Ermenek madenindeki ölümcül kırmızı bölge

Güncelleme Tarihi:

Ermenek madenindeki ölümcül kırmızı bölge
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 12:40

ERMENEK’TEKİ Has Şekerler Madenciliğe ait linyit ocağında 28 Ekim Salı günü işçilerin öğle yemeği molası sırasında su baskını oldu. Kazada 34 işçiden 18’i mahsur kalırken, kurtarma çalışmalarında 10 madencinin cansız bedenlerine ulaşıldı. 8 madenciye ise henüz ulaşılamadı.

Haberin Devamı

ÖLÜMCÜL KIRMIZI BÖLGE

Madenin yer altı haritasına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca hazırlanan maket, 8 madencinin bulunduğu noktaya ilişkin önemli ipucu verdi. Meclis Soma Komisyonu’nun dün akşam 7 saat süren toplantısında masaya yatırılan makete göre, madende hala ulaşılamayan bölge kırmızıyla işaretlendi. 8 madencinin de bu ölümcül kırmızı bölgede arandığı bildirildi.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) yöneticileri de dün akşamki toplantıda Ermenek’te yaşanan faciaya ilişkin brifing verdi. MİGEM yetkilileri, savcılıktan aldıkları şirketin üretim haritası ile kendilerinin verdiği üretim izni haritasının farklı olduğu, şirketin üretim izni verilen alan dışına taşarak su baskınına yol açan eski maden sahasına yaklaştığı bilgisini verirken, Komisyon üyesi CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz de bu brifingin ardından facianın nedenlerine ilişkin şu saptamalarda bulundu:

Haberin Devamı

İŞTE FACİANIN NEDENLERİ

“Eski üretim sahalarına dair detaylı sondaj kontrol raporları bulunmamaktadır. Madenciliğin gereği olan sondajların yapılmayışı, Çalışma Bakanlığı 2012 raporlarında açıkça ifade edilmesine karşın önlemler alınmamıştır. Ruhsat sahibiyle rödovansçılar arasında bilgi alışverişi bilinçli olarak yapılmamıştır. Sahada işini bitiren işletme çekip gitmiş, sonraki işletmeye gerekli teknik bilgiler aktarılmamıştır. TKİ havza planlamasını yaparken havza denetimlerini ve teknik raporlarını ilgili kamu kuruluşları ile paylaşmamıştır. Vahşi üretim tekniğiyle yürütülen faaliyetler mevzuata, tekniğe ve iş sağlığı ile güvenliğine, sağlıklı üretim yapısının gerektirdiği fiziki şartlara aykırıdır. Madende işçilerin mesleki eğitimi ve acil durum eğitimine dair yeterli eğitim verilmemiştir. Madende projelendirme süreci son derece hatalı ilerlemiştir, iş müfettişlerinden belli yerlerde baraj örmek suretiyle, mevzuata aykırı arama çalışmaları gizlenmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!