yayımı olan kitaplarda Kristof Kolomb’un adının geçtiğini ama bu seneki kitaplarda yer verilmediğini belirtti.

Kolomb 10’uncu sınıfta

Öğrenciler coğrafi keşifler konusuyla daha sonra 10’uncu sınıf coğrafya kitaplarında karşılaşıyor. Burada coğrafi keşifler daha detaylı anlatılırken, Amerika’yı Kristof Kolomb’un keşfettiği belirtiliyor. Kitapta şu ifadeler yer alıyor:
“... Dünyanın yuvarlak olduğuna inanan Kolomb, sürekli batıya giderek Çin’e ve Hindistan’a ulaşabileceğini beklerken, farkında olmadan Amerika Kıtası’na ulaşan ilk denizci oldu.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!