Macaristan yolsuzluğa ayaklandı

Güncelleme Tarihi:

Macaristan yolsuzluğa ayaklandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 10:25

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 10 bini aşkın gösterici, yolsuzluk suçlamasında adı geçen yetkililerin görevden alınması için önceki gün Başbakan Viktor Orban aleyhine eylem yaptı.

Haberin Devamı

“Halkın Öfkesi Günü” adlı Budapeşte’deki son bir ayın en büyük dördüncü eylemi, Washington yönetiminin geçen ay yolsuzluklarla bağlantılı oldukları gerekçesiyle Vergi Dairesi Müdiresi Ildiko Vida ve diğer beş yetkilinin ülkeye girişini yasaklamasının ardından geldi. Vida ve diğer yetkililer yolsuzluk suçlamalarını reddediyor. Başbakan Orban da muhalefetin yetkililerin görevden alınması taleplerini reddediyor. Bunun üzerine eylem kararı alıp önceki gün sokaklara dökülen göstericiler, parlamentonun etrafına konulan demir bariyerleri söktüler. Göstericiler sık sık “Orban, defol”, “Haydutlara vergi ödemiyoruz” sloganları attılar. Olaysız sona eren eylemde Avrupa Birliği bayrağının dalgalandığı da görüldü.

“POLİTİKACILAR ZENGİNLEŞİYOR”

Anna Der isimli öğrenci, “Hükümet bize sürekli yalan söylerken politikacılar da zenginleşiyor. Bu demokraside tek kazananlar onlar. Orban’ın sesimizi duyduğundan emin olmalıyız” dedi. Başka bir gösterici ise Orban’ın Rusya ile yakın ilişki kurmasını eleştirerek “Biz AB ülkesiyiz. AB’de kalmak istiyoruz” diye konuştu. Ülkede son yılların en büyük eylemi 28 Ekim’de, hükümetin internet kullanımına vergi getirme planlarının ardından yapılmıştı. Onbinlerce kişinin katıldığı eylemden üç gün sonra Orban, sürpriz şekilde internet vergisi planından vazgeçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!