Bol bol yürü KOAH olma

Güncelleme Tarihi:

Bol bol yürü KOAH olma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 23:53

Ülkemizdeki 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini hastalığını biliyor. Basit bir testle teşhisi koyulabilecek hastalığın başlıca nedeni sigara. Hastalığın döngüsünü kırmak içinse uzmanlar günde en az yarım saat egzersiz öneriyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de solunum sistemi hastalıkları içinde en sık yakalanılan, 4’üncü ölüm nedeni olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) görülme sıklığı 40 yaş üstünde yüzde 15-20. Fakat sorun görünenden daha büyük. Türk Toraks Derneği (TTD) Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, “10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurup, doğru tanı alıyor” dedi. KOAH günü için bu yıl belirlenen tema ise “yürüyüş”.
Prof. Dr. Yorgancıoğlu şunları söylüyor: “Fiziksel aktivite hastanın kısır döngüsünü kırıyor, eforunu artırıyor. KOAH’lı hastaların yüzde 75’i yetersiz fiziksel aktivitede bulunuyor. İstiyoruz ki hastalar sokağa çıksın. Hastalar çok ileri evrede olsalar dahi solunum rehabilitasyonları, kol, bacak egzersizleri, yürüyüşlerle eforlarını artırıyoruz.”

Haberin Devamı

EN BÜYÜK RİSK SİGARA

KOAH’a yol açan faktörlerin başında tütün ve mamülleri geliyor. Sigara içenlerde görülen, 2-3 yıl boyunca, 2-3 ay süren öksürük ve balgam çıkarma ataklarıyla seyreden kronik bronşit, KOAH gelişimi açısından kuvvetli bir risk kabul ediliyor.

NEFESİNİZİ TEST ETTİRİN

40 YAŞ üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan, çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testini yaptırması gerekir.

3’ÜNCÜ ÖLÜM NEDENİ

KOAH’ın yılda 2.9 milyon ölüme neden olduğu tahmin ediliyor. Dünyada 3’üncü ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin ise yüzde 5.5’inden sorumlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!