Irak petrolü sevkiyatı yeniden başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Irak petrolü sevkiyatı yeniden başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 11:31

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, merkezi Irak hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) petrol konusunda anlaşmaya varmasının ardından, merkezi hükümetin petrolünün Mart ayından beri yapılmayan sevkiyatının ilk kez bu günlerde başlayacağını söyledi. Söz konusu sevkiyat, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'ndan dünyaya yapılacak.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir ziyaretine iştirak etmek üzere bu ülkeye gidişinden önce Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

IKBY ile Irak merkezi hükümetinin petrol konusunda anlaşmasını değerlendiren Taner Yıldız, “Satılan Irak'ın petrolü. Kuzey-güney demeden başından beri savunduğumuz ve Irak'ın normalleşmesine katkı koyacak bir gelirden bahsediyoruz. Ve mutlaka bu sistemin kurulması ve korunması gerekiyor idi. Türkiye, bu manada üzerine düşeni yaptı ve bundan sonra merkezi Irak hükümetinin günlük 150 bin varilden başlamak kaydıyla sevkiyatlarına şahit olacağız" diye konuştu.

Bunun, bölge için de Irak için de sevindirici bir durum olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, “Başından beri söylediğimiz konunun, prensiplerin kabul gördüğünü bir kez daha görüyoruz. Bunun altını çizmek isterim. Olan petrol, satılan petrolün geliri paylaşılır, satılmayan petrolün geliri paylaşılmaz. Bunu başında da söylemiştik. O yüzden, merkezi Irak hükümetinin Mart ayından bu yana yapılmayan sevkiyatı başlamış olacak, 150 bin varil bölü gün olarak" diye konuştu.
Ceyhan üzerinden gerçekleştirilecek sevkiyatın ne zaman olacağına ilişkin bir soruya ise Yıldız, “İçinde bulunduğumuz günlerde artık başlarö diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

Irak petrolü sevkiyatı yeniden başlıyor

CEZAYİR İLE 10 YILLIK SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti kapsamında Cezayir ile önemli bir anlaşmaya imza atacaklarını da açıklayan Bakan Yıldız, “Türkiye, doğalgazını 5 ayrı ülkeden tedarik ediyor; Rusya Federasyonu, Azerbaycan, İran, Nijerya ve Cezayir. Bu yıl içerisinde Katar'dan da başladık altıncı ülke olarak ve bunu daha da çeşitlendirmek istiyoruzö diye konuştu.

Cezayir'in bu yılsonu itibari ile kontratının bitecek olduğunu hatırlatan Bakan, “BOTAŞ'ın yaptığı çalışmalarla beraber bu kontratı inşallah sayın cumhurbaşkanlarının huzurunda uzatmış olacağız. 10 yılığına ve 4,4 milyar metreküp yıl olmak kaydıyla Türkiye'nin doğalgazdaki arz güvenliğine ciddi katkı koyacak bir yapılanmayı, enerji olarak, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak inşallah sağlamış olacağız" diye açıklamalarını sürdürdü.

Haberin Devamı

Günümüze kadar, 20 yıl içerisinde Cezayir'den yaklaşık 75 milyar metreküp LNG aldığımızı anımsatan Yıldız, “Yani bu, Türkiye'nin bir yıllık ihtiyacının bir buçuk katı. O yüzden Cezayir bizim önemli bir tedarikçimiz ve enerji kalemleriyle beraber geliştirmeye çalıştığımız ilişkiler daha da güçlenerek devam edecek. İnşallah bugün itibariyle, sayın cumhurbaşkanları huzurunda bu anlaşmayı imzalamak istiyoruz" dedi.

TÜRKİYE'YE KARŞI 3'LÜ İŞBİRLİĞİ YORUMU

Güney Kıbrıs yönetiminin, Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının ardından, Mısır, Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın enerji işbirliği anlaşması imzalamasına ilişkin yorumu sorulan Yıldız, “Tabii ki sürdürülebilir olanın, aslında bu Akdeniz Havzası'ndaki işbirliğinden geçtiğini söylemek mümkün. Bizim hassasiyetlerimiz, önceliklerimiz belli. Siyasi fizibilitesi oluşan bir yapıyı kurgulamak lazım ki ekonomik fizibiliteler de bir kez daha oluşmuş olsun. Bir kez daha söylüyorum, gerek İsrail gazının, gerek Güney Kıbrıs yerel yönetiminin KKTC ile beraber paylaşacağı bütün varlıkların, Kıbrıs'ın tamamının olduğunun altının çizilmesi lazımö ifadelerini kullandı.
Bu konudaki hassasiyetlerinin bilindiğini dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında mantıklı ve tutarlı şeyler de söylüyoruz. Bunun birçok ülkedeki örneklerini, yine aynı şekilde savunur vaziyette kaldık. O açıdan ben, sürdürülebilir ve kalıcı olan ve herkesin kazanarak ayrılabileceği yapının, bu prensiplerden geçtiği kanaatindeyim. Ve o anlayışın mutlaka ileriye dönük daha da yapıcı bir tavır olduğuna inanıyorum. Ben, bu manada eğer bir yerde üretici varsa, eğer bir tarafta tüketici varsa bunların mutlaka en yakın yoldan buluşacağını, onun da fizibiliteden geçtiğine inanıyorum."

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN AB ÜLKELERİNE SAĞLAYACAĞI İMKANI KONUŞTULAR

Roma'da katıldığı toplantıları da değerlendiren Yıldız, özellikle AB ve Akdeniz ülkeleri arasındaki doğalgazda işbirliğinin ne tür noktalara varabileceğini ve hangi noktalarda çözümler üretilebileceğini ve bununla alakalı her ülkeni nasıl bir pozisyon takınabileceği üzerinde konuştuklarını aktardı.

“Tabii her ülkenin farklı çözümleri olabilir, ama bunların somut, şeffaf ve uygulanabilir olması önemliö diyen Yıldız, “Bir kısım ülkeler, Avrupa'nın kuzeyinde küçülmeler olurken, Avrupa'nın güneyinde rakamların büyüdüğünden bahsettiler. Tabii ki yalnızca doğalgaz değil, elektrikteki enterkoneksiyonun, işbirliğinin ve işbirliği yaparak daha çok güçlenmenin yolları araştırıldı. Yatırımcılarının önünün açılması, lisanslama sürelerinin kısaltılması, izinlerin artırılması gibi birçok konu da bu arada konu başlıkları olarak geçti" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajların ve bu avantajların yalnızca kendi ülkesine değil, aynı zamanda AB ülkelerine de sağlayabileceği imkanlar üzerinde de durulduğunu anlatan Yıldız, "Tabii ki Türkiye'nin yapabilecek çok fazla şeyi var. Bir ülkeyle çok fazla proje gerçekleştirirken diğer ülke ile de gerçekleştirebilecek bir kapasitesinin olduğunu görüyoruz. Bu açıdan Roma'daki yaptığımız toplantının verimli geçtiğine inanıyorum" dedi.

CEZAYİRLİ BAKANI DA UÇAĞINDA GÖTÜRDÜ

Avrupa Birliği Enerji Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sevcovic ve Edison CEO'su (üst düzey yönetici) Bruno Lescouer ile de birer görüşme gerçekleştirdi.
ATA uçağı ile bu sabah yerel saatle 10.00 civarında Roma'dan Cezayir'e hareket etmesi planlanan Taner Yıldız'ın, Cezayir Enerji Bakanı Youcef Yousifi'yi de beraberinde götüreceği belirtildi.

Haberin Devamı

Fuara katılanların tepki gösterdiği Fok You markasının sahibi Hatem Yavuz, "dünyanın neresinde fuara katılsam bana tepki gösteriyorlar. Ben bunlara alışkınım. İtalya'da da çok tepki gösterdiler" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!