Rafinerideki IŞİD kuşatması kırıldı

Güncelleme Tarihi:

Rafinerideki IŞİD kuşatması kırıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2014 01:02

Irak ordusu, IŞİD’e karşı aylardır sürdürdüğü askeri operasyonlarda en büyük başarılarını kazanmaya başladı. Irak güçleri, Bağdat’ın 200 km kuzeyinde bulunan Beyci kentindeki petrol rafinerisinin çevresindeki IŞİD kuşatmasını kırdı.

Haberin Devamı

Beyci’nin bağlı olduğu Selahaddin vilayetinin valisi Raad el-Cuburi, “Irak güçleri, rafinerinin kapısına kadar ulaştı” dedi. Irak’ın en büyük petrol rafinerisi olan Beyci’deki tesisi ele geçirmeye çalışan IŞİD, rafineriyi Haziran ayından bu yana kuşatma altında tutuyordu. Irak’ın petrol ihtiyacının dörtte birini karşılayan Beyci rafinerisinde üretim IŞİD kuşatması ve saldırıları nedeniyle durmuştu. Irak ordusu yetkilileri, IŞİD üyelerinin rafineri çevresini tamamen terk ettiğini söyledi. Yetkililer, IŞİD üyelerinin arkalarında bıraktıkları bubi tuzaklarını temizlemeye başladıklarını da açıkladı. Rafinerinin kuşatmadan kurtarılması Beyci kentinin önceki gün IŞİD’in elinden alınmasının ardından geldi. Beyci, Musul ile Tikrit gibi Irak’ta IŞİD kontrolü altında bulunan iki kenti birbirine bağlaması açısından da stratejik bir öneme sahip.

Sürpriz ziyaret

Irak ordusunun sağladığı bu ilerlemeler ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’in ülkeye dün yaptığı sürpriz ziyarete denk geldi. ABD Kongresi’ndeki oturumda IŞİD’e karşı kara harekâtının da değerlendirildiğini söyleyen Dempsey, önce Bağdat’ta Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bir araya geldi. Daha sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) merkezi Erbil’e geçen Dempsey, IKBY Başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Dempsey’in sözcüsü Ed Thomas, Amerikalı komutanın IŞİD’le mücadelenin nasıl gittiğini birinci elden görmek için Irak’a gittiğini açıkladı. IKBY’den yapılan açıklamada ise Dempsey’in, ABD ve koalisyon güçlerinin, Peşmerge’ye yönelik askeri eğitim ve silah yardımının devam edeceğini belirterek, “Koalisyon güçleri, Kürdistan bölgesinin bütün değerlendirmelerini ve Peşmerge’nin ihtiyaçlarını ciddiyetle takip ediyor. Terörist güçlere gerektiği zaman ve zeminde öldürücü darbe vurulacak” dediği ifade edildi. Ziyaret, ABD’nin bir hafta önce aldığı Irak’a bin 500 asker gönderme kararının ardından geldi. Irak ordusuna ve Kürt yönetimine bağlı peşmergelere eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmak için gönderilmesine karar verilen askerlerin eğitimi için Bağdat ve Erbil’de birer destek merkezi kurması planlanıyor. ABD, Erbil’de askeri eğitim verilecek bir saha da kurmak istiyor.

Haberin Devamı

IŞİD sigara içenin parmaklarını kesiyor

Haberin Devamı

TERÖR örgütü IŞİD’in kontrol ettiği topraklarda şiddet ve işkence uygulamaya devam ettiği bildirildi. BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, yaklaşık 300 kişinin birinci elden verdiği ifadeleri, video ve fotoğraflarını değerlendirerek IŞİD’in savaş suçu sayılabilecek eylemlerini derledi. Komisyonun hazırladığı “Terör Düzeni: Suriye’de IŞİD altında yaşamak” başlıklı raporda IŞİD’in öldürme, kölelik, tecavüz ve seks köleliği gibi şiddet eylemlerine başvurduğu belirtilirken, sigara içenler ve dövme yaptıranların da cezalandırıldığı belirtiliyor. Soygun yapanların elleri ampute edilirken, sigara içerken yakalanların parmakları kesiliyor. Raporda, “Erkekler yanlarındaki kadınlar uygun giyinmedikleri, cuma namazına gitmedikleri, namaz vakti işyerlerini kapatmadıkları, dövmeleri olduğu gerekçesiyle kırbaçlanıyor” dendi. İnsan Hakları İzleme Grubu’ndan Richard Dicker, Uluslararası Suç Mahkemesi’nin ancak BM Güvenlik Konseyi’nin onaylaması halinde Suriye’de devreye girebileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!