Yeni format “devlere” yaramadı

Güncelleme Tarihi:

Yeni format “devlere” yaramadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 12:46

2016 Avrupa Şampiyonası (EURO 2016) Elemeleri'ndeki 9 grupta, geçmiş yılların aksine futbolda söz sahibi ülkelerinin zirvede yer almaması dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Fransa'da düzenlenecek EURO 2016'ya katılma mücadelesi veren Almanya, İspanya, Hollanda ve İtalya gibi devlere rağmen Çek Cumhuriyeti, İsrail, Slovakya, Polonya, Romanya, Avusturya, Hırvatistan ve Danimarka 4. hafta sonunda eleme gruplarında ilk sıranın sahibi oldu. Elemelerde ilk iki sıranın direkt, üçüncünün play-off oynayarak katılacağı EURO 2016 öncesi, futbolda söz sahibi ülkeler arasında yalnızca İngiltere grubunda lider durumda bulunuyor.

Türkiye'den kötü başlangıç

A Grubu'ndaki ilk üç maçında yalnızca bir puan toplayabilen Türkiye, dördüncü haftada Kazakistan'ı 3-1 yenerek moral buldu. İzlanda'ya 3-0, Çek Cumhuriyeti'ne 2-1 yenildikten sonra Letonya ile 1-1 berabere kalan milliler, Kazakistan galibiyetiyle puanını 4'e yükseltti ve grupta 4'üncülüğe çıktı. A Milliler, son olarak 6 yıl önce mücadele ettiği EURO 2008'de yarı final oynamıştı.

Türkiye'nin gruptaki rakipleri, Avrupa Şampiyonaları'nda sürekli yer alma gelenekleriyle de göze çarpıyor. Milliler, finallere kalabilmek için tarihinde Avrupa Şampiyonası'nda 9 kez boy gösteren Hollanda ve Çek Cumhuriyeti gibi güçlü takımları geride bırakmak zorunda. Türkiye'nin rakiplerinden İzlanda ise son olarak 2014 FIFA Dünya Kupası elemelerinde gruptan çıkarak play-off oynamayı başardı. 1996, 2000 ve 2008 olmak üzere üç kez Avrupa Şampiyonası finallerinde mücadele eden Türkiye'nin, EURO 2016'da yer alabilmesi için puan tablosunda üç rakibinden en az birisini geçmesi gerekiyor.

Hollanda eski günlerini arıyor

Türkiye'nin de yer aldığı A Grubu'nun en büyük favorisi olarak gözüken Hollanda, 4 maçta topladığı 6 puanla eski günlerinden uzak bir görüntü çizdi. Eleme müsabakalarında grubunun zirvesinde görmeye alışık olduğumuz "Portakallar", 2 galibiyet, 2 mağlubiyet ile A Grubu'nun 3. sırasında yer alıyor. Grupta Çek Cumhuriyeti'ne 2-1, İzlanda'ya 2-0 kaybeden Hollanda, Kazakistan'ı 3-1 ve son olarak Letonya'yı 6-0 yendi. Düzenlenen son büyük organizasyon 2014 FIFA Dünya Kupası'nda üçüncülüğü elde eden Hollandalılar, elemeleri geçerek son 7 Avrupa Şampiyonası'na katılmayı başardı.

Çek Cumhuriyeti firesiz zirvede

A Grubu'nun zirvesinde 4'te 4 yapan Çek Cumhuriyeti bulunuyor. Dört maç sonunda yoluna firesiz devam eden Çekler, A Grubu'nda EURO 2016'ya en yakın takım olarak göze çarpıyor. Çek Cumhuriyeti, Çekoslovakya'nın dağılmasının ardından elemelerinde mücadele ettiği 5 Avrupa Şampiyonası'na da katılmayı başardı.

İzlanda finallere göz kırpıyor

Son yıllarda yükselişe geçen İzlanda, tarihinde ilk kez büyük bir organizasyonun finallerine katılmanın hesaplarını yapıyor. 2014 FIFA Dünya Kupası elemelerinde play-off turunda Hırvatistan'a boyun eğen ve finallerin bir adım gerisinde kalan İzlanda, EURO 2016 Elemeleri A Grubu'nda 9 puanla ikinci sırada yer alıyor. İzlanda grupta Türkiye ve Letonya'yı 3-0, Hollanda'yı 2-0 yendi, Çek Cumhuriyeti'ne 2-1 kaybetti.

B Grubu'nda İsrail kayıpsız

B Grubu'nda 3'te 3 yapan İsrail, sürpriz bir şekilde liderliğin sahibi oldu. Grupta 9 puanı bulunan İsrail'in ardından Galler 8, Kıbrıs Rum Kesimi 6 puanla sıralanıyor. Genç kadrosuyla ilerleyen yıllarda büyük başarılara imza atması beklenen Belçika'nın 5 puanla dördüncülükte yer aldığı grupta, 2014 FIFA Dünya Kupası ile tarihinde ilk kez büyük bir organizasyona katılan Bosna Hersek, 2 puanla beşinci durumda.

C Grubu'nda Slovakya, İspanya'nın önünde

EURO 2008, 2010 FIFA Dünya Kupası ve EURO 2012 olmak üzere üst üste üç turnuvada şampiyonluğa ulaşan İspanya, EURO 2016 Elemeleri C Grubu'nda 4. hafta sonunda Slovakya'nın gerisinde bulunuyor. Avrupa Şampiyonası'nda son iki turnuvanın galibi İspanya, eleme grubunda Makedonya'yı 5-1, Lüksemburg'u 4-0, Belarus'u 3-0 yenerek 9 puan topladı. İspanyollar deplasmanda Slovakya'ya 2-1 mağlup olarak puan tabosunda rakibinin gerisinde ikinci sırada kaldı. Slovakya, Çekoslovakya'dan ayrıldıktan sonra hiçbir Avrupa Şampiyonası'na katılamadı. Slovakya Milli Takımı, tek büyük turnuva deneyimini 2010 FIFA Dünya Kupası'nda yaşadı.

C Grubu'nda 9 puanla üçüncü Ukrayna ve 3 puanla dördüncü Makedonya'yı birer puanla Belarus ve Lüksemburg takip ediyor.

Haberin Devamı

D Grubu'nda Polonya, Almanya'yı geride bıraktı

2014 FIFA Dünya Kupası'nın şampiyonu Almanya Milli Takımı, D Grubu'nda Polonya'nın arkasında ikinci sırada yer alıyor. Grubun favorisi Almanya, İskoçya'yı 2-1, Cebelitarık'ı 4-0 mağlup etti, İrlanda Cumhuriyeti ile 1-1 berabere kaldı ve Polonya'ya 2-0 yenildi. 7 puana sahip Almanya, lider Polonya'nın 3 puan gerisinde bulunuyor. Son 11 Avrupa Şampiyonası'nı kaçırmayan Almanlar, uzun yıllar sonra eleme grubundaki yolculuğunu ikinci sırada sürdürüyor.

D Grubu'nda Polonya, yoluna namağlup devam ediyor. Cebelitarık'ı 7-0, Almanya'yı 2-0, Gürcistan'ı 4-0'lık skorlarla geçen Polonya Milli Takımı, İskoçya ile 2-2 berabere kaldı ve 10 puan topladı. Grupta Polonya ve Almanya'nın ardından 7'şer puanlı İskoçya ve İrlanda Cumhuriyeti sıralanıyor. Gürcistan'ın 3 puanla beşincilikte yer aldığı D Grubu'nda, Cebelitarık puansız son sırada bulunuyor.

E Grubu'nda İngiltere durdurulamıyor

E Grubu'nda 4'te 4 yapan İngiltere, büyük futbol ülkeleri arasında EURO 2016 Elemeleri'nde zirveye tutunabilen tek takım oldu. Dereceye girememesine rağmen büyük turnuvalara katılmakta zorlanmayan İngiltere, dört maçta 11 gol atıp 1 gol yedi. 12 puanla birinci sırada yer alan İngilizleri 6'şar puanla Slovenya, İsviçre ve Litvanya izliyor. Grupta Estonya 4, San Marino 1 puana sahip.

F Grubu'nda Yunanistan dibe vurdu

Son 3 Avrupa Şampiyonası'na katılan ve EURO 2004'ü şampiyon tamamlayan Yunanistan, bu kez son yıllarda sergilediği eleme performansının uzağında kaldı. Dört maçta 1 beraberlik, 3 mağlubiyet alan Yunanistan, 1 puanla son sırada yer alıyor. F Grubu'nda 10 puan toplayan Romanya birinci, 9 puanlı Kuzey İrlanda ikinci, 7 puanlı Macaristan üçüncü, 4 puanlı Finlandiya dördüncü ve 3 puanlı Faroe Adaları beşinci durumda.

G Grubu'nda Avusturya zirvede

Avusturya, G Grubu'nda 4 hafta sonunda İsveç, Rusya ve Karadağ gibi ülkelerin arasından sıyrılarak liderlik koltuğuna oturdu. Elemelerde başarılı bir performans sergileyemeyen ve Avrupa Şampiyonası tarihinde yalnızca İsviçre ile birlikte evsahipliği yaptığı EURO 2008'e katılan Avusturya, ikinci deneyimini EURO 2016'da yaşamayı planlıyor. Grupta 3 galibiyet, 1 beraberlikle 10 puanı bulunan Avusturya'yı, İsveç 6, Rusya ve Karadağ 5'er, Liechtenstein 4, Moldova 1 puanla takip ediyor.

H Grubu'nda Hırvatistan ilk sırada

H Grubu'nda başarılı bir form grafiği yakalayan Hırvatistan, 4 maçta 10 puan toplayarak liderliğe yerleşti. Dört maçta 10 gol atıp kalesinde 1 gol gören Hırvatlar, son üç Avrupa Şampiyonası'na katılmayı başardı. Malta'yı 2-0, Bulgaristan'ı 1-0, Azerbaycan'ı 6-0 yenen Hırvatistan, İtalya ile 1-1 berabere kaldı. Grupta son Avrupa Şampiyonası'nın finalisti İtalya, averajla ikincilikte yer alıyor. "Gök Mavililer"in ardından 9 puanlı Norveç, 4 puanlı Bulgaristan, 1 puanlı Malta, ve puansız Azerbaycan sıralanıyor.

I Grubu'nda Danimarka lider

I Grubu'nda 7 puanlı Danimarka, Portekiz'in bir puan önünde birinci sırada yer alıyor. EURO 1992'nin şampiyonu Danimarka, geçmiş yıllarda eleme gruplarında başarılı bir performans sergileyemese de bu yıl 4 hafta sonunda liderliği ele geçirdi. Ermenistan'ı 2-1, Sırbistan'ı 3-1 ile geçen Danimarka, Arnavutluk ile 1-1 berabere kaldı, Portekiz'e 1-0 yenildi. Danimarka'yı bir maçı eksik Portekiz 6, Arnavutluk 4, Sırbistan ve Ermenistan birer puanla takip ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!