BM'de 'Kuzey Kore soruşturulsun' çağrısı

Güncelleme Tarihi:

BMde Kuzey Kore soruşturulsun çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 08:25

BM İnsan Hakları Komitesi Güvenlik Konseyi'ne Kuzey Kore'nin insan hakları sicilinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale edilmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

BMde Kuzey Kore soruşturulsun çağrısı

Komisyon Pyongyang yönetiminin işlediği iddia edilen insanlığa karşı suçların ele alınacağı bir araştırma yapılmasını da kabul etti.

Geçen Şubat ayında yayımlanan bir BM raporunda Kuzey Kore halkının karşılaştığı "kelimelerle tarif edilemeyecek zulümden" bahsedilmişti.

Bu rapordaki bulgularla yapılan bağlayıcılığı olmayan oylamada 111 ülke olumlu, 19 ülke karşı oy kullanırken, 55 ülke oylamaya katılmadı.

BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkı bulunan Çin ve Rusya karşı oy kullandı.

Oylanan karar tasarısında Kuzey Kore'nin insan hakları sicili kınanırken, Güvenlik Konseyi'ne işlenen suçlardan sorumlu olanları hedef alan ambargolar konulması çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Oylamadan önce konuşan bir Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ülkesinin yeni nükleer denemeler yapabileceği uyarısında bulundu.

Choe Myong-nam ülkesinin insan hakları sicili nedeniyle cezalandırılmasının "yeni nükleer denemeler yapmaktan sakınmamaya zorluyor" dedi.

Çin vetosu
Kuzey Kore BM raporunu ve vardığı sonuçları reddetmişti.

Raporda bebeğini boğmaya zorlanan bir kadından, doğumlarından itibaren hapse atılan ve açlığa mahkum edilen çocuklardan ve pembe dizi izledikleri için işkence gören ailelerden bahsediliyordu.

Diplomatlar Kuzey Kore yönetiminin müttefiki Çin'in büyük ihtimalle Güvenlik Konseyi'ndeki vetosunu kullanıp, konunun Uluslararası Ceza Mahkemesine havale edilmesini engelleyeceğini söylüyor.

BM Genel Kurulu'nun da önümüzdeki haftalarda konuyu oylaması bekleniyor.

BMde Kuzey Kore soruşturulsun çağrısı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!