İşte Türkiye'nin en çok merak ettiği para

Güncelleme Tarihi:

İşte Türkiyenin en çok merak ettiği para
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 11:17

TÜİK'in Parasal Değerleri Güncelleme Aracı Uygulaması'nı 10 günde 88 bin kişi kullandı - Kullanıcılar uygulamada en çok 100 liranın geçmişteki değerini sorguladı.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Parasal Değerleri Güncelleme Aracı Uygulaması'nı 10 günde 88 bin kişi kullandı. Kullanıcılar uygulamada en çok 100 liranın geçmişteki değerini sorguladı. AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, belli bir tarihteki parasal değeri Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değişim oranları baz alınarak talep edilen tarihteki değere dönüştürmeye yarayan "Parasal Değerleri Güncelleme Aracı Uygulaması" 3 Ekim'de kullanıcılara sunuldu.

1303 KAYIT EKLENDİ

TÜİK'in internet sitesinde yer alan uygulamada 14 Ekim'e kadar 88 bin 506 sorgulama yapıldı. Bu tarihten sonra ise aşırı yük getirecek kadar fazla kaydın sisteme işlenmesinin önüne geçilebilmesi için, yalnızca kullanıcının isteği doğrultusunda kayıt yapılmaya başlandı. Bu şekilde bin 303 kaydın da eklenmesi sonucunda sorgulama sayısı 13 Kasım'a kadar toplamda 89 bin 809'a ulaştı.

Haberin Devamı

EN ÇOK SORGULANAN TARİH VE DEĞERLER

Güncellenecek değerin ait olduğu aylar baz alındığında, en çok sorgulanan zaman parametresi yüzde 10,1 ile "Ocak 2014" oldu. Bu tarihi yüzde 3,4 ile "Ocak 2013" takip ederken, sorgulamaların yüzde 2,5'ini "Ekim 2013"
oluşturdu. En çok sorgulanan değerler ise sırasıyla yüzde 6,9 ile "100 TL" ve yüzde 4,5 ile "1000 TL" oldu. Bu sistem hayata geçmeden önce mahkemelerden, icra dairelerinden, sanayi ve ticaret odalarından, bazen de vatandaşlardan, bilinmesi istenen tarihteki paranın geçmişteki değerinin ne kadar olduğuna ilişkin bilgi talebi Türkiye İstatistik Kurumu'ndan talep ediliyordu. Bilgi isteyen kurum ya da vatandaşlar bürokratik işlemler nedeniyle çok uzun süren yazışmalar sonucunda sorularına yanıt alabiliyorlardı. Parasal Değerleri Güncelleme Aracı Uygulaması'nda ise 1 dakikayı aşmayan sürede paranın geçmişteki değeri öğrenilebiliyor ve sorgulama sonucunda çıktısı alınan belge, resmi evrak niteliği taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!