Ders kitaplarına göre Amerika'yı Kristof Kolomb keşfetti

Güncelleme Tarihi:

Ders kitaplarına göre Amerikayı Kristof Kolomb keşfetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 17:25

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Amerika’yı aslında Kristof Kolomb değil, Müslümanlar keşfetti” sözleriyle ilgili eleştirilere cevap verirken bir yandan da objektif tarih yazımı ve aktarılması için cesur olmaya, cesaretle iddiaları dillendirmeye devam edeceklerini vurguladı. Erdoğan, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK’e çok büyük görev düştüğünü de söyledi. Peki tarih kitapları bu konuda ne diyor?

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre, ilkokullarda coğrafi keşifler konusu işlenmezken, öğrenciler Amerika’nın keşfiyle ilk defa 7’nci sınıf sosyal bilgiler kitaplarında karşılaşıyor. Ancak, konu hem kısa anlatılıyor, hem de Kristof Kolomb yerine Amerika Vespuçi’nin Amerika’yı keşfettiği belirtiliyor. Kitapta, konuya şöyle yer veriliyor: “Ameriko Vespuçi, 1499’da Amerika kıtasına çıktığında buranın yeni bir kıta olduğunu fark etti.” Eğitimciler, daha önceki yıllarda MEB yayımı olan kitaplarda Kristof Kolomb’un adının geçtiğini ama bu seneki kitaplarda yer verilmediğini belirtti.

Ders kitaplarına göre Amerikayı Kristof Kolomb keşfetti

Kolomb 10’uncu sınıfta

Haberin Devamı

Öğrenciler coğrafi keşifler konusuyla daha sonra 10’uncu sınıf coğrafya kitaplarında karşılaşıyor. Burada coğrafi keşifler daha detaylı anlatılırken, Amerika’yı Kristof Kolomb’un keşfettiği belirtiliyor. Kitapta şu ifadeler yer alıyor:“... Dünyanın yuvarlak olduğuna inanan Kolomb, sürekli batıya giderek Çin’e ve Hindistan’a ulaşabileceğini beklerken, farkında olmadan Amerika Kıtası’na ulaşan ilk denizci oldu.”

Ders kitaplarına göre Amerikayı Kristof Kolomb keşfetti

BAKMADAN GEÇME!