Suriye ve Ortadoğu krizi Ege’nin bağlarını vurdu

Güncelleme Tarihi:

Suriye ve Ortadoğu krizi Ege’nin bağlarını vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 09:34

GEÇEN yıl ihraç edilen 184 bin ton sofralık üzümün 120 bin tonunu karşılayan Sarıgöllü üreticiler dertli. 1.80-2 TL’ye sattıkları üzümün bu sene 40-50 kuruşa zor alıcı bulduğunu söyleyen üreticiler, “En büyük alıcımız, başta Suriye olmak üzere Arap ülkeleriydi. Yol güvenliği olmadığı ve o ülkelerdeki iç savaş nedeniyle bu pazarı kaybettik. Fiyatlar da düşünce şimdi milyonluk üzüm örtü altında bekliyor. Onun da havaların dona dönmesi durumunda bir hafta ömrü kaldı. Suma fabrikasına satmamız durumunda ise 25 kuruşa gidiyor. Yani 4 kilo sumalık üzüm 1 ekmek ediyor. 3 kilo ile ancak 1 bardak çay ediyor. Üzümü satamadık Arap’a, şimdi 25 kuruşa döküyoruz şaraba” diye sıkıntılarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Suriye ve Ortadoğu krizi Ege’nin bağlarını vurdu
HAVA KARGO İSTİYORUZ
Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise 1980 sonrası uygulanan tarım, serbest ekonomi ve özelleştirme politikalarının üzüm üreticisinin bugün yaşadıklarına neden olduğunu kaydetti. Çiftçilerin zor günler geçirdiğini belirten Ülgen, “İhracatın merkezi Sarıgöl. Dünya standardında üzüm üretiyoruz. Geçen sene 184 bin ton sofralık üzüm ihraç edildi. Bunun 120 bin tonu Sarıgöl’den. Suriye ve Ortadoğu’da yaşananlar bağlarımızı vurdu. Suriye başta olmak üzere, Irak, Ürdün, Katar, Bahreyn, BAE ve Suudi Arabistan’a ihracat yapıyorduk. Yol güvenliği başta olmak üzere burada yaşanan kriz nedeniyle Ortadoğu pazarını kaybettik. Çok acil devlet önlemi alınmasını talep ediyoruz. Örneğin, hava kargo sağlanabilir. Bir uçak 50 ton taşıyabiliyor. Devlet bizden yüzde 5 uçak kargo parasını alsın, yüzde 5 de ihracatçı katsın. Bir de devlet, yatılı okul ve cezaevi gibi kurumlara toplu alım yapabilir. En azından iç piyasada tüketimi teşvik edilebilir. Kuru üzümde de aynı sıkıntı var. Geçen sene 5.5 TL olan fiyat bu yıl 2.5’u zor buluyor” dedi.

Haberin Devamı

Suriye ve Ortadoğu krizi Ege’nin bağlarını vurdu

ÜRETİCİ: PERIŞANIZ
Üreticilerden Yusuf Özkan de şu bilgileri verdi: “1 kilog üzümün maliyeti 65 kuruş civarında. 1 dekarın maliyeti ise 2.450 TL. 1 dekarda ortalama 3 ton üzüm çıkıyor. Sarıgöl’de ise toplam 85 bin dekar bağ var. Ova bölgesinde üzümün fiyatı 40-50 kuruş civarında olunca hepimiz perişan olduk. Bu sene bağlarda 17 bin dekar üzüm kaldı. Bu da toplamda 17 bin ton üzüm eder.”

Suriye ve Ortadoğu krizi Ege’nin bağlarını vurdu

CHP Milletvekili Özgür Özel: "Çiftçilerin borçlarının bir devlet bankasında birleştirilmesini ve 5 yıl süreyle düşük faizle taksitlendirilmesini önereceğim."

Haberin Devamı

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen: "Devlet bize hava kargo imkanı sağlasın. Yatılı okul ve cezaevi gibi kurumlara toplu alım yapsın."

Kanun teklifi hazırladı
CHP Milletvekili Özgür Özel, Sarıgöllü çiftçilerle ilgili kanun teklifi önereceğini ifade etti, şöyle dedi: “Tütünü, pamuğu, zeytini bitirdiler. Kırkaağaç’ta, Soma’da çocuklar madene mahkum kaldı. Şimdi de dünyanın en iyi sofralık ve şaraplık üzümlerini üreten Sarıgöl, benzer bir Soma örneğine itiliyor. 10 yıl önceki fiyata üzüm satıyor. Akaryakıt 10 yıl öncesinin 5, ilaç-gübre 10 katı. Bu, ipotek altında olan toprakların çok uluslu bankaların eline geçmesi sonucunu doğuracak. Bir çalışma yaptım. Sarıgöl’de çiftçinin bankalara borcu 360 milyon TL. Tüm araziler bir çiftçiye ait olsa, seneye fiyat, rekolte, hava şartları iyi olsa 300 milyon TL’lik ürün alınabilir. Yani Sarıgöl şimdiden batmış. Bu yüzden bir kanun teklifi vereceğim. Çiftçilerin borçlarının bir devlet bankasında birleştirilmesini ve 5 yıl süreyle çok düşük faizle taksitlendirilmesini önereceğim. Yoksa Sarıgöl ve tüm Manisa ovasını büyük sosyal patlama bekliyor. Şu sözü unutmamak gerek: Çiftçi hiçbir zaman tek başına zengin olmaz ama batmaz da.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!