İlk TEOG kuşağı biz olduk

Güncelleme Tarihi:

İlk TEOG kuşağı biz olduk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 09:03

Sekiz yıl bir ilköğretim okulunda okuduktan sonra şimdi, TEOG’da 1 matematik yanlışı ve 792 puanla özel bir liseye girdim.

Haberin Devamı

Evet, ilk TEOG kuşağı biz olduk. Yıl boyu öğretmenlerimiz bize sınavlar hakkında bilgiler verdi. Ama yetkililer de her gün yeni açıklamalarla kafalarımızı karıştırdı. Sınavlarda, sonuçları beklerken ve tercihleri yaparken hep belirsizlik vardı. Ne mutlu ki ikinci TEOG jenerasyonu, yani siz böyle bir problem yaşamayacaksınız, neler yaşandığını zaten bizim üzerimizde, TEOG’a ilk giren denekler üzerinde gördünüz.

Şimdi size TEOG sınavından bazı tecrübelerimi aktarayım. Sınav öncesi, sınav sırasında ve sınav sonrasında uygulanacak bazı taktikler...

Sınav öncesi hazırlık

Sınav öncesi taktiğinin ne olduğu bariz, sınava hazırlanmak ve kendinden emin bir şekilde sınava girmek. Hazırlanmak ne demek? Şunu belirtmek isterim ki bence hazırlanmak her gün binlerce soru çözmek değil. Konuları anlamak ve sınava hazırlanmak için ilk önce konuyu derste dinlemeli, evde tekrar etmeli ve son olarak yeterli sayıda soru çözmelisiniz. 6 ve 7’nci sınıfta evde fazla soru çözmezdim ama dersi çok iyi dinlerdim. Ortalamam da yüksekti.

Haberin Devamı

Burada can alıcı nokta dersi derste dinlemek, bunu yapmazsanız başarılı olamazsınız. Evde yalnız başınıza yaptığınız tekrar, soru sorabileceğiniz ve daha canlı olan okul dersinden iyi olamaz. Ama yine de dersi derste dinleyip sonra bir de evde tekrar yapmak çok faydalı. Soru çözme kısmı ise yine önemli bir nokta. Ne kadar soru örneği ile karşılaşırsanız o kadar iyi olur. Evde testlerde çözdüğüm birçok soru tipi ile TEOG’da da karşılaştım. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar iyi. Ben 8’inci sınıfta dershane desteği aldım. Her gün minimum 200 soru çözmeye çalıştım. Zamanla daha çok soru çözmeye alışıyorsunuz.

Konsantrasyon çok önemli

Sınav sırasında ise en önemli şey konsantrasyon. Bildiğiniz gibi her sınav oturumundan sonra aralar var. Bu teneffüslerde size önerim arkadaşlarınızla moral bozucu sohbetler yapmamanız. “Sen şu soruyu ne yaptın?” muhabbetleri, bir sonraki sınav için konsantrasyonunu bozabiliyor.

Ben inkılap sınavında böyle bir şey yaşadım Çok tartıştığımız, “Siyasi mi, askeri mi?” seçenekli soru, arkadaşları ikiye ayırmıştı. Matematikte de bir soruyu yanlış yapmıştım, bu soru da teneffüste çok tartışılmıştı. Soru, sonraki din oturumu boyunca içimi kemirdi.

Haberin Devamı

Bir de hiçbir sınavdan erken çıkmayı önermem. Soruları 10 dakikada çözseniz bile tekrar tekrar kontrol edin, özellikle soruları iyi okuyun. Çünkü TEOG bence öğrencinin dikkatini ve yorumlama becerilerini ölçmeye odaklı bir sınav. Soru kökünü yanlış anlarsanız soruyu da yanlış çözersiniz. Sınava zaten bir kez gireceksiniz, erken çıkmanız bir işe yaramayacak.

Hiçbir dersi hafife almayın

Benim size burada verebileceğim en önemli tavsiye hiçbir dersi hafife almamanız ve hepsine sıkı bir şekilde hazırlanmanız. Geçen yıl birçok arkadaşım için en büyük problem din soruları oldu. Kasım sınavındaki din dersi soruları herkeste şok etkisi yarattı. Daha kolay sorular beklediğimiz için din dersinde zorlandık, şaşırdık.

Haberin Devamı

Sınavdan çıktığımda çokça yanlışım olabileceğini söylemiştim. Neyse ki hiç yanlışım çıkmadı. Kolay diye daha az önem verdiğim ınkılap tarihinde ise biraz da dikkatsizlikten yanlışlarım oldu. Birçok arkadaşımın yanlışı, hafife aldığı derslerden çıkmıştı. Siz böyle bir hataya düşmeyin.

Ve sınav sonrası...

Sınavın iki parça halinde uygulanması birçok kişiye büyük fayda sağladı. Birinci sınavda yanlışı olan arkadaşlar ikinci sınavda toparlayıp iyi yerlere girdiler. Bu nedenle birinci TEOG sonrasında çalışmayı bırakmayın.

Sınavla ilgili son olarak belirtmek istediğim şey ise iptal edilen sorular. Bu çok moral bozucuydu. Geçen sene Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG’da benden fazla yanlış yaptı! Umarım bu sene daha iyi hazırlanırlar... Sınavlarda bol şanslar!


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!