Sinagoga kanlı baskın

Güncelleme Tarihi:

Sinagoga kanlı baskın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 01:24

İsrailli vekillerin Mescidi Aksa’ya girme girişimleriyle tansiyonun yükseldiği Kudüs’te dün de bir sinagog saldırıya uğradı.

Haberin Devamı

2 Filistinlinin kesici aletler ve tabancayla gerçekleştirdiği saldırıda 5 İsrailli öldü. FKÖ bünyesindeki FHKC üyesi olan kuzen saldırganları polis vurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, “Yanıt çok sert olacak” derken, Filistin yönetimi saldırıyı kınadı.

Kudüs’te bir sinagoga düzenlenen silahlı saldırıda binada ibadet eden dört kişi ve olaya müdahale eden bir polis memuru hayatını kaybetti. 6 kişi de yaralandı. Dün sabah yerel saatle 07.00’den hemen önce Har Nof mahallesindeki sinagogdaki ibadet sırasında meydana gelen saldırıyı yanlarında bıçaklar, baltalar ve bir tabancayla gelen, Gassan ve Uday Ebu Cebel isimli iki kuzen Filistinlinin gerçekleştirdiği belirtiliyor. Kurbanlardan üçü ABD-İsrail, biri Britanya-İsrail vatandaşı. Saldırıda ağır yaralanan polis memuru Zidan Seyf’in de gece yarısına doğru yaşamını yitirdiği açıklandı. Olay yerine gelen polisler de silahlı çatışmada iki saldırganı öldürdü. Saldırı sırasında sinagogda bulunan Yosef Posternak, İsrail basınına yaptığı açıklamada “İnsanları yerde yatarken gördüm. Her yerde kan vardı. İnsanlar saldırganlara karşı koymaya çalışıyordu. Fakat fazla şansları yoktu” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ‘saldırganların evlerinin yıkılması’ emri üzerine İsrail askerleri, 2 Filistinli’nin Doğu Kudüs’teki evlerini kuşattı. İsrail yasalarına göre ‘terör eylemlerine katılan Filistinlilerin’ evi yıkılıyor. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke evlerin yıkılmasının ‘barış çabalarına zarar verici’ olduğunu söyledi. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesinde faaliyet gösteren Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) kuzenlerin üyeleri olduğunu duyurdu. FHKC, Kudüs’te gerçekleştirilen sinagog saldırısı sonrası şeker dağıttı. Saldırganların akrabalarıysa, iki kuzenin ‘İsrail’in Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarına ve önceki gün Filistinli şoför Hasan Yusuf er-Ramuni’nin (32) öldürülmesine tepkili olduklarını’ iddia etti. Ramuni Kudüs’te şoförlüğünü yaptığı İsrailli bir otobüs firmasına ait araçta boynundan asılmış halde ölü bulunmuştu. İsrail polisinin kısa sürede olayı “intihar” olarak adlandırması tepki çekmiş, Ramuni’nin Filistin medyasında yayımlanan fotoğraflarında yüz, sırt ve ayak kısmında morlukların olduğu ileri sürülmüştü.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

HAMAS: DOĞAL TEPKİ

Hamas da saldırıyı ‘Ramuni’nin öldürülmesine cevap’ olarak niteledi ve saldırganları ‘tebrik etti’. ABD Başkanı Barack Obama, saldırıyı kınayarak, ‘masum sivillere yönelik bu tür saldırıların hiçbir haklılığının olmadığını ve olamayacağını’ kaydetti. Öte yandan ABC muhabiri saldırının ardından Kudüs’te ‘Araplara ölüm’ sloganları atan bir grup aşırı sağcı Yahudi’nin İsrail polisi tarafından şehir merkezine girmelerinin engellendiğini bildirdi. Öte yandan Batı Şeria’ya bağlı Ramallah ve Nablus’ta İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çatışmalar çıktı. Olaylarda 2 Filistinli yaralanırken, Kudüs’ün kuzeyindeki Kafr Akab’da Yahudi yerleşimcilerin Filistinli bir genci bıçakladığı bildirildi.

Haberin Devamı

İsrail: Sert cevap vereceğiz

İsrail saldırıya çok sert tepki verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu, “İbadet etmeye gelen Yahudi vatandaşlarımızın acımasızca öldürülmesine sert şekilde cevap vereceğiz” dedi. Netanyahu basına yaptığı açıklamada, “Sinagoga düzenlenen saldırı, Hamas ve Ebu Mazen’in (Mahmud Abbas) kışkırtmaları ve uluslararası camianın bunu sorumsuz biçimde yok saymasının sonucudur” ifadelerini kullandı. Filistin Devlet Başkanlığı, sivillerin öldüğü sinagog saldırısını kınadığını açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Nasıl ki İsrail’i Mescid-i Aksa’ya ve mukaddesata yönelik ihlallere son vermeye çağırıyorsak, bizim hanif dinimiz de başka din mensuplarına zarar vermemizi haram kılmıştır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye’den kınama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kudüs’teki Sinagog’a düzenlenen saldırı ile ilgili olarak “Kutsal mekânlara yapılan her türlü saldırıyı kınıyoruz ve bunun doğru olmadığını düşünüyoruz, inanıyoruz. İsrail’in en son Mescid’i Aksa’ya İsrail askerlerinin yaptığı saldırıyı zaten kınamıştık. En son Sinagog’a yapılan saldırı hiçbir mazereti yoktur. Kutsal mekanlara yapılan saldırıyı nereden gelirse gelsin hangi dine ait olursa olsun kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!