Macaristan'da 'Halkın Öfke Günü'

Güncelleme Tarihi:

Macaristanda Halkın Öfke Günü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 01:24

Macaristan’da on binlerce gösterici yolsuzluklara karşı protesto eylemi düzenledi ve Başbakan Viktor Orban’ın istifasını talep etti.

Haberin Devamı

Macaristanda Halkın Öfke Günü

Sosyal medya üzerinden "Halkın Öfkesi Günü" adıyla organize edilen eylemlerde Başbakan Viktor Orban liderliğindeki sağ muhafazakar hükümet protesto edildi.

Ülkedeki 20'den fazla kentte ve ayrıca Londra, Berlin ve Stockholm'de düzenlenen gösterilerin en büyüğü başkent Budapeşte’de parlamento binası önünde yapıldı.

"Çaldığınız kadar vergi vermemize imkan yok", "Haydutlara vergi ödemiyoruz" ve "Orban, defol" gibi sloganların atıldığı gösteride, eylemciler başbakanı yolsuzluklara bulaşmış yetkililer atamak ve siyasi çizgisini giderek artan oranda Rusya'ya endekslemekle suçladılar.

ABD’NİN KARA LİSTESİ
Başkentteki gösteride yapılan konuşmalarda, Vergi Dairesi Müdürü Ildiko Vida’nın da istifası talep edildi. Budapeşte’deki ABD Büyükelçiliği geçen ay bir açıklama yaparak, Amerikan şirketlerine zarar veren yolsuzluklarla bağlantılı oldukları gerekçesiyle Macaristan’ın en kıdemli vergi memuru Vida ile diğer beş yetkilinin, ABD’ye girişlerinin yasaklandığını duyurmuş, ancak isim vermemişti.

Haberin Devamı

Vida, şu ana kadar Amerikalıların kara listesinde olduğunu itiraf eden tek kişi, ancak kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor.

Macaristanda Halkın Öfke Günü

PROTESTOLAR ZİNCİRİNİN SON HALKASI
"Halkın Öfkesi Günü", Orban liderliğindeki Fidesz Partisi’nin internet kullanıcılarına vergi koyma planlarının açıklanmasının ardından ekim ayında başlayan protestolar zincirinin son halkası. Nisan ayında yapılan seçimler sonrasında parlamentoda üçte iki çoğunluğu yakalayan Orban, yoğun protestoların ardından internet vergisi planlarından vazgeçmişti.

Viktor Orban 2010’da tekrar seçildiği başbakanlık görevi süresince izlediği politikalarla, ülkede Fidesz seçmenleri ile karşıtları arasında giderek artan oranda bir bölünmeye neden oluyor. Uluslararası alanda da, başta ABD'den olmak üzere, medya ve hukuk alanındaki tartışmalı reformları nedeniyle Orban’a yoğun eleştiriler geliyor.

Macaristanda Halkın Öfke Günü

Haberin Devamı

Macaristanda Halkın Öfke Günü

Macaristanda Halkın Öfke Günü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!