Amerika’ya Kolomb’dan önce Müslümanlar gitti

Güncelleme Tarihi:

Amerika’ya Kolomb’dan önce Müslümanlar gitti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2014 01:44

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, “Kolomb’dan 314 sene önce, 1178’de Müslüman denizciler Amerika kıtasına ulaşmıştır.

Haberin Devamı

Hatta Kolomb’un hatıralarında, Küba kıyılarında dağın tepesinde bir caminin varlığından bahsedilmektedir. O dağın tepesine bir cami bugün de yakışır” dedi. 40 ülkeden 70 Müslüman dini lider ve temsilcinin yanı sıra Orta ve Kuzey Amerika’dan temsilcilerin katıldığı 1’inci Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi’nin kapanışında Erdoğan özetle şunları söyledi:

KÜBA’YA GİDECEĞİM

“Küba’dan değerli kardeşim bizi davet etti. 2015 başlarında Küba’ya bir ziyaretimiz olacak. Amerika kıtasının 1492’de Kolomb tarafından keşfedildiği iddia edilir. Oysa Kolomb’dan 314 sene önce, 1178’de Müslüman denizciler Amerika kıtasına ulaşmıştır. Hatta, Kristof Kolomb’un hatıralarında, Küba kıyılarında, dağın tepesinde bir caminin varlığından bahsedilmektedir. Kübalı kardeşimle bunu konuşuruz. Yani Kolomb daha Amerika kıtasını keşfetmeden, İslam dini kıtada inkişaf etmiş, yayılmıştı.

PETROLÜN ZEKÂTI VERİLSEYDİ

Haberin Devamı

İslam adı altında, belli grupların çıkarı için faaliyet gösterenler var. Özeleştiri yapmak zorundayız. Mevcut manzarada, gayrimüslimlerin payı olduğu muhakkak ama tek sebep gayrimüslimler değildir. Acaba şu anda İslam dünyasında Müslüman zenginler zekâtlarını tam hakkıyla veriyorlar mı? Petrolün zekâtı tam hakkıyla veriliyor mu? Kimse, evet diyemez. Sadece bu veriliyor olsa İslam dünyasının yoksulluğunu konuşmak gibi bir sorunumuz olmaz. Ama silahlara gidiyor mu dediğinizde, oralara ciddi paralar gidiyor. Afrika’nın elmasları, Latin Amerika’nın altınları, kirli senaryolarla nasıl sömürüldüyse, Ortadoğu’nun zenginlikleri, petrolü aynı kirli senaryo ile sömürülüyor.”

KÜBA REDDETTİ

Türkiye Diyanet Vakfı’nın geç en nisanda ziyaret ettiği Küba’nın başkenti Havana’ya inşa etmek istediği camiye izin çıkmadı. Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro ve kardeşi Devlet Başkanı Raul Castro’nun cami için “Gerek yok” cevabı verdiği belirtildi. Küba İslam Birliği Başkanı Lazo Torres, müracaata Komünist Parti’den ret cevabı geldiğini bildirdi. Küba’da 4 bin Müslüman bulunduğunu vurgulayan Torres, Rusların Ortadoks kilisesinin yapımına ise onay verildiğini söyledi.

‘Güzel bir dağın üzerinde cami’

Haberin Devamı

BAZI İslami kaynaklara göre, Kolomb anılarında, ‘Küba’nın kuzeydoğu kıyısındaki Cibara civarında yelken açarken güzel bir dağın üzerinde bir cami gördüğünü’ 21 Ekim 1492 tarihinde kayıtlara geçirmiştir. Çinli bir yazara ait, 1178 tarihli ‘Sung’ isimli belge de, Müslüman denizcilerin ‘Mu-Lan-Pi’ isimli bölgeye ilk ulaşanlar olduklarını öne sürüyor. Mu-Lan-Pi isimli bölgenin ise İspanya olduğu düşünülmekle birlikte Amerika’nın bugünkü California eyaletini de kapsadığı iddia ediliyor. Tarihsel belgelerde de Amerika kıtasını keşfeden isim, 1492’de Atlantik Okyanusu’nu aşarak Kuzey Amerika’ya ulaşan Cenovalı denizci ve kaşif Kristof Kolomb’tur.

Küba daveti

Haberin Devamı

Küba’dan toplantıya katılan imam Yahya Pe dro, “Sizi Küba’da görmeyi çok isterim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!