Bakan Nabi Avcı: Eğitimde büyük hamle yaptık

Güncelleme Tarihi:

Bakan Nabi Avcı: Eğitimde büyük hamle yaptık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 12:56

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Eğitimimizde sadece fiziki sorunlar değil, vesayetler, statükocu anlayışlar, haksızlıklar, imkansızlıklar, mahrumiyetler, ayrımcılıklar, medeniyetimizin değerlerine yabancılaşma gibi en temel sorunlar, hükümetlerimiz döneminde sabır ve gayretle birer birer çözüldü, çözülmeye devam ediyor. Eğitimde asıl büyük hamle son 12 yıl boyunca eğitimi birinci önceliğimiz olarak kabul eden hükümetlerimiz tarafından gerçekleştirildi" dedi.

Haberin Devamı

Ankara'da yapımı tamamlanan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 155 eğitim tesisi, Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen törenle hizmete açıldı. Bakan Avcı, törendeki konuşmasında, yapımı tamamlanarak, hizmete alınan 134 okul binası, 17 spor salonu, 3 öğrenci pansiyonu ve 1 konferans salonunun açılışının yapıldığını anlattı.

Açılışı yapılan okullardan bir kısmının kendi binaları tamamlanıncaya kadar geçici olarak başka okulların bünyesinde, bir kısmının da eksiklikleri nedeniyle resmi açılışları yapılamayan kendi binalarında eğitim ve öğretime açıldıklarını anlatan Avcı, "Bugün, bu eksiklikleri giderildiği için, şimdi yenileriyle birlikte bu okulların da toplu resmi açılışlarını yapıyoruz. 460 milyon liraya mal edilerek bakanlığımızın hizmetine sunulan bu eserlerin eğitim dünyamıza çok önemli katkılarda bulunacağına yürekten inanıyorum" dedi.

Çalışmalarımız artarak devam ediyor

Haberin Devamı

Bakan Avcı, çocukların daha iyi bir eğitim alması için yapılan işlerden ve hayırsever vatandaşların gönülden katkılarından duyduğu sevincini dile getirdi.

Ülkedeki ilk ciddi eğitim hamleleri olan II. Mahmud ve daha sonra Sultan Abdülhamit tarafından başlatılan eğitim seferberliklerinin ne yazık ki ülkenin içerisine sürüklendiği siyasi sıkıntılar sebebiyle büyük ölçüde akim kaldığını bildiren Avcı, bu yüzden 20’inci yüzyılın başlarında okul sayılarının parmakla sayılacak kadar az olduğunu söyledi.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, çoğu il merkezinde ortaokul, lisenin bulunmadığını, köylerde ve kasabalarda yaşayan çocukların eğitim imkanından mahrum kaldığını anlatan Avcı, şöyle konuştu:
"Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde, genç Cumhuriyet’in eğitim alanındaki bütün özverili çabalarına rağmen özellikle Çanakkale Savaşı sırasında bütün bir eğitimli kuşağı yitirmiş olmamızın acısını ve eğitime de yansıyan olumsuz sonuçlarını hep yaşadık.

Sonra rahmetli Menderes'in öncülüğünde başlatılan eğitim hamlesiyle yepyeni eğitim kurumları bütün Anadolu'da serpilmeye başladı. İzleyen 40 yıl boyunca da şüphesiz eğitimde önemli mesafeler aldık. Ama asıl büyük hamle son 12 yıl boyunca eğitimi birinci önceliğimiz olarak kabul eden hükümetlerimiz tarafından gerçekleştirildi, gerçekleştiriliyor. Bir seferberlik ruhuyla yürüttüğümüz bu çalışmalar bugün de artarak sürüyor."

Toplu açılış töreninde sadece Ankara'da 155 eğitim tesisinin birden açılışının yapıldığını anlatan Avcı, "Tek başına bu tören bile gösteriyor ki, eğitimimiz bir zamanlar hayal edilemeyen rakamlara ve büyüklüğe ulaştı. Bu gerçekten de gurur veren bir tablo" dedi.

"İleri'nin halefi olmakla iftihar ediyorum"

Törenin yapıldığı Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne adı verilen merhum Tevfik İleri'nin, eğitimi halkın değerlerine uyumlu hale getirmek için çabalayan bir bakan ve mütefekkir olduğuna işaret eden Avcı, şöyle konuştu:
"Halefi olmakla iftihar ettiğim merhum Ahmet Tevfik İleri, Çanakkale'de genç bir memur olarak görev yaparken, Çanakkale Şehitleri'nin o yıllardaki yalnızlığına ve unutulmaya mahkum edilmesine dayanamadı ve bugün de bir gelenek halini alan toplu ziyaretleri başlattı. İnanıyorum ki merhum İleri'nin Milli Eğitim Bakanı olarak imam hatip liselerinin, Yüksek İslam Enstitülerinin açılışına öncülük etmesi, O'nun Çanakkale Şehitleri'ni ziyaretlerinde hissettiği sorumluluğun bir neticesidir. Ve inanıyorum ki bu okulların açılması o şehitlerin ruhunu şad etti.

Tevfik İleri'den yarım yüzyıl sonra ülkemiz büyük bir hamleyi daha başlattı. Eğitimimizde sadece fiziki sorunlar değil, vesayetler, statükocu anlayışlar, haksızlıklar, imkansızlıklar, mahrumiyetler, ayrımcılıklar, medeniyetimizin değerlerine yabancılaşma gibi en temel sorunlar, hükümetlerimiz döneminde sabır ve gayretle birer birer çözüldü, çözülmeye devam ediyor."

Haberin Devamı

460 milyon 649 bin lira harcandı

Yapımlarına 2011, 2012, 2013 ve bu yıl başlanan eğitim kurumları için 460 milyon 649 bin 793 lira kaynak aktarıldı.

Açılış töreninin yapıldığı Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi de 21 bin 120 metrekare arsa üzerine yapılandırıldı. Okul, eğitim alanı olarak, A ve B bloklar olmak üzere 2 bloktan oluşuyor. Okulda eğitim verilen 105 sınıfın 66'sı lise, 39'u ortaokul sınıfları.

Okulun iki katlı otoparkı 425 araç kapasiteli. Pansiyon binası toplam iç alanı 8 bin 264 metrekare, 250 yatılı öğrenci kapasitesine sahip.

Yemek servis alanı 775 metrekare olan okulun ayrıca 220 metrekarelik mutfağı bulunuyor. Toplam iç alanı 6 bin 830 metrekare olan spor salonu ise 500 kişilik kapasiteye sahip. Henüz inşaat halindeki cami ise 450 metrekare oturum alanına sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!