ÖSO’ya eğitim Hirfanlı’da

Güncelleme Tarihi:

ÖSO’ya eğitim Hirfanlı’da
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2014 01:02

Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasıyla ilgili toplantılarını sürdüren Türk ve ABD’li askeri uzmanlar, eğitim yerinin Kırşehir Hirfanlı olması konusunda anlaştı.

Haberin Devamı

Anlaşma kapsamında, yaklaşık 2 bin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubuna eğitim verilmesi planlanıyor. Türkiye ve ABD, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasına ilişkin üçüncü toplantıyı önceki gün Genelkurmay Karargahı’ndaki harekât merkezinde yaptı. Daha önce 15-16 Ekim ile geçen salı günü yapılan toplantılarda şekillenen taslak doğrultusunda, kimlere eğitim verileceği konusu ele alındı. Toplantıyla ilgili askeri kulislere yansıyan iddialara göre, Türk tarafı eğitimin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarına verilmesinde ısrarını sürdürdü. ABD tarafı ise eğitimde sadece Esad rejiminin hedef alınmasına sıcak bakmadı, IŞİD gibi radikal unsurlarla mücadeleyi de içermesinden yana olduğunu bildirdi. ABD heyeti bu doğrultuda aralarında PYD’nin de bulunduğu Kürt güçlere de eğitim verilmesi gerektiği görüşünü seslendirdi.

PYD KONUSUNDA ÇEKİNCE

Ankara IŞİD’le de mücadeleden yana olduğunu bildirirken, özellikle PYD konusunda çekincelerini iletti. Eğitim verileceklerle ilgili taraflar arasındaki farklı görüşler nedeniyle Türkiye, aralarında Türkmenlerin de bulunduğu ÖSO’ya Türkiye topraklarında eğitim verecek. ABD’nin ise Irak Kürdistan Bölgesi’nde PYD ve diğer Kürt güçlere eğitim vereceği ileri sürüldü. Türkiye’deki eğitim yerinin Jandarma’ya bağlı Kırşehir-Hirfanlı’daki eğitim merkezi olmasında mutabık kalındı. Eğitimin, Esad güçleri ile IŞİD militanlarının bulunduğu yerleri belirleyip lazerle noktalama, askeri yığınakların olduğu yerlere sabotaj ve yakın çatışma tekniklerini içereceği belirtildi. Belirli zaman dilimleri içinde yaklaşık 2 bin Suriyeli muhalife eğitim verilmesi planlanırken, eğitimin aralık sonunda başlaması öngörülüyor.

Haberin Devamı


IŞİD sigara içenin parmaklarını kesiyor

TERÖR örgütü IŞİD’in kontrol ettiği topraklarda şiddet ve işkence uygulamaya devam ettiği bildirildi. BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, yaklaşık 300 kişinin birinci elden verdiği ifadeleri, video ve fotoğraflarını değerlendirerek IŞİD’in savaş suçu sayılabilecek eylemlerini derledi. Komisyonun hazırladığı “Terör Düzeni: Suriye’de IŞİD altında yaşamak” başlıklı raporda IŞİD’in öldürme, kölelik, tecavüz ve seks köleliği gibi şiddet eylemlerine başvurduğu belirtilirken, sigara içenler ve dövme yaptıranların da cezalandırıldığı belirtiliyor. Soygun yapanların elleri ampute edilirken, sigara içerken yakalanların parmakları kesiliyor. Raporda, “Erkekler yanlarındaki kadınlar uygun giyinmedikleri, cuma namazına gitmedikleri, namaz vakti işyerlerini kapatmadıkları, dövmeleri olduğu gerekçesiyle kırbaçlanıyor” dendi. İnsan Hakları İzleme Grubu’ndan Richard Dicker, Uluslararası Suç Mahkemesi’nin ancak BM Güvenlik Konseyi’nin onaylaması halinde Suriye’de devreye girebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Eğit-Donat programının aralık sonunda başlaması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!