Sultanahmet Camisi'ni Tac Mahal sanıyormuş!

Güncelleme Tarihi:

Sultanahmet Camisini Tac Mahal sanıyormuş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2014 01:12

Birçok ünlüye İstanbul'u gezdiren tarihçi-seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç, ünlülerle yaşadığı ilginç anıları paylaştı: 'Gezdirdiğim isimler arasında en çok etkilendiğim kişi, Oprah Winfrey oldu.'

Haberin Devamı

Bugüne kadar şov dünyasından Hollywood yıldızlarına, politikacılardan kraliyet ailesi mensuplarına kadar birçok ünlüye İstanbul'u gezdiren tarihçi seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç, ilginç anılarını paylaştı.

İstanbul'un güzelliklerini dünyaca ünlü 100'den fazla isimle paylaşma imkanı bulduğunu belirterek, bu noktada kendisini çok şanslı gördüğünü söyledi.

İstanbul'u gezdirdiği isimler arasında şov dünyasından Oprah Winfrey, Hollywood'dan Kevin Spacey, Robert Redford, Billy Cristal, Candice Bergen gibi isimlerin bulunduğuna dikkati çeken Tonguç, modacılardan Calvin Clein, Diane von Fürstenberg, Michael Kors, politika dünyasından ise Medlin Olbrajt, Colin Powell ve 10 prensesle 8 prense İstanbul'u dolaştırdığını dile getirdi.

ORASI ÇİN Mİ?

Sultanahmet Camisini Tac Mahal sanıyormuş

Kapalıçarşı

Haberin Devamı

Tonguç, en son rehberlik yaptığı kişilerden birinin Savoy Prensesi Gabriela olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Birlikte Kapalıçarşı'nın tepesine çıktık. Kapalıçarşı'nın tepesine çıktığım isimler arasında Bob Geldof'tan tutun da Mehmet Öz'e kadar çok sayıda ünlü var. Ünlülerle gerçekten çok ilginç hikayeler oluyor. Yaşadığım anıları, adlarını veremem ama anekdotları paylaşabilirim. Çok ünlü bir modacı ile Sarayburnu'ndan geçiyorduk, ben heyecanla anlatıyorum, 'Bakın burası iki kıta üzerine kurulu yegane şehir. Bir tarafı Avrupa'da diğer tarafı Asya'da' diye. Dedim ki, 'Karşı taraf Asya, biz ise şu anda Avrupa'dayız'. Beyefendi bana baktı ve 'Orası Çin mi?' dedi. Ben de tabii hemen konuyu değiştirdim."

Ünlülerin çok karıştırdığı şeylerden birisinin İstanbul'un iki kıta üzerine kurulması olduğunu vurgulayan Tonguç, şöyle devam etti:

"Birisi gayet sakince sordu: 'Karşı taraf Asya ya; orası çekik gözlü insanların yaşadığı yer mi?' Ünlülerin en panik yaptığı anlardan biri de Boğaz turuna başlamadan önce oluyor. Tura başlamadan önce 'Eyvah pasaportumu unuttum' diye geliyorlar. Çünkü sanıyorlar ki karşı kıtaya gittiğimizde bir pasaport veya gümrük kontrolü olacak."

EN KISA TUR SULTANAHMET'TE OLDU

Haberin Devamı

Sultanahmet Camisini Tac Mahal sanıyormuş

Ünlü bir isimle Sultanahmet'e gittiğini anlatan Tonguç, "Biliyorsunuz yabancılar oraya 'Mavi Cami' derler. Girdik içeriye bana dönüp 'Evet maviymiş çıkabiliriz' dedi ve böylece gezimiz rekor sürede bitti. Yine geçenlerde bir tura çıkacağım, fakat bu ünlü hanımefendi bana gelip bugün 'Tac Mahal'e gidecek miyiz?' dedi. 'Tac Mahal diye bir yer var ama bunun için Hindistan'a gitmemiz gerekiyor' dedim. Meğerse hanımefendi Sultanahmet Camisi'ni Tac Mahal sanıyormuş."

EN ÇOK ETKİLENDİĞİM İSİM OPRAH WINFREY

Sultanahmet Camisini Tac Mahal sanıyormuş

Tonguç, bugüne kadar rehberlik yaptığı kişiler arasında en çok etkilendiklerinden birinin televizyon programcısı ve sunucusu Oprah Winfrey olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Winfrey'in dünyanın en güçlü insanları arasında gösterildiğini dile getiren Tonguç, şunları anlattı:

"Şov dünyasının aynı zamanda kraliçesi sayılıyor. Onunla İstanbul'da 15 gün geçirdik. İstanbul en sevdiği şehirlerden biri. Bir gemi yolculuğunda bin 700 kişiyi getirdi İstanbul'a. Bu insanlar, yanında çalışanlar ve aileleri. Dünyanın farklı bölgelerini gezdiler, sonra da Efes'i ve İstanbul'u gördüler. Dönüş yolculuğunda bir konuşma yaptı: 'Muhtemelen merak ediyorsunuz bu kadın niye bin 700 kişiyi bir gemiye bindirdi ve seyahate çıkardı? Ben çok fakir bir çocukluk geçirdim. Fazla imkanımız yoktu, ilk çikolatamı çok geç yaşta yedim fakat tadı çok hoşuma gitti ve 'Bir daha çikolata yeme imkanım olursa bunu kuzenimle paylaşacağım' dedim. O yüzden hayat paylaştıkça güzelleşir diye düşünüyorum; sizi de seyahate çıkarmamın sebebi bur' dedi."

Haberin Devamı

Tonguç, Winfrey'in ayrıca, "Bana teşekkür mektubu yazmayın, zamanım olmaz ama bana teşekkür etmek istiyorsanız bu, gözlerinizdeki mutluluk ışığı olarak bana yansısın. Bundan başka beklentim yok" dediğini anlatarak, bu konuşmanın kendisini çok etkilediğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!