4+4+4 kayıp kuşak

Güncelleme Tarihi:

4+4+4 kayıp kuşak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 10:09

Hacettepe Üniversitesi bünyesinde yapılan bir araştırmayla Türkiye’nin zeka atlası çıkarıldı. Prof. Dr. Ferhunda Öktem, erken okula başlayan çocukları ‘kayıp kuşak’ olarak nitelerken, 40 yaş üstü için zeka düzeyinin düşük olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

HACETTEPE Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, TBMM’de verdiği “Çocuklarda ve Ergenlerde Teknoloji Bağımlılığı” konferansında Türkiye genelinde yapılan bir araştırmayla ülkenin “zeka testinin” çıkarıldığını açıkladı. 4+4+4 uygulamasının sonuçlarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmeler de yapan Öktem şunları söyledi:
“Bu araştırma daha sonra açıklanacak. Bir iyi bir de kötü haberim var. 40 yaşın üstünde zeka düzeyi ciddi şekilde azalıyor. İyi haberse zekası ne kadar düşüyorsa insanların depresyona girme oranları da o kadar azalıyor. Çünkü ne olduğunun ve ne yaşadığının farkında değil.”

“Özellikle alt sosyo-ekonomik gruplarda büyük kayıplar var. Bu eleştiriyi yapmak durumundayım; okula erken başlatılan çocukların 3’te 2’si okuma yazmayı sökemiyorlar. 3’üncü sınıftalar ve hâlâ sökemiyorlar. Bu kayıp kuşaktır. Çocukların bellerinde eğrilik başladı, çünkü oturdukları sıralar ayaklarını basabilecek yükseklikte değil. Öğretmen kızıyor; ayağını altına alıp oturuyor diye, ‘İlişmeyin ne olur’ diyorum.”

“Çocukların dil kullanma becerilerini artırdığımız zaman zihinsel gelişim süreçlerine de olumlu katkı yapmış oluruz. Araştırmalara göre, çok uzun zaman televizyon izliyen bebeklerin kullandıkları sözcük sayısı azalıyor.”

“Ciddi bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, çok fazla film seyreden, tablet kullanan çocuklarda mesafe algısı ya da ortamı algılayabilme gücünde azalma oluyor. Çünkü televizyon ya da ekran dediğimiz şey iki boyutlu, ama gerçek yaşam üç boyutlu. Çocuk oyun oynarken topun üç zıplayışta şuraya kadar gittiğini görüyor. Televizyonda ise top üç zıplayışta ancak ekran mesafesinde kalıyor. O zaman gerçek mesafe algısı çocuklarda zayıflıyor. Arabaların ne hızla ve ne kadar uzaklıktan geldiğini kestirme gücünde dahi azalma oluyor.”

CD DEĞİL SİZ ŞARKI SÖYLEYİN

PROF. Dr. Ferhunde Öktem bebeklerle ilgili de şöyle konuştu:
“‘Bebek Einstein’ diye bir CD grubu çıktı. ‘Bunu dinlettiğiniz zaman çocuklarınız Einstein’e yakın olabilir’ gibi tanıtıldı. Ama bu CD’lerin çocukların zekasını ilerletmediği, hatta gerilettiği görüldü. Firma şimdi ebeveynlere para iadelerine başladı. Ne olur, çocuklarınıza şarkılarınızı ninnilerinizi siz söyleyin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!