19 Kasım Dünya KOAH Günü

Güncelleme Tarihi:

19 Kasım Dünya KOAH Günü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 10:11

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, KOAH hastalığının her yıl 3 milyon kişinin ölümüne yol açtığını ve yaygınlığınını giderek artan kronik hava yolu hastalığı olduğunu belirterek, "Hastalığın tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Çok basit ve kolay uygulanan bir test olan solunum fonksiyon testi yaptırarak KOAH olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, 19 Kasım’ın Dünya KOAH Günü olduğunu belirterek, "KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Akciğerin tıkayıcı, kronik yani devamlı olan hastalığı anlamına gelmektedir. KOAH oldukça yaygın bir hastalıktır, yaşam kalitesi üzerinde çok önemli etkileri vardır ve çok sayıda insanın ölümüne yol açmaktadır. KOAH Türkiye’de kardiyovasküler hastalıklar ve serebrovasküler hastalıklardan sonra üçüncü ölüm nedenidir. Ancak her 10 KOAH’lı hastadan 9’u hastalığını bilmemektedir. Bu durum hastalığın geç teşhis edilmesine ve yeterince tedavi edilmemesine neden olmaktadır” dedi.

ÜÇ "EVET" RİSK DEMEK
Dr. Fazlıoğlu, "Sık öksürükleriniz oluyor mu? Balgam çıkartıyor musunuz? Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor? 40 yaşını aştınız mı? Sigara içiyor musunuz ya da önceden içtiniz mi? Bu sorulardan en az üçüne ’evet’ diyorsanız risk altındasınız demektir. Bunun için göğüs hastalıkları doktoruna başvurarak çok basit ve kolay uygulanan bir test olan solunum fonksiyon testi diğer bir deyişle nefes ölçüm testi yaptırarak bunu öğrenebilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

KOAH hastalığının eğer tedavi edilmezse ilerleyici bir hastalık olduğunu bildiren Dr. Fazlıoğlu, şöyle devam etti:

SİGARA EN BÜYÜK TEHLİKEDİR
"KOAH hastalığının en önemli ve en büyük nedeni sigara kullanımıdır. Sigara içenler içmeyenlere göre 10 kat daha fazla KOAH hastalığına yakalanmaktadırlar. KOAH’ın en önemli belirtileri uzun zamandır devam eden nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma yakınmalarıdır. KOAH’ın tedavisi vardır ve hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi de o kadar etkilidir. KOAH teşhisi konulan hastalar doktorlarının önerilerine uygun şekilde ilaçlarını kullanarak, egzersiz yaparak ve sürekli aktif kalarak (doktorunun önerilerine uygun aktiviteleri seçerek) hastalıklarının ilerlemesini durdurabilirler ve kendilerini daha iyi hissedebilirler. KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle belirtilen şikayetleri yaşayanların kendisine bir nefeslik zaman ayırıp ve nefes ölçüm testi yaptırması son derece önemlidir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!