Kara defterde kara öyküler

Güncelleme Tarihi:

Kara defterde kara öyküler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 01:13

Ankara’da uyuşturucu kullandıktan sonra hayatını kaybeden 19 yaşındaki Muhammet Mustafa Duru’nun, bağımlılıktan kurtulmak için başvuruda bulunduğu UBAM’da, hasta öykülerinin kaydedildiği kara kaplı defterler yürek burkuyor. Merkezde 4 defter dolusu başvuru bulunduğunu belirten UBAM Genel Müdürü İsmail Karakaş, “Madde için vücudunu satan erkek hikayeleriyle dahi karşılaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Uyuşturucu nedeniyle 19 yaşında yaşama veda eden Muhammet Mustafa Duru’nun ölmeden bir hafta önce başvurda bulunduğu ancak kendini hazır hissetmediği için yatmayı kabul etmediği Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu’nda (UBAM) bağımlılara ait öyküler kara kaplı defterlere kaydediliyor. “Yatmayı kabul etseydi Muhammet’i kurtarılabilirdik” ifadesini kullanan UBAM Genel Müdürü İsmail Karakaş, “Elimizde yaklaşık 11 bine yakın başvuru var. Çaresizlik içinde kıvranan madde bağımlıları ve aileler bizi arıyor. Bağımlıların öykülerini yazdığımız karra kaplı defterlerin sayısı 4’e ulaştı. Durum hiç iç açıcı değil. Gençler adım adım ölüme gidiyor” diye konuştu.

DURUM ÇOK VAHİM

Ankara’nın çevre ilçelerinden UBAM’a başvuran bağımlıların kan donduran öykülere sahip olduğunu belirten Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Madde bulmak için ailesine bıçak çekenler var. Evdeki eşyaları satan, parası varken uyuşturucu alan, bitince hırsızlık yapanlar var. Bunları duymaya halk ve yetkililer alıştı. Ancak çok daha vahim şeylere tanık oluyoruz. Madde temin etmek isteyen fakat para bulamayan erkeklerin vücudunu sattığını bilen var mı? Gencecik kızların hangi tezgahlara maruz kaldığını, bu utançla canlarına kıymayı düşündüğünü bilen var mı?

Haberin Devamı

İMKAN VERİLMİYOR

Bu defterleri başucumdan ayırmıyorum. Kaydettiğimiz bazı öyküler, insanı kahrediyor. Bu ülkede gençlerin kaderi 3’üncü sayfa haberleri olmamalı. Onları tek tek kurtarmak hayata tutunmalarını sağlamak zorundayız. Ailelerine, memleketlerine faydalı bireyler olmaları için ne gerekiyorsa yapalım. Muhammet’i 19 yaşında kaybettik. Keşke yanımızdan uzaklaşmasaydı. Bugüne kadar 60 kişiyi bu illetten kurtardık. Keşke 61’inci Muhammet olsaydı. Ancak daha fazlasını yapmamız için imkan verilmiyor.”

KULLANIM YAŞI 11’E KADAR DÜŞTÜ

Son dödenmde merdiven altı uyuşturucu üretimi ile bağımlı sayısının hızla arttığını savunan Karakaş, “Durum hiç iç açıcı değil. Türkiye genelinde 100 bağımlı ile yüz yüze yaptığımız araştırmada, 89’unun bonzai kullandığını belirledik. Bağımlıların yüzde 82’si 20-35 yaş aralığında iken, en küçük bağımlı ise sadece 11 yaşında. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırmaya göre de bonzai kullanan 165 çocuk 15-17 yaş, 42 çocuk 12-14 yaş aralığında, 6 çocuk ise 11 yaşın altında. Artık devlet büyükleri hızlı adımlar atmalı. Bu noktada en çok iş onlara düşüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!