Kefenlerini giyip trafiğe çıktılar

Güncelleme Tarihi:

Kefenlerini giyip trafiğe çıktılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2014 17:14

DÜNYA Trafik Mağdurlarını Anma Günü’nde, trafik kazalarında yakınlarını kaybedenler İstanbul’da kefenlerini giyerek trafiğe çıktı. Ellerine direksiyon, kask, içki şişesi ve cep telefonu alan Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği üyeleri yoldan geçen sürücüleri trafik kazalarına karşı uyarmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Bağdat Caddesi’nde saat 14.30’da toplanan dernek üyeleri yüzlerini beyaza boyayarak üzerlerine beyaz kefen giydi. Ellerine aldıkları, direksiyon, kask, içki şişesi ve cep telefonu ile bir süre caddenin kenarında sessizce bekleyen dernek üyeleri, “yollarda kaybettiğimiz milyonlarca insanımız, sadece rakam değil, bir can ve yaşam” , “ülkemizde 29 saniyede bir trafik çarpışması oluyor” ve “çarpıp kaçmak bir kaza değil, bilinçli olarak bir insanın yaşam hakkını elinden almaktır” yazılı dövizlerle de, yanlarından geçen sürücülere uyarıda bulundu.

HER GÜN TAKSİT TAKSİT ÖLÜYORUZ

Cadde üzerinde bir süre sessizce bekleyen grup adına basın açıklamasını yapan Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği Kurucusu Yeşim Ayöz, “Biz her gün yollarda taksit taksit ölüyoruz ve yaralanıyoruz. Gazete manşetlerine, istatistiklere giriyoruz. Toplu ölüm ve yaralanmalarda da gündem oluşturuyoruz. Gündemin etkisi ile kısa süreli denetimler, acil ve günü kurtaracak çözümler yaratıp yine yolumuza devam ediyoruz. Bugün burada her yıl Kasım ayının 3. Pazarı yaptığımız gibi, yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan milyonlarca insanımızı sevgi ve saygı ile anıyoruz. Trafik çarpışmalarının yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanmaktadır. Trafikte meydana gelen ölüm ve yaralanmalar sadece bir rakam ya da istatistik değildir. Trafik mağdurlarının hepsi gerçek insanlar ve yaşananlar gerçek aile trajedileridir. Bizler trafik mağdurları olarak, etkin bir mobilite ve yaya merkezli bir ulaşım, ‘çarpışma sonrası etkilenme’nin artık dikkate alınmasını, kurumlar arası iletişim, devlet tarafından, çarpışma sonrası bakım hizmeti desteğinin verilmesini ve trafik çarpışması sonrasında ödül gibi cezaların verilmemesini ve adil yargılamanın yapılmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

1993’TEN BU YANA ANILIYORLAR

Merkezi İngiltere’de bulunan Trafik Mağdurları Derneği 1993 yılında trafik mağdurlarını her yıl Kasım ayında anma kararı aldı. BM Genel Kurulu 2005 yılında her kasım ayının üçüncü Pazar gününü Trafik Mağdurlarını Anla Günü olarak belirledi. Bu tarihten sonra dünya çapında trafik mağdurları anılmaya başlandı. Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği’nin öncülüğünde Türkiye’de de her yıl trafik mağdurları anılıyor. Bu yıl anma programı 16 Kasım’da yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!