Soğuk yüz felci yapabilir

Rüzgâr ve soğuk hava yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz etkileyerek yüz felcine sebep oluyor. Uzmanlar, yüzün direkt rüzgârdan korunması gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Yüz felci, kulak arkasındaki kemiğin içinden geçen yüz sinirinin etrafında ödem veya enflamasyon olmasıyla meydana geliyor. Her yaş ve cinsiyette görülebilen yüz felci, yüzdeki kasların çalışmaması, kulak arkasında beliren ağrı ve uğultuyla kendini belli ediyor.
Yüz felcini kimi hastalar hafif atlatırken kiminin mimik ve kaslarında hareketsizlik görülüyor. Aynı taraftaki gözünü kapatamıyor, dudağı sağlam tarafa kayıyor, ıslık çalmakta zorlanıyor ve salgılar gözlemleniyor. Dilin yarısında tat duyusu da kaybolabiliyor. Daha ağır seyrettiğindeyse yeme ve içmede zorlanma, konuşmada bozukluk, aşırı sese duyarlı olma, gözyaşında ve tükürük salgısında belirgin derecede artmalar görülebiliyor. Ayrıca istemsizce göz kapamak-kırpmak, kaşları oynatmak da diğer belirtiler.

Haberin Devamı


Soğuk, bağışıklığı bozuyor


Central Hospital’dan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Emin Çakır, yüz felcinin hızlı ilerlediğini, birkaç saat veya gün içerisinde dahi en üst düzeye ulaşabildiğini söylüyor. Dr. Çakır, “Soğuk ve nemli havalarda insan vücudunda genel bir enflamasyon olabiliyor. Soğuk havayla birlikte rüzgâr da yüzdeki sinirlerde gerilme ve kasılmalara yol açabiliyor. Yüz felcine çoğunlukla böyle havalarda daha fazla rastlanabiliyor. Ani sıcak-soğuk hava değişimleri ve nem de yüz felcini tetikleyebiliyor. Aşırı sıcak bir ortamdan soğuk bir alana çıkıldığında yüz bu durumdan olumsuz etkilenebiliyor. Bu sebeple yüz bölgesini korumak önemli” diyor.
Araçta cam açıkken seyahat etmek ya da araç kullanmak yüz felcine zemin hazırlayabiliyor. Özellikle terliyken yüzün direkt olarak rüzgâr ve cereyanla temas etmesi bu durumu kolaylaştırıyor. Aynı risk araç içinde klima açıkken, seyahat ederken de geçerli. Bu nedenle araba camları uzun süre açık bırakılmamalı. Klima açılacaksa da yüz bölgesine yönlendirilmemeli. Yüz felcinde ilk üç gün çok önemli. Yüz felci belirtileri yaşayan bir hasta vakit kaybetmeden nöroloji uzmanına başvurmalı. Hastaların yüzde 80’i cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmadan birkaç gün veya bir hafta içinde tamamen iyileşiyor.

Yazarın Tüm Yazıları