Biden öncesi Başkan’dan ‘NO’

Güncelleme Tarihi:

Biden öncesi Başkan’dan ‘NO’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 01:21

Biden’ın cuma günü İstanbul’da olması planlanırken, Obama, görüşmelerin en önemli gündem maddesi Suriye konusunda net mesaj verdi. Obama, ABD’nin Esad’ı Suriye’deki politik geçişten dışlama konusunu aktif olarak tartışmaya başlayıp başlamadığı sorusunu tek kelimeyle yanıtladı: ‘No’ (Hayır).

Haberin Devamı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın cuma günü başlaması planlanan kritik Türkiye ziyareti öncesi, görüşmelerin en önemli gündem maddesi olacak Suriye konusunda Amerikan tarafından net bir mesaj geldi. Geçen hafta CNN’in yaptığı haberin ardından Washington yönetiminin bölgede Suriye Lideri Beşar Esad’ı da hedef alacak yeni bir strateji geliştireceği haberlerini değerlendiren ABD Başkanı Obama, Suriye’de kapsamlı bir yeniden gözden geçirme olmadığını, ABD’nin de Esad’ı Suriye’deki politik geçişten dışlama konusunu görüşmeye başlamadığını açıkladı.

G-20’de konuştu

Obama’nın açıklamaları cuma günü İstanbul’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi, ertesi gün de Fener Rum Patrikhanesi Lideri Patrik Bartholomeos’la bir araya gelmesi planlanan Biden’ın temaslarından önce geldi. G-20 zirvesi için bulunduğu Avustralya’da düzenlediği basın toplantısında CNN’nin haberini yalanladı ve şöyle dedi: “IŞİD’le ilgili hem Suriye hem Irak’ta ne tür bir ilerleme kaydettiğimizi değerlendirmek için CENTCOM Komutanı, Genelkurmay Başkanı, bölgeyle ilişkili tüm diplomatik personel ve ayrıca Ulusal Güvenlik ekibim, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, istihbarat ekipleriyle haftalık toplantılarımız oluyor. Suriye’de kapsamlı bir yeniden gözden geçirme olmadı. IŞİD’i öğrenmeye devam ediyoruz. O yüzden sıra dışı hiçbir şey yok, sizin bahsettiğiniz (CNN’in strateji değişikliği haberi) türden resmi hiçbir şey yok.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE, İRAN VE RUSYA

Obama, ayrıca konuşmasında Suriye’de politik bir çözüm aradıklarını da belirtirken, Suriye halkı ve aralarında “Türkiye, İran ve Esad’ın destekçisi Rusya’nın” da yer aldığı bölgesel oyuncuların politik görüşme içine girmek zorunda kalacaklarını açık biçimde ifade ederek şunları söyledi: “Bu diplomasinin doğasında vardır. Kendini, potansiyel olarak sevmediğin insanlarla ya da sevmediğin rejimlerle diplomatik görüşme yürütürken bulursun. Ama daha o aşamada olmaya henüz yakın bile değiliz.” Obama, bu sözlerin üzerine yöneltilen “Esad’ı bu politik geçişin parçası olmaktan dışlamayı aktif olarak görüşüyor musunuz” sorusuna ise kısa ve öz bir cevap verdi: “Hayır.”

Haberin Devamı

Esad’la ittifak da yok

Obama, Esad’a karşı ABD’in tutumunda bir değişlikliğin de “kesinlikle olmadığını” belirtti. “Esad, vatandaşlarının yüz binlercesini acımasızca öldürmüş ve bunun sonucunda ülkenin çoğunda meşruiyetini tamamen kaybetmiştir” diyen Amerikan Başkanı, ABD’nin IŞİD’e karşı Esad’la işbirliği yürütebileceği iddialarını da reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!