Sabrın sonu fotoğraf

Fotoğraf çoğu foto muhabiri için sadece bir iş değildir.

Haberin Devamı

Profesyonel olarak yaptıkları iş, aynı zamanda hobileridir. Meslekleri gereği olayların en sıcak noktasında deklanşöre basan basın fotoğrafçıları, kimi zaman kent hayatını, kimi zaman sokakları kimi zaman da doğayı özne alıp, farklı fotoğraflara imza atar. Türk basınının yakından tanıdığı foto muhabiri Aykut Fırat’ta çektiği doğa fotoğraflarıyla isminden söz ettirmeyi başarmış bir usta. Aykut Fırat, gazetecilik mesleğine ilk başladığım yıllardan itibaren tanıma fırsatı bulduğum ustalardan. Foto muhabirliği konusunda ustalığı tartışılmaz Fırat’la hobisini doğa fotoğraflarını konuştuk. İşte onun anlattıkları:

GÖREMEDİKLERİNİ GÖSTERİYORUM

“Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum, işimin yanı sıra doğa fotoğraflarına da ilgim vardı. Emekli olunca doğaya yöneldim. İnsanlara gidemedikleri yerleri, zor görebilecekleri ender hayvanları, doğayı göstermeyi seviyorum. Gazete fotoğrafçılığında tek karede her şeyi vermek lazım; daha zor. Ama doğada böyle bir kaygıya gerek yok. Hem spor yapıyorsunuz, doğayı geziyorsunuz, görüyorsunuz, hem de çektiğiniz karelerle insanların göremediklerini gösteriyorsunuz. Tabii doğayı gezerken her çalının altına bakıyorsunuz. Çok ince detaylar var. Bir böcekle karşılaşsam onu en farklı hali ile karelere taşımak istiyorum.

Haberin Devamı

GÜNLERCE BEKLERSİNİZ

Doğanın güzelliklerini görsel şölene dönüştürüyorsunuz karelerinizle. Ama bu özellikle kuş fotoğraflarında büyük bir sabır işi. Bir kuşun tek kare fotoğrafı için kamuflaj altında günlerce nöbet tutabilirsiniz. Yalı Çapkını’nı ağzında balıkla çekebilmek uğruna kamuflajın altında 5 saat beklediğimi biliyorum. Bir arı kuşunu ağzında avı ile çekmek için temmuz sıcağında kamuflajla örtülü bir arabada 4 saat beklemiştim. Fakat sabrın sonundaki fotoğrafın hazzı anlatılamaz bir duygu. İzmir’de yaşıyorum. Kuş fotoğrafları için şanslıyım. 280 türün yaşadığı Kuş Cenneti bizim için bulunmaz bir yer. Doğa fotoğrafçılığının yazılı olmayan bir anayasası var. Gezerken, dolaşırken doğaya zarar vermeyeceksiniz. Bir kuş yuvası varsa, hemen uzaklaşacaksınız. Hiç elinize almayacaksınız yavruları. Tabii doğa fotoğrafları için farklı ekipmanlar da lazım. Kamufle olmak şart. Tele objektifler gerekiyor. İyi bir ekipmanla iyi sonuç alınıyor.

Haberin Devamı

AYKUT FIRAT KİMDİR

Fırat, 1955 yılında İstanbul’da doğdu. 1972 yılında stajyer olarak girdiği Hürriyet Gazetesi İzmir Bürosu’nda 1975 yılında profesyonel olarak çalışmaya başladı. Göreve giderken aracı trenin altında kaldı, bir gazeteci arkadaşı bu kazada şehit oldu. 1979 yılında pankarta bağlı parça tesirli bir bombanın patlaması sonucu vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. O sırada çektiği fotoğraflar ,Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından ödüllendirildi. 1996 yılında Kuzey Irak’ta çektiği fotoğraflar Türkiye’nin yanı sıra dünya medyasında gündem yarattı. 1997 yılında Hürriyet’ten emekli olan Aykut Fırat, 1999 yılında Star Gazetesi’nin kurulması sırasında görev aldı. Görme engelli çocukları fotoğrafla tanıştıran projelere imza atan Aykut Fırat’ın, farklı yarışmalardan 58 ödülü var. Fırat, bugüne kadar 3 karma, 2 de kişisel fotoğraf sergisi açtı.

Yazarın Tüm Yazıları