RTÜK'ten müstehcenlik cezası

Güncelleme Tarihi:

RTÜKten müstehcenlik cezası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 18:03

RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kara Para Aşk dizisindeki öpüşme sahnesini “erotik” bulmasının ardından Digitürk kanallarından MGM’ye, “18 yaş ve üzeri cinsellik ve olumsuz örnek oluşturabilecek davranış içerir” koruyucu sembolü koyarak yayınladığı “İlişki (Two Moon Junction)” adlı film nedeniyle “müstehcenlik”ten ihlal cezası verdi.

Haberin Devamı

RTÜK, okulunu bitiren bir genç kızın “doğru adamla” evlenmek üzere evine dönüp, ailesinin hiçbir şekilde onaylamayacağı bir başkasıyla ilişkiye girmesinin öyküsünü anlatan filmi, “Türk toplumunun ahlaki kodlarına aykırı” ve “müstehcen” buldu.

GECE + 18 SEMBOLÜ İLE YAYINLANDI

MGM’deki Zalman King’in yönettiği 1988 yapımı “Two moon Junction” adlı dram 13 Ekim’de 00.00-01.40 arasında “+18” sembolü ile yayınlandı. Ancak, uyarı sembolüyle ve 00.00’dan sonra yayımlanmasına rağmen film RTÜK’ü harekete geçirdi. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanan raporda, filmde, uzun cinsel ilişki sahnelerinin yer aldığı ve “kadın bedeninin çıplak bir şekilde cinsel uzuv ve organlarının seyirlik malzeme haline getirildiği, toplumda yaşayan bireylerin ar ve utanma duygularını örseleyen cinsel isteklerini tahrik ve istismar edebilecek nitelikte sahnelere” yer verildiği kaydedildi. Kurul da filmi “müstehcen” buldu. Yayınların “müstehcen olamayacağı” ilkesine aykırı görerek kanala uyarı verildi.

Haberin Devamı

AHLAKİ KODLARIMIZA AYKIRI

RTÜK raporunda filmde Amerikalı genç bir sosyete kızının evlilik hazırlıkları öncesi yerel bir panayır çalışanı ile yaşadığı “erotik” ilişkilerin ekrana yansıtıldığı belirtilerek şöyle denildi:
“Ülkemizin kendi iç dinamikleri ve ahlaki kodları gözönünde alındığında filmin öyküsünün, görsel sahnelerinin ve sunduğu mesajların Türk toplumunun genel ahlak yapısıyla uygunluk göstermeyen görüntüler içerdiği de görülmektedir. Özetle izleyiciye aktarılan ‘kadınların mahrem sayılan organlarının teşhiri,öpüşme, sevişme, cinsel ilişki olgusu’ cinsel duyguları sömürmeye yönelik, bireyleri cinsel meta olarak gösteren insan bedenini cinsel tahrik unsuruna indirgeyen, toplumsal yaşam alanı içinde sergilenmeyecek mahrem söz ve davranışlar içeren toplumda yaşayan bireylerin ar ve utanma duygularını örseyeleyen ve cinsel isteklerini tahrik ve istismar edebilecek bir nitelikte ekrana yansıtılmakta ve toplumsal anlamda problemler doğrubilecek mesajlar olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!