Putin’den Alman Bakana sürpriz davet

Güncelleme Tarihi:

Putin’den Alman Bakana sürpriz davet
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 09:46

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i Kremlin’e davet ederek görüşmelerde bulundu. Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin tepkilerine neden olan Moskova’nın Berlin’le buzları eritmeye başladığı değerlendirmesi yapılıyor.

Haberin Devamı

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Alman Bakanın, Putin’le görüştüğünü teyit etti. Alman basınına göre Steinmeier görüşme öncesi yaptığı açıklamada iyimserlik için neden olmadığını söyledi. Putin-Steinmeier görüşmesinde doğu Ukrayna’da yaşanan krizin ele alındığı ifade ediliyor.

Alman Bakan Putin görüşmesi öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da bir araya geldi. Ukrayna krizinin Avrupa’yı bölmesine izin verilmemesini isteyen Alman Bakan, sorunların çözümü için yoğun çaba gösterilmesi çağrısı yaptı.

Terör örgütü IŞİD’e karşı verilen mücadele, hafta sonu görüşülecek İran nükleer sorunu gibi bir dizi problemin varlığına dikkat çeken Alman Bakan, doğu Ukrayna’da sınırların belirlenmesi, Rusya-Ukrayna sınırının güvenliği ve diğer konuları Rus meslektaşı ile aldıklarını söyledi.

Lavrov’la birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Alman Bakan, “Önyargıların aşılacağı konusunda iyimserim. Taraflar birbirini ikna etmeli ve zor konularda çözüm bulmalıyız.” çağrısında bulundu. Steinmeier, Rusya ile ekonomik konularda ilişkilerin geliştirilmesi konusuna da dikkat çekti.

Ukrayna’da barışın sağlanması için ilk adımın sınırların belirlenmesi, askeri mühimmatın geri çekilmesi ve sınırların AGİT görevlileri tarafından gözlemlenmesi konularında Alman meslektaşı ile hemfikir olduklarını kaydeden Lavrov da, “Burada çaba gerekiyor. Bazı kasabalar bu tarafta ya da diğer tarafta kalacak. Bu kolay değil, insanların günlük yaşamı?” hatırlatmasında bulundu. Lavrov, Almanya’nın diyalog öneren girişimci rolüne değer verdiklerini de vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!