Obama 'Esad' sorusuna yanıt verdi: Uzaklaştırmak için aktif bir çabamız yok

Güncelleme Tarihi:

Obama Esad sorusuna yanıt verdi: Uzaklaştırmak için aktif bir çabamız yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 01:38

ABD Başkanı Barack Obama, Avustralya'nın Brisbane kentinde sona eren G20 Zirvesi'nin ardından Brisbane Kongre ve Sergi Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Obama toplantıda, Esad'ı uzaklaştırmak için aktif bir çaba harcanmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Barack Obama, bir gazetecinin "Suriye'de politik değişikliğin bir parçası olarak Esad'ı uzaklaştırmak için aktif olarak çaba harcıyor musunuz" sorusuna doğrudan ve açık olarak "Hayır" yanıtı verdi.

Obama'nın konuşması Beyaz Saray'ın resmi web sitesinden de yayınlandı.

Kendisine "IŞİD ile mücadelenin uzun vadeli bir plan olacağı sözleri" anımsatılan Obama, "Tüm Suriye politikanızı yeniden gözden geçirdiğinize ilişkin haberler var. Şimdi Suriye politikanızı yeniden mi ayarlıyorsunuz? Bu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeyi de içeriyor mu? Başlangıçta Esad'ı devirmeye odaklanmamak bir hata mıydı" sorularını da yanıtladı.

Her hafta, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı, Genelkurmay Başkanı, Ulusal Güvenlik Danışmanları, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve bölge ülkelerinde görev yapan diplomatik personel ile toplantı yaptıklarını anlatan Barack Obama, "Irak'ta ve Suriye'de IŞİD'e karşı ne tür bir ilerleme sağladığımızı görmek için haftalık değerlendirmeler yapıyoruz. IŞİD'e karşı bu kampanya sürdükçe de haftalık toplantıları yapacağım. Çünkü bu işi doğru yapmak çok önemli" dedi.

Haberin Devamı

'SIRA DIŞI BİR DURUM YOK'
Suriye konusunu kapsamlı olarak ele almadıklarını, ancak kendilerinin ne yaptıklarını her hafta kapsamlı olarak ele aldıklarını belirten Obama, "Neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını ele aldık. Bazıları taktik düzeyde çok ince ayrıntılar, bazıları ortak görüş olarak paylaşılan şeyler. IŞİD'in ne olup ne olmadığını öğrenmeyi sürdürüyoruz. Zayıf noktalarının nereler olduğunu, daha etkili nasıl baskı yapabileceğimizi öğreniyoruz. Ama sizin sözünü ettiğiniz, ya da sizin tarif ettiğiniz gibi sıra dışı bir durum yok" diye konuştu.

Obama Esad sorusuna yanıt verdi: Uzaklaştırmak için aktif bir çabamız yok
ESAD BİLMECESİ

'ESAD'A BAKIŞ AÇIMIZ DEĞİŞMEDİ'
Suriye Devlet Başkan Beşar Esad rejimine bakış açılarında kesinlikle bir değişiklik olmadığını belirten Obama, "Daha önce de söyledim, tekrar edeyim, Esad yüzbinlerce kendi yurttaşını acımasızca öldürdü. Sonuç olarak tüm ülkenin çoğunluğu için meşruiyetini yitirdi. Kendisiyle IŞİD'e karşı ortak paydada buluşmak demek, Suriye'de daha çok Sünni'nin IŞİD'i desteklemeye yönlendirmek demek olur ve koalisyonu zayıflatır. Koalisyonun bölgeye gönderdiği, bu Sunni Müslümanlara karşı savaş değil, bu masum insanların başını kesen her türlü aşırı uca, çocukları öldüren, bu çağda bile muhaliflere ve siyasi mahkûmlara karşı acımasızca davranan zalim bir lidere karşı savaş mesajını zayıflatırdı" dedi.

Haberin Devamı

Obama Esad sorusuna yanıt verdi: Uzaklaştırmak için aktif bir çabamız yok
’BU KONUYU OBAMA İLE KONUŞACAĞIZ’

'SURİYE REJİMİYLE İLETİŞİMDE BULUNDUK'
ABD'nin öncülüğünde, Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırıları başladığında Suriye yönetimi ile hava sahalarını kullanma konusunda iletişimde bulunduklarını da ilk kez itiraf Obama, "Bizle kapışmaya kalkmamaları yönünde uyarıldılar. Bunun ötesinde Esad ile bir işbirliğimizi öngörecek durum yok. Ülkede meşruiyeti yok. Şimdi, önünde sonunda Suriye'de kapsamlı bir politik çözüm arıyoruz. Ülkede yaşayan tüm grupları, Alevileri, Sünnileri, Hristiyanları kapsayan bir çözüm. Yerel oyuncuların yanı sıra, bölgesel oyuncuları da kapsayan bir çözümde, Suriye halkı, Türkiye, İran ve Esad yanlıları politik görüşmelere girmek zorunda kalacaklar. Bu her zaman olduğu gibi diplomasinin doğası gereği, beğenmediğiniz rejimlerle ve insanlarla diplomatik ilişkilere girmek zorunda kalırsınız. Ama bu konuma gelmeye daha çok var" diye konuştu.

"Rusya'nın bu şekilde yalnız kalması bizim tercih ettiğimiz bir şey değil" diyen Obama, Rusya'nın uluslararası kanunları ihlal etmeye ve Ukrayna'daki ayrılıkçılara ağır silahlar vermeye devam etmesi durumunda, yalnızlığının süreceğini vurguladı.

'O DURUMDA ASKER GÖNDERİRİZ'
Bir soru üzerine IŞİD'e karşı savaşmak için ABD askerlerini bölgeye göndermek istemediğini yineleyen Obama, koşulların her an değişebileceğini ve ABD kara birliklerinin konuşlandırılmasının gerekebileceğini söyledi. Farazi bir örnek veren Obama, IŞİD'in nükleer silah elde etmesi gibi bir durumda birlikleri bölgeye göndermekte tereddüt etmeyeceklerini fakat eğitilen Irak güvenlik güçlerinin görev almasını istediklerini belirtti.

Esad'ın yüzbinlerce kişinin ölümünden sorumlu olduğunu ve meşruiyetini yitirdiğini yineleyen Obama, "Esad'a karşı tavrımızda hiçbir değişiklik yok" dedi.

ABD Başkanı Obama basın toplantısının ardından Brisbane'den ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!