Arınç: Kıbrıs'ta doğalgaz çalışmaları sürecek

Güncelleme Tarihi:

Arınç: Kıbrısta doğalgaz çalışmaları sürecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 17:17

KKTC’nin 31’inci kuruluş yıldönümü törenlerine katılan Kıbrıs’tan da sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin Kıbrıs’ta adil bir çözümden yana olduğunu belirterek, Rumlara “masaya dön” çağrısı yaptı. Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kriziyle ilgili uyarılarda da bulunan Arınç, “Rumların Ada’nın tek sahibi gibi davranmasına izin verilemez, Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için desteğimiz sürecek” dedi.

Haberin Devamı

KKTC’nin Cumhuriyet Bayramı’na Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le birlikte katılan Arınç, başkent Lefkoşa’daki geçit töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs’ta iki halkın siyasi eşitliğine dayalı karşılıklı mutabakata dayalı siyasi bir çözüm istediğini vurguladı.

BİR ADIM ÖNDE POLİTİKASI
Kıbrıs sorununda bir adım önde olma anlayışını devam ettirdiklerini ifade eden Arınç, “BM kapsamındaki müzakere sürecine odaklanılmasını beklediğimiz bir dönemde Rum yönetimi ada etrafında doğal kaynaklar üzerinde tek taraflı yeni bir sondaj faaliyetine girişmiştir. Rum tarafının adanın tek sahibiymiş gibi hareket etmesine izin verilmesi tabiatıyla mümkün değildir. Kıbrıs Türkü’nün de doğal kaynaklarda asli hakları bulunmaktadır ve bunlara sahip çıkacaktır. Ülkemiz de garantörlük sorumluluğu içinde Kıbrıs Türkü’nün bu kaynaklar üzerinde asil haklarını korunması için gerekli her türlü desteği sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

ANADOLU’DAN SU GELİYOR
KKTC’nin ekonomik kalkınmasıyla ilgili projelere de değinen Arınç, Türkiye’den Ada’ya su getirme projesinin çok yakında tamamlanacağına dikkat çekti ve Kıbrıslı Türklerin geleceğe güvenle bakmasını istedi.

Arınç: Kıbrısta doğalgaz çalışmaları sürecek

RUMLARLA DOĞALGAZ KOMİTESİ
Arınç’ın ardından konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Kıbrıs Türk tarafının masada olduğunu, ancak Rum tarafının artık ne istediğine karar verme zamanının gelip geçtiğini belirterek, “Federal ortaklık hedefine sadıksalar, bu konuda samimiyseler, federal ortaklığı mümkün kılacak davranış içinde olmaları gerekir” dedi.

Eroğlu, başta Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği olmak üzere, uluslararası toplumdan, iki tarafın haklarına saygılı davranmalarını ve Rum lider Nikos Anastasiadis’e her şeyin konuşulup çözümlenebileceği yer olan masaya ön şartsız dönmesi hususunda ciddi uyarılar yapmalarını beklediklerini söyledi.

Rum lider Nikos Anastasiadis’e, doğu Akdeniz’deki krizle ilgili olarak ortak komite kurulması çağrısını tekrarlayan Eroğlu, konunun BM müzakereleri çerçevesinde teknik komitelerde ya da özel şirketler aracılığıyla ele alınabileceğini, ikinci bir kriz çözme yolunun da Rumlarla Türklerin Kıbrıs sorunu çözülene kadar doğalgaz sondaj faaliyetlerini durdurmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Arınç ve Eroğlu konuşmalarında KKTC’nin merhum kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı ve şehitleri andı.

Arınç: Kıbrısta doğalgaz çalışmaları sürecek

TÜRK YILDIZLARI’NA BÜYÜK İLGİ
KKTC’deki törenlerde en büyük ilgili her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk Yıldızları akronim ekibi aldı. Savaş uçaklarından oluşan Türk Yıldızları’nın başkent Lefkoşa'daki gösterisi nefes kesti. Girne limanındaki gösteri ise, yağışlı hava nedeniyle bugüne ertelendi.

Arınç: Kıbrısta doğalgaz çalışmaları sürecek

Baba Denktaş’ın mezarına akın

KKTC’nin 31’inci kuruluş yıldönümünde Kıbrıslı Türklerinin efsanevi lideri merhum Rauf Denktaş mezarı başında anıldı. KKTC’nin kurucu cumhurbaşkanı Denktaş’ın mezarı dün ve önceki gün yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, anıt mezara çelenk koyarken, Denktaş’a “Kıbrıs Türk halkı seni unutmayacak” diye seslendi. Denktaş'ın mezarındaki törene, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç programlarının yoğunluğu nedeniyle katılamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!