Putin’e buz gibi karşılama

Güncelleme Tarihi:

Putin’e buz gibi karşılama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2014 01:02

Başbakan Davutoğlu’nun da katıldığı Avustralya’daki G20 zirvesine Ukrayna krizi damga vurdu.

Haberin Devamı

Ukrayna’daki ayrılıkçıları desteklemekle suçlanan Rus lider Putin, zirvede soğuk rüzgâr estirdi. Savaş gemileri eşliğinde Avustralya’ya gelen Putin’in zirveden erken ayrılacağı dahi iddia edildi. Avustralya basını, “Buzdan soğuk savaş” manşetleri attı.

DÜNYANIN en büyük ekonomiye sahip 20 ülkesinin toplandığı G20 zirvesi, Avustralya’nın 40 derece sıcaklığın hissedildiği Brisbane kentinde Ukrayna krizi gölgesinde dün başladı. Kiev yönetimi dün, son 24 saat içinde dört Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiğini, ülkenin doğusunda okul, hastane dahil tüm devlet kurumlarının kapatıldığını duyurdu. Zirvede ise Ukrayna’nın doğusuna asker göndermek, ordu ile çatışan ayrılıkçıları desteklemekle suçlanan Rusya lideri Vladimir Putin, hem eleştiri yağmuruna tutuldu, hem de yeni yaptırımlarla tehdit edildi.

‘UKRAYNA’DAN ÇEKİL’

İngiltere Başbakanı David Cameron, dört savaş gemisiyle zirvenin yapıldığı kente gelen Putin’le dalga geçerek “Kendimi G20 zirvesinde güvende hissetmek için savaş gemisi getirmeye ihtiyaç duymadım. Eminim ki Putin de tehlikede olmayacak” dedi. Cameron, ayrıca Rusya’nın Nazi Almanya’sı gibi davrandığını söylerken “Rusya Ukrayna ile ilgili tutumunu değiştirmemesi durumunda yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalacak” uyarısında bulundu. Almanya Başbakanı Merkel de AB’nin Rusya’da yaptırımları genişletmeyi düşündüğünü, mevcut durumun tatmin edici olmadığını söyledi. Rusya’ya Mistral savaş gemilerini yollamayı askıya alan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Hollande, Putin’le görüşmesinde Ukrayna krizinin çözümünü ele aldı. Kanada Başbakanı Harper ise Putin’e en sert tepki verenlerden biri oldu. Putin’in yanına gittiği Harper, “Sizinle tokalaşıyorum ama tek bir şey söyleyeceğim. Ukrayna’dan hemen çıkın” dedi. Putin’in “Maalesef bunu yapmamız mümkün değil, çünkü biz orada değiliz” cevabını verdiği belirtildi.

ZİRVEDEN KAÇTI İDDİASI

ABD Başkanı Obama ise Rusya liderine bakarak “Rusya’nın davranışları dünya açısından en az Ebola virüsü kadar tehlikelidir” ifadesini kullandı. Eleştirilerin ardından Putin’in programını kısa keserek zirveden erken ayrılacağı iddiaları gündeme geldi. Ancak Kremlin Danışmanı Dmitri Peskov iddiayı yalanladı.

Haberin Devamı

Zirvede koala diplomasisi de yaşandı. Liderler zirve merkezine getirilen Avustralya’ya özgü bir hayvan olan koalayı kucağına alıp basının önünde poz verdiler. Liderlerin bu sırada epey eğlendiği dikkat çekti.


Ebola için çağrı yapıldı

Haberin Devamı

Zirvede Ukrayna’nın dışında bir diğer önemli konu da Batı Afrika’da 5 bine yakın kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Ebola salgını idi. G20 liderlerinden dün yapılan ortak açıklamada salgının önlenmesi için yapılan çabalara katkıda bulunmayan ülkeler uyarılırken “G20 ülkeleri, salgını yok etmek, orta vadedeki ekonomik ve insani zararlarıyla baş etmek için uluslararası çabaları garantiye almak için ne gerekiyorsa yerine getirecek” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!