Yerli malı 3D protez

Güncelleme Tarihi:

Yerli malı 3D protez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 01:38

Dünyada 3D kulak, doku üretiminin ardından Ankara’da bir firma da 3D yazıcılar sayesinde kafa, yüz ve el için protezler üretti. Bu teknolojiyle kanserle kaybedilen organların yerine yenisinin konulması planlanıyor.

Haberin Devamı

HACETTEPE Üniversitesi Teknokent’te faaliyet gösteren bir firma insanlar için “yedek parça” üretti. İleri teknolojiye sahip üç boyutlu (3D) yazıcılar yardımıyla kişiye özel üretilen protezler, kafa, yüz ve çene yaralanması olan hastaları doğal görünümlerine kavuşturuyor. Kanserle alınan organlar yerine yenisinin de yapılmasına olanak tanıyan uygulamalar sayesinde, trafik kazası veya yaralanma gibi sebeplerle alınan sert doku yerine aynı özellikte protezlerle hasta iyileştiriliyor. Firmanın Ar-Ge Direktörü Kuntay Aktaş, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

AMELİYAT KISALACAK

“Önceki dönemlerde tasarlanması mümkün olmayan protez, 3D modelleme ve tasarım yöntemleriyle projelendiriliyor ve geometrideki anatomik yapılar bile insan anatomisi ile birebir benzerlikte, kişiye özel olarak tasarlanıyor. Ameliyat sürelerini yüzde 70 oranında kısaltabilen sistem, hekim hatalarını ortadan kaldırdığı için ameliyat başarılarının ciddi oranda arttırılmasını sağlıyor.”

Haberin Devamı

TÜMÖRLERE 3D BAKIŞ

“Ameliyat ve enfeksiyon riskleri azaldığı için, hastaların konforu artırılarak, iyileşme süreleri hız kazanıyor. Eski yöntemde, cerrahlar kanser ve tümör vakalarında iki boyutlu röntgenlerle tümörün tam yerini anlamaya çalışıyordu. Bu sistemde ise iç organlarda gelişen tümör 3D olarak modelleniyor. Doktor ameliyat öncesinde bütün detayları görebiliyor.”

SGK KAPSAMINA ALINACAK

KUNTAY Aktaş özellikle Ortadoğu’daki savaşlar nedeniyle söz konusu teknolojiye ihtiyaç duyulduğunu belirterek şöyle devam etti: “Özellikle kafa ve yüz ihtiyaçları için standart bir çözüm yoktu. Şimdi ise kişinin yüzü ve kafatası eski haline getirilebiliyor. İmplantlar, sadece yüz bölgesinde değil; göğüs duvarı, omuz, diz, kalça, el ve omurgada da kullanılabiliyor. Sistemin SGK kapsamına alınması için çalışma başlattık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!