‘IŞİD adeta devlet olma yolunda’

Güncelleme Tarihi:

‘IŞİD adeta devlet olma yolunda’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 01:38

ALMAN medyası, terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) sistematik bir devlet olma yolunda olduğunu gösteren belgeleri aylar süren uğraşlar sonucu yayınladı.

Haberin Devamı

Bini aşkın sayfadan oluşan belgelerin yayınlanan bölümlerinde IŞİD’in bütçe planlamalarından, tüm üyelerini ve elindeki bölgelerde yaşayanları devletlerin vatandaşlık sistemleri gibi kayda geçirmesine kadar birçok ayrıntı yer alıyor. IŞİD’in kontrolüne geçen Irak’ın Musul kentinde örgütün iki numaralı ismi Abdulrahman El Bilavi’nin kaldığı yere yapılan baskında ele geçirilen belgeler Irak gizli servisinin elindeydi ve bilgiler basınla paylaşılmıyordu. Ancak Alman medyasının önde gelen kuruluşlarından Batı Almanya Radyo TV Kurumu (WDR), Kuzey Almanya Radyo TV Kurumu (NDR) ve Süddeutsche gazetesi, Irak’ı içeren ve 2013 ila 2014 arasındaki sürecin olduğu bilgileri yayınladı. Buna göre, IŞİD çok kapsamlı bir bürokratik yapılanmaya sahip. Bu yapılanma sosyal yardımlara kadar birçok kategoriyi içeriyor. IŞİD’in sosyal harcama bütçesi silah alım bütçesinden yüksek.

Haberin Devamı

‘IŞİD adeta devlet olma yolunda’

İNTİHAR EYLEMCİSİ TÜRK

Belgeler, intihar eylemcilerine dair kişisel bilgilere de ışık tutuyor. Almanya’nın Ren havzasında bulunan Ennepetal kentinden 21 yaşındaki Türk asıllı Ahmet C. de intihar eylemcileri listesinde yer alıyor. Ahmet C.’nin adı Bağdat’ta 19 Temmuz’da çoğu çocuk 54 kişinin öldüğü intihar saldırısını düzenleyen kişi olarak geçiyordu. Belgelere göre, C.’yi saldırı yapacağı yere hazırlayan kişi, Ebu Abdullah isimli Bağdatlı oto tamirhanesi işletmecisi.

Örgüt Kassig’i de infaz etti

IŞİD, ABD’li yardım görevlisi Peter Kassig’in (26) kafasını kestiğini öne süren bir video yayınladı. Videoda ‘Cihatçı John’ olduğu iddia edilen, İngiliz aksanlı militanın, Kassig’in askerlik yaptığı dönemde Irak’ta Müslümanlara karşı savaştığı için öldürüldüğünü söyledi. Batılı lidirlere seslenen militanın ‘Vatandaşlarınızı sizin sokaklarınızda öldüreceğiz’ dedi. Geçen yıl kaçırılan Kassig’in, IŞİD’in elindeyken Müslüman olduğu ve Abdulrahman ismini seçtiği açıklanmıştı. IŞİD, geçen ay yayınladığı İngiliz vatandaşı Alan Henning’in infaz videosunda, sıradaki kurbanın Kassig olacağını söylemişti. New York Times gazetesi, ABD’li yetkililerin Kassing’in daha önce öldürüldüğüne dair ellerinde güçlü ipuçları bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre, dün Obama’nın vahşeti kınaması, Kassing’in akıbetiyle ilgili ilk resmi açıklama oldu.

Haberin Devamı

‘IŞİD adeta devlet olma yolunda’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!