Ambargodan çıkıp büyük ödülü kaptı

Güncelleme Tarihi:

Ambargodan çıkıp büyük ödülü kaptı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 00:59

RUSYA’ya uygulanan ambargo kapsamından çıkmak için Washington-Ankara-İstanbul arasında adeta mekik dokuyan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bu kez ödül almak için ABD’nin Şikago kentindeydi.

Haberin Devamı

SADECE 3-4 hafta öncesine kadar Rus Sberbank’ın iştiraki olması nedeniyle, ABD’nin Rusya’ya uyguladığı bankacılık ambargosu kapsamından çıkarılmak için uğraş veren Denizbank, geçen hafta ABD’de finans sektörünün en prestijli ödüllerinden birini aldı. Geçtiğimiz aylarda Denizbank’ın Sberbank’a uygulanan ambargo kapsamından çıkarılması için Washington, Ankara ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bu kez ödül almak için ABD’nin Şikago kentindeydi. Ekim ayının başında mayıstan bu yana Rusya’ya uygulanan ambargo kapsamından çıkarılan Denizbank, ABD Bankalar Birliği (ABA) ve finans sektöründe dünyanın en saygın kurumlarından biri olarak görülen Bank Administration Institute (BAI) tarafından ‘2014 BAI Bankacılık İnovasyonu Ödülleri’nde ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ seçildi. Ambargonun kaldırılması yönündeki çabalarının olumlu sonuç vermesiyle stresli günleri geride bırakan Ateş, BAI’nin 85 yıllık bir otorite olduğunu belirterek, aldıkları ödülün sadece Denizbank için değil, uluslararası arenada her geçen gün daha fazla adından söz ettiren Türk bankacılık sektörü için de büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Ambargodan çıkıp büyük ödülü kaptı

Haberin Devamı

DEVLERİ SOLLADI

105 finansal kuruluşun 220’den fazla proje ile başvuruda bulunduğu yarışmada, Denizbank, 3 ayrı kategoride 5 inovasyon projesi ile Türkiye’yi temsil etti. Denizbank, İç İşleyişte İnovasyona Dayalı Gelişim kategorisinde müşteri memnuniyetini artıran Inter-Collect uygulaması ile birinci olurken, FastPay ve diğer yenilikçi ürünleri ile de ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ ödülüne layık görüldü. Denizbank’ın davetlisi olarak katıldığımız ödül töreni sonrasında basın mensupları ile bir araya gelen Ateş, dijital bankacılık alanında nasıl fark yaratan projeler ürettiklerini ve bu ödüle kadar gelinen sürecin detaylarını anlattı. Bank of America, Citibank ve daha pek çok bankacılık devini geride bıraktıklarını belirten Ateş, “Bu ödülü almamızı sağlayan dijital bankacılık seviyesine bir gün, bir ay ya da bir yıl içinde gelmedik. Gemimizin dümenini çok uzun zaman önce dijital dünyaya çevirdik. İnovasyonu kurumumuzun DNA’sına yerleştirdik. Teknolojide litimiz gökyüzü” diye konuştu.

Haberin Devamı

BILL GATES İLGİLENDİ

Ateş’in ifadesiyle ‘Dijital dönüşümün lideri’ olmayı hedefleyen Denizbank, teknoloji alanındaki ilk büyük adımını, 2005’te Microsoft’un henüz üzerinde çalışmaya devam ettiği bir dijital bankacılık işletim sistemini, Denizbank’ın kullanmasına izin vermesini sağlayarak attı. Bunun için Microsoft’un kurucusu Bill Gates’i bizzat ikna etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Ateş, şunları anlattı: “Sistemin yazılımı henüz tamamlanmadığı için Microsoft bize vermek istemedi. Ancak biz ısrar ettik. Bunun üzerine, tek yetkilinin Bill Gates olduğunu söylediler. Biz de ekip olarak Bill Gates ile o dönem Polonya’da katıldığı bir zirvede buluştuk. Vizyonumuzu, projemizi anlattık ve bitmemiş bir sistemi uygulamamıza izin vermesi için kendisini ikna ettik. Sonrasında projeyle ilgili her noktada işlemleri bizzat Bill Gates ile sürdürdük. Sonuç, Haziran 2007’de tam anlamıyla uygulamaya geçen Inter-Vision Bankacılık Platformumuz sayesinde geliştirdiğimiz ürün ve hizmetler bize bugün dünyanın en inovatif bankası ödülünü getirdi. Ayrıca bu sistem ile Türkiye’de ve yurtdışında birçok bankaya teknoloji satar hale geldik.”

Haberin Devamı

Ambargonun kaldırılmasına Rus yönetimi hiç karışmadı

RUSYA-Ukrayna arasındaki gelişmeler dahil bölgedeki durumu yakından takip ettiklerini söyleyen Hakan Ateş, Denizbank’ın dolaylı olarak etkilendiği ABD ambargosunun kaldırılması için yürüttüğü çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “Bize hep Denizbank olarak bakılıyor. Hissedarımız kim olursa olsun, biz BDDK’nın kurallarına göre hareket eden bir kuruluşuz. Türkiye’de bfaaliyet gösteren bir banka olarak bir Türk bankasıyız. Sistemimiz çok emniyetli. Rus ekonomisine bir katkıda bulunmuyoruz. İşte bütün bunları ABD yetkililerine kanıtladık. Durumun biraz ‘köre attın, topalı vurdun’ durumu olduğunu ortaya koyduk. Bu süreçte Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile BDDK yetkililerinin çok büyük katkısı oldu. Sayın Babacan bizzat ABD’li yetkililerle görüşerek, durumu anlattı. Bütün bu sürece ve görüşmelere Rusya yönetimi ile Sberbank yönetimi hiç karışmadı.”

Haberin Devamı

2015’te jeopolitik riskler artacak

BU yılın kârların düşmesiyle birlikte bankacılık sektörü açısından oldukça zor bir yıl olduğunu kaydeden Hakan Ateş, şunları söyledi: “2015 daha da zor bir yıl olabilir. Özellikle jeopolitik riskler daha da artacak gibi görünüyor. Ancak Fed’in faiz artışı zannedildiği kadar hızlı olmayacak. Hatta faiz artırımını biraz erteleyebilir. Sektör açısından 2015’in öncelikli konuları kâr ve takipteki krediler olacaktır”

Teknoloji ile çalışanların çöpçatanıyım

DİJİTAL ve mobil teknolojiler ile beraber bankacılıkta yaşanan paradigma değişimini çok önemsediklerini söyleyen Hakan Ateş, ödül törenindeki konuşmasında şunları söyledi: “Bankalar artık kalın duvarların arkasında işlem yapılan, kapısında güvenlik görevlisi bulunan yerler değil. Artık banka, cebinizdeki bir aplikasyon. Önemli olan çok sayıda insanın cebine girebilmek. Denizbank’ın genel müdürü olarak teknoloji ile çalışanlarımızın çöpçatanlığını yaptım. Onların geliştirdiği teknolojik ürün ve hizmetlerle artık işlemlerimizin yüzde 80’inin alternatif kanallardan yapılması söz konusu” şeklinde konuştu.

Sberbank’tan ‘öncü gemi’ benzetmesi

Haberin Devamı

DENİZBANK’ın sahibi Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Başkanı Herman Gref, Hakan Ateş ve ekibini aldıkları ödül için ilk tebrik edenler arasında yer aldı. Gref, Hakan Ateş’e gönderdiği tebrik mesajında, Denizbank’ın bu başarısının Sberbank ve grubuna öncülük edeceğini şu ifadelerle belirtti: “Buzdağlarının olduğu tuzaklı bir denizde yol alırken bazen küçük ama daha dinamik gemiler, büyük gemilere öncülük ederler. İşte Denizbank’ın sağladığı bu uluslararası başarının dijital bankacılık alanındaki yeni başarılarımızın habercisi olacağına inanıyorum.”

Takibe düşenleri yeniden kazandı

DENİZBANK’a ödül getiren ‘Inter Collect’ projesinin detaylarını Denizbank Bilgi Teknolojileri ve Destek Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dilek Duman şöyle anlattı: “Takibe düşen kredi kullanmış müşterilerimizi yeniden kazanmaya dönük bir proje geliştirdik. Örneğin hayatındaki ani bir değişiklik nedeniyle kredisini ödeme güçlüğü yaşayan müşterilerimizin kredilerini yeniden yapılandırdık. Bu anlamda 5 müşteriden 4’ünü geri kazandık.”

Azerbaycan’a da teknoloji satıyor

DENİZBANK Dijital Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Denizbank’ın ‘En Yenilikçi Ürün ve Hizmet’, ‘Kanal İnovasyonu’ ve ‘İç İşleyişte İnovasyona Dayalı Gelişim’ kategorilerinde finale kaldığı yarışmada toplamda 13 bankanın beş kategoride 22 projesi son elemeye dahil edildiğini söyledi. Denizbank’ın iştiraki Intertech şirketinin Türkiye’de birçok bankaya hizmet verdiğini çok yakında Azerbaycan’da da bankalara hizmet satışı yapacağı bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!