Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Ukrayna'da

Güncelleme Tarihi:

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Ukraynada
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 15:47

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'nın doğusundaki krizin çözümü için tüm tarafları eylül ayında Belarus'un başkenti Minsk'te imzalanan protokolün gereklerini yerine getirmeye davet etti.

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Rusya'da yapacağı temaslardan önce geldiği Ukrayna'da Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile bir araya geldi. Basına kapalı görüşmenin ardından Yatsenyuk ve Steinmeier basın toplantısı düzenledi.

Steinmeier, Ukrayna güvenlik güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında ülkenin doğusundaki çatışmaların durması ve krize çözüm bulma amacıyla imzalanan Minsk mutabakatının doğudaki sorunun çözümü için bir altyapı olabileceğini belirtti. Steinmeier, "Çok mükemmel olmayabilir ancak bu mutabakat dayanak olabilecek bir altyapı oluşturabilir ve tüm tarafların bu anlaşmayı yerine getirmesi gerekli" dedi.

Steinmeier, Moskova ziyaretinin Rusya tarafının Minsk mutabakatını yerine getirmeye hazır olup olmadığını tespit etmeye yönelik olacağını kaydederek, doğudaki gerginliğin son aylarda tırmandığını ifade etti.

Steinmeier, ayrıca yakın zamanda seçimlerin ardından parlamentoya girmeyi başaran siyasi partilerin koalisyon anlaşması imzalayacağına ve "başarılı bir hükümetin" kurulacağına olan inancını dile getirdi.

Steinmeier, Avrupa Birliği'nin ekonomik ve siyasi desteğe ihtiyaç duyan Ukrayna'ya yardım etmeye hazır olduğunu da kaydederek, bu çerçevedeki mekanizmalardan birinin Ukrayna'yı desteklemeye yönelik bir uluslararası konferans olacağını bildirdi.

"Rusya mutabakatı ihlal ediyor"

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da ülkenin doğusundaki sorunun çözümüne ilişkin görüşmelerde Rusya, Ukrayna, ABD ve AB'nin yer aldığı Cenevre formatının daha uygun olduğunu söyledi. Yatsenyuk, "Birçok ikili ve çoklu istişarelerin yanı sıra Cenevre formatını önemli bir müzakere formatı olarak görüyoruz ve doğudaki duruma ilişkin Rusya-Ukrayna ilişkilerindeki krizin çözümü için uygun zemin sağladığını düşünüyoruz" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya silahlı unsurlar göndererek Minsk mutabakatını ihlal etmeye devam ettiğini söyleyen Yatsenyuk, Rusya'yı imza attığı anlaşmaları yerine getirmeye çağırdı.

Yatsenyuk, "Minsk anlaşmasını Ukrayna yerine getiriyor, Rusya ise kaba bir şekilde ihlal ediyor. Rusya-Ukrayna sınırında yeniden kontrolün sağlanması, Rusya'dan Ukrayna'nın doğusuna silah girişlerinin durdurulması, Rus ordusu ve silahlı çetelerinin Ukrayna'dan geri çekilmesi gibi Minsk memorandumunun temel maddeleri yerine getirilmiyor. Rusya, imza attığı anlaşmayı ve tüm dünyaya verdiği sözü yerine getirmelidir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!