Deri sanayinin 10 milyar dolarlık hedefi ancak daha çok kadınla olur

Haberin Devamı

DERİCİLİK bu topraklarda yüzyıllar öncesine dayanıyor,
Bugün gelinen noktada 400 bin kişinin çalıştığı, 25 bin işletmenin faaliyet gösterdiği dev bir sektör.
Deri sanayinin Türkiye’deki tek kadın sanayicisi Türkiye Deri Vakfı Başkanı Ruken Mızraklı’nın verdiği rakama göre sektörün resmi ihracat rakamı 2 milyar dolar.


Deri sanayinin 10 milyar dolarlık hedefi ancak daha çok kadınla olur


Özel faturalı ve güneyde turistlere yönelik satışlarla 4,5 milyar dolara ulaşıyor.
Deri ihracatında Avrupa Birliği yüzde 35’lik pay ile birinci, Rusya ikinci pazar.
Ancak rublenin dolar ve euro karşısında darbe yemesi, Rusların alım gücünün gerilemesi deri sektörünü aynen turizm sektörü gibi Rusya pazarında zora sokabilir.
Dolayısıyla Mızraklı “2015 yılı deri sektörü için zor bir yıl olacak” derken haklı.
Deri sektörünün önce rakip diye çekindiği ancak şimdilerde üst düzey gelir grubuna rahatlıkla mal sattığı Çin ilerde büyük bir pazara dönüşebilir mi?
Hüsnü Özyeğin’in Şınyang’da açmış olduğu Star Mall adındaki AVM’de Türk dericilerin ciddi sayıda dükk^an açtıklarını düşünürsek pek^ala mümkün.
Öte yandan Paris’in en gözde bölgesi Marais’de modacı Hüseyin Çağlayan ile birlikte butik açan Vizyon Deri’nin kurucusu Kadri Soygül gibi isimler de Avrupa pazarını tasarım ürünlerle fethetme yolunda.
Öyle ya da böyle sektörün 2023 hedefi 10 milyar dolar.
Mızraklı’ya göre bu rakama ulaşmanın tek yolu her sektörde olduğu gibi inovasyon, tasarım ve markalaşmadan geçiyor.
Bizim gibi dericilikte yüzyıllara dayanan köklü bir geçmişi olan İtalya işin içine tasarımı, modayı katınca neredeyse bizden iki buçuk misli bir ihracat rakamına ulaşıyor.
Bugün başlayan 9. İstanbul Deri Fuarı’nın, fuardan ziyade bir moda, tasarım ve sanat festivali konseptiyle düzenlenmesinin nedeni deri sektörüne daha geniş bir vizyon kazandırmak.
Amaç derinin işlenmesinde yaratıcılığı ön plana çıkartmak olunca İDF’de Bora Aksu, Hakan Yıldırım, Simay Bülbül gibi modacıların defileleri olacak.
Yine fuar kapsamında, Mimar Nevzat Sayın küratörlüğünde “Deri Sanatla Buluşuyor” projesinde heykeltıraşlar Kemal Tufan, Ebru Yılmaz, Günnür Özsoy’un deri malzemelerle ürettikleri işleri sergilenecek.
Fuarın bir yaratıcılık festivaline dönüşmesinde büyük rol oynayan Ruken Mızraklı erkek ağırlıklı geleneksel sektörün her aşamada kadınlara açılması gerektiğini söylüyor.
Deri sektörünün moda, tasarım, markalaşma gibi şeylerde kadın olmadan yol alması zor.
Sanırım ancak öyle olursa 10 milyar dolar gibi bir rakama ulaşılabilir.

Haberin Devamı


İşgücünde uçurumu yüzde 25 azaltma kararı

Haberin Devamı


BRİSBANE’deki G20 liderler zirvesini izleyen Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan zirveden çıkan önemli bir kararı paylaşmış. Buna göre G20 ülkeleri iş gücündeki kadın-erkek uçurumunu 2025 yılına kadar % 25 oranında azaltacak.
Uçurum % 25 oranında daraldığı takdirde G20 ekonomilerinde 100 milyon kadın işgücüne katılacak.
OECD’nin hesaplarına göre uçurumun bu oranda azalmasıyla G20 ekonomilerinin GSYİH’si 2025 yılına kadar % 1.2 ila % 1.6 oranında artacak
G20 ülkelerinin bu karara uymak için atacakları adımları kendi inisiyatiflerine bırakılmış.
Türkiye’nin bu karardan sonra nasıl bir yol izleyeceğini merakla bekliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları