İş güvenliğinde ödül ceza sistemi

Güncelleme Tarihi:

İş güvenliğinde ödül ceza sistemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 11:26

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili radikal değişiklere ilişkin bir açıklama yaptı. Düzenlemeleri genel olarak olumlu bulan PERYÖN, idari para cezalarında büyük ve küçük işletmeler arasında ayrım yapılması, mesleki eğitimin uluslararası norm ve standartlara getirilmesi gerektiğini belirtti. PERYÖN’ün açıklaması şöyle:

Haberin Devamı

İş güvenliğinde ödül ve ceza sistemi yararlı olacaktır: İş güvenliği tedbirlerini alan ve almayan işverenler arasında ödül ve ceza sistemi kurulması son derece olumlu bir adım. Yapılan açıklamaya göre, örneğin çok tehlikeli iş kategorisindeki bir firmada 3 yıl içinde iş kazası yoksa, işsizlik primini yüzde 2 değil yüzde 1 olarak tahsil edilecektir. Ancak ölümlü iş kazası meydana gelen bir iş yerinde yüzde 2 değil yüzde 3 olacaktır.

İş sağlığı güvenliği dersi isabetli bir adım: Üniversite ve meslek yüksekokullarına zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi getirilmesi de son derece yerinde. İş güvenliği kültürünün gelişmesi ancak eğitimle gerçekleşebilir.

Şantiye şefi, iş güvenliği uzmanı olması, kusurlu işverene men cezası verilmesi yerinde düzenlemeler: İnşaatlarda şantiye şefine iş güvenliği uzmanı olma şartı getirilmesi, işverenin ölümlü iş kazasında kusurlu bulunursa Ceza Kanunu’nda yer alan cezaya ilaven 2 yıl kamu ihalelerinden men edilmesi, yer altı planlarının üç boyutlu hazırlanması, kamu ihalelerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik bir kalem olması isabetli düzenlemeler olacaktır.

Tehlikeli işlerde çalışanların mesleki yeterliliği sağlanması için gerekli düzenlemeler yapılmalı: Çok tehlikeli işlerde çalışan 2.700.000 çalışana mesleki yeterlilik belgesi getirileceği açıklandı. Ancak mesleki eğitim sisteminin iyi işlemediği, eğitimlerin kağıt üzerinde kaldığı biliniyor. Mesleki eğitim sistemi radikal biçimde ele alınarak uluslararası norm ve standartlara uygun olmalı.

İdari para cezaları yeniden değerlendirilmeli: İdari para cezalarındaki artış yapılacağı da açıklandı. Ancak bu konunun tekrar düşünülmesi gerektiği görüşündeyiz. 6331 sayılı Kanunda düzenlenen idari para cezalarının yüksekliği bugün akademik çevrelerde de eleştiri konusu olmaktadır. Ayrıca küçük ve büyük işletmeler bakımından cezalandırma konusunda 6331 sayılı Kanun’da hiçbir farklılık yaratılmış değildir. Bizce cezaların arttırılması yerine, iş güvenliği kültürünün gelişmesine yönelik olarak atılacak somut önlemler daha yerinde olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!