'Vali, 6 bin zeytinin kesiminden önce şirkete ihtar gönderdi mi?'

Güncelleme Tarihi:

Vali, 6 bin zeytinin kesiminden önce şirkete ihtar gönderdi mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 12:14

CHP'den Yırca'da bir gecede kesilen 6 bin zeytin ağacıyla ilgili kritik soru: Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, bin zeytinin kesilmesinden sonra şirkete ihtar yazısı gönderdi mi? Yasa gereği şirketin faaliyetini durdurması gerekirken neden durdurmadı?

Haberin Devamı

Vali, 6 bin zeytinin kesiminden önce şirkete ihtar gönderdi mi
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle Meclise yazılı soru önergesi verdi. Özel, 5403 Sayılı Toprak Koruma Kanunu 20. Maddesi ile tarım toprağını koruma yükümlülüğünün valilere verildiğini anımsattı.

ÖNCE BİN AĞAÇ KESİLDİ

Yasa gereği valilerin, tarımsal amaçlı arazinin tahrip edilmesi veya üretim yapılarına zarar verilmesi durumunda tespit yaptırarak ilgililere ihtar göndermesi gerektiğini vurgulayan Özel, Soma İlçesi Yırca köyünde kurulması planlanan termik santral için Kolin Şirketler Grubu'nun 17 Eylül'den 7 Kasım'a kadar bin zeytin ağacını kestiğine dikkat çekti.

7 KEZ TUTANAK TUTULDU

Özel, Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün 3573 Sayılı Kanun ve 5403 Sayılı Kanun gereği, bu sahada termik enerji santrali kurulmasına olumsuz görüş verdiğini ve bu alanın tarım dışı amaçla kullanılmasına izin vermediğini vurguladı. 7 Eylül'den itibaren en az 7 kez İlçe Tarım Müdürlüğü ve Jandarma'nın olay yerine giderek tutanak tuttuğu bilgisini verdi.

Haberin Devamı



"6 BİN ZEYTİNİN KESİLMESİNE BİR KİŞİ ENGEL OLABİLİRDİ"

Özel, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Orada 6 bin ağacın kesilmesine bir kişi engel olabilirdi. O da Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'tı. Ama ben Bektaş'ın görevini kasten ihmal ettiğini düşünüyorum" dedi.

Özel, Bektaş'ın Toprak Koruma Kanunu'ndan kaynaklanan görevini yerine getirip getirmediğini İçişleri Bakanı Ala'ya sordu.

Önergesinde Özel, şu soruları yöneltti:

İHTAR YAPTI MI?
"5403 Sayılı Yasa’nın 20. Maddesi hükmünün açık olması nedeniyle;
1. Hukuksuz ağaç kesimi yapan ve tarım alanına zarar veren, Kolin Şirketler Grubu veya Hidro-GEN Enerji İthalat, İhracat ve Dağıtım A.Ş. 5403 Sayılı Kanun’un 20. Maddesi uyarınca, Manisa Valisi tarafından ihtar edilmiş midir? İhtar hangi tarihte yapılmıştır?

7 KEZ TUTANAK TUTULDU
VALİ FAALİYET DURDURDU MU?


2. Kamuoyu baskısına ve idari birimlere yapılan başvurulara rağmen (En az 7 kez İlçe Tarım Müdürlüğü ve jandarma olay yerine gelerek tutanak tutulmuştur.) ısrarlı bir şekilde Proje sahibi şirket tarafından ağaç kesimi yapılması ve tarım toprağına zarar verilmesi üzerine, Valilik neden 5403 Sayılı Yasa gereğince faaliyet durdurma kararı almamaktadır?


VALİ HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILACAK MI?

3. Yasal izin olmaksızın ağaç kesimine ve tarım toprağına zarar verilmesine göz yuman Manisa Valisi Erdoğan Bektaş hakkında soruşturma açılacak mıdır?

ayalap@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!