Akdoğan'dan HDP ile kritik zirve öncesi açıklama

Güncelleme Tarihi:

Akdoğandan HDP ile kritik zirve öncesi açıklama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 10:56

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da, HDP heyeti ile yapacağı kritik görüşme öncesi konuştu.

Haberin Devamı

İşte Akdoğan'ın AA Editör Masası'nda yaptığı açıklamalardan satırbaşları

"EYLEMSİZLİK SADECE KARAKOL BASMAK DEĞİLDİR"

Gelinen aşamada HDP heyetiyle yeniden görüşmemiz, diyalog sürecinin başlamış olması önemli. Bu sürecin temel zemini, daha önce açıklanan eylemsizliğin tüm yönleriyle çok boyutlu olarak hayata geçmesidir. Eylemsizlik sadece karakol basmak değildir, her türlü şiddet ve asayiş olayı da 'terör eylemleri' başlığı altında değerlendirilmesi gereken olaylardır. Bu yüzden yol kesme, haraç alma, iş makinesi yakma her türlü eylem şekli, kırsalda veya şehir merkezinde, bunların hepsine son verilmesi ve tam anlamıyla gerçek bir eylemsizliğin hayata geçmesi temel zemindir.

Akdoğandan HDP ile kritik zirve öncesi açıklama
Bugün gündem silahsızlanma

"DEMOKRATİK YÖNTEMLE ÇÖZECEĞİZ"

Haberin Devamı

Çözüm sürecinin temelini diyalog oluşturuyor. Ortada bir sorun varsa bu sorunun demokrasi yöntemiyle, demokratik sistem içinde çözmeye çalışacaksak "Elbette demokratik yöntemlerle çözeceğiz" görüşme, diyalog temas, çözüm sürecimizde en önemli yöntemlerden bir tanesi.

'ÖCALAN SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI YAPABİLİR'

Akdoğandan HDP ile kritik zirve öncesi açıklama

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve İmralı heyetinin üyesi Pervin Buldan, çözüm sürecinde karşılıklı adımların eş zamanlı atılması halinde Abdullah Öcalan’ın Mart veya Nisan ayında silahların bırakılması için PKK’ya çağrı yapabileceğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yapacakları görüşme itibariyle diyalog kanallarının tekrar resmi olarak açılmış olacağını belirten Buldan, "Yarın yapacağımız görüşmede İmralı’ya gidişimiz ile ilgili tarih belli olacak. İmralı ziyareti tahmini olarak önümüzdeki hafta 22-23 Kasım gibi görünüyor" dedi. Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)

"TÜRKİYE ESKİ GÜNLERE DÖNEMEZ"

Kamu düzeni ve güvenliğinden taviz vermeden tek bir vatandaşımızı bile bölgede ezdirmeden, hepsinin hakkını, hukukunu koruyarak bu süreci devam ettirmek durumundayız. Şu anki öne çıkardığımız temel, öncelikli hassasiyet budur. Bunu da herkes doğru anlamalıdır. Bu 90'lara dönmek, eski Türkiye'ye dönmek anlamına gelmemektedir. Türkiye artık eski günlere geri dönemez.

'ARTIK MESAFE DAHA KISA'

Akdoğandan HDP ile kritik zirve öncesi açıklama

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ,dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: HDP olarak, Türkiye'ye yeni bir ana muhalefet partisi, yeni bir alternatif kazandırdığımızı gösterdik. Bugün HDP, muhalefet dendiğinde, tutarlı, aklı başında, bağımsız, muhalefet odağını oluşturan bir muhalefet partisidir. Bütün bir toplumu özgürleştirirken bu toplumsal davanın lideri olan sayın Abdullah Öcalan'ı özgürleştirecek yolu da açıyoruz. Bu örgütlenme ve özgürleşme yolu ve yürüyüşü bir taraftan bütün toplumu ve siyaseti özgürleştirirken diğer taraftan da barış yolunu açıyor ve barış mücadelesini özgürleştiriyor. Bir kere daha şunu ifade etmek istiyorum; artık mesafe daha kısa. Ama kısa mesafede yol alırken daha yoğun daha güçlü bir duruşu ortaya koymamız gerekiyor.

"FARKLI BİR ÜLKENİN OLMASINI DOĞRU BULMUYORUZ"

Çözüm Süreci'ne üçüncü bir ülkenin müdahil olmasına yönelik taleplere ilişkin, "Bu süreç yerli bir süreç. Türkiye'nin kendi iradesiyle hayata geçirdiği bir süreç. Farklı bir ülkenin, mekanizmanın, sistemin, örgütün, yapının bunun içerisinde olmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye kendi imkan ve kabiliyetleriyle bu süreci devam ettiriyor.

"BAHANESİ KOBANİ OLAYLARI OLDU"

Örgüt, baskı ve şiddet uygulamadığı takdirde tutunamayacağını, halk desteğini kaybedeceğini düşünüyor. Bu yüzden de bundan vazgeçmek istemiyor. Bunun bahanesi de Kobani olayları oldu. Gelinen noktada görülmesi gereken bir irade. Yani sen bu işi yapmak istiyor musun, istemiyor musun? Bu baskı, şiddet, bölgede uyguladığın ceberut anlayış, bunu bırakacak mısın bırakmayacak mısın? Temel zemin budur. Bu olmadıktan sonra 'Biz çözüm istiyoruz' lafı boş bir laf olur. Bunun ön zemini, temel zemini bu olayların bırakılmasıdır.

Haberin Devamı

"BUGÜN ILIMLI BİR HAVA VAR"

Çözüm Süreci konusunda bugün ılımlı bir hava var. HDP heyeti ile görüşmemiz bu gerçekten bence de önemli. Çünkü bu asırlık, kangren olmuş, kronik bir sorunu çözmek kolay değil. Bu akşamdan sabaha olmuyor, sabır, kararlılık, samimiyet gerektiriyor. Bu yeni süreçte herkesin yaşananlardan ders çıkarması önem taşıyor. Samimi ve dürüst olmak çok büyük önem taşıyor, iyi niyetli olmak, kararlı olmak, risk almak, konjonktürel gelişmelere takılmamak, siyasi hesaplara bu süreci kurban etmemek önem taşıyor. Neticede toplumda çok ciddi bir destek var. Bu destek çerçevesinde herkesin daha sorumlu, duyarlı, sağduyulu davranması gerekiyor.

Haberin Devamı

SURİYE POLİTAKASI

Esed giderse ne olur sorusuna mahkum oldu bütün dünya. Bu da İsrail'in temel kaygılarından kaynaklanan bir durum. 'Daha beteri gelirse ne olacak' böyle diye diye daha beter bir duruma geldik. IŞİD diye bir şey çıktı ortaya.

Türkiye'nin tezleri romantik şeyler gibi algılanmıştır. Türkiye'nin sadece kendi milli çıkarını düşünüyor gibi algılanmıştır. Oysa gelinen noktada görülmüştür ki bunların hepsi doğrudur. Ortada halkına zulmeden, kimyasal silah kullanan bir rejim var. Bu bütün inandırıcılığını kaybetti. Bu orada dursun ama biz Suriye'de meseleyi çözelim demenin hiçbir rasyonel tarafı kalmamıştır. Bu yüzden daha net, dirayetli, kararlı duruş sergilenmesi gerekiyor. Bu uzun vadeye yayılan, oyalamacı anlamında bir takım senaryolarla eylem planlarıyla değil, çok net kısa ve orta vadede bizi neticeye ulaştıracak senaryoların geliştirilmesi gerekiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!