Bir denizkızı gördüm sanki

Güncelleme Tarihi:

Bir denizkızı gördüm sanki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 01:33

Hayal gibi gelebilir ama değil. İspanya’da bir okul denizkızı eğitimi veriyor. Kuyruğunu kuşanan soluğu dalgalarda alıyor, kayalıklarda poz kesiyor, sosyal medyada ‘layk’tan ‘layk’a yüzüyor.

Haberin Devamı

Hans Christian Andersen’in hüzünlü kahramanı Küçük Denizkızı masalında, kuyruğundan kurtulup insan olmak istiyordu. Binbir eziyeti göze alıp bunu başardı da.

Ama insanoğlu tuhaftır. ‘Küçük Denizkızı’nın aksine aramızda bacaklarından kurtulup bir kuyruk kazanmak için uğraşanlar var.

Uğraşmak ne kelime, birer denizkızı olmanın formülünü çoktan keşfetmişler bile. Birer havalı kuyrukla, kendilerini dalgaları bırakıp gözden kaybolacakları saklı bir koy bulmuşlar.

Barcelona’ya bir saat uzaklıkta, Tarragona kasabasının hemen yanı başında bir ufak koy... İsmi Cala Romana. Eski zamanlarda gözden biraz uzak kalmak isteyen keşişlerin sığınağı.

Burası artık modern denizkızlarının yuvası olmuş. Kayalıklarda hülyalı hülyalı poz veriyorlar. Dalgalarda bir görünüp bir kayboluyorlar. Onları görmek, şarkılarını duymak için günler gecelerce yol alan, insana hasret bir denizci olmaya gerek yok.

Haberin Devamı

Uygun bir saatte giderseniz, çıplak gözle, siz de görebilirsiniz.

ÜÇ SAATTE MASAL KAHRAMANISINIZ

Bir denizkızı gördüm sanki

İnsanlıktan umudunuzu kestiyseniz, aralarına da karışabilirsiniz hatta. Bir denizkızı da siz olabilirsiniz. Puluyla, kuyruğuyla, her şeyiyle tastamam bir denizkızı... Üstüne üstlük, tahsilli de. Hepsi eğitim görmüş, hepsi dalgaya nasıl dalınır, kayada nasıl poz kesilir biliyor.
Hepsi Tarragona’daki, önce havalı ismiyle söyleyelim, ‘Academia de Sirenas’tan mezun. Türkçesi Denizkızı Akademisi... Dersini almış, ezberini etmiş, uslu denizkızları yetiştiren Avrupa’nın tek akademisi burası. Geçen yaz kuruldu. İlgilenirseniz, öğrenci alımına devam ediyor.

“Yahu böyle okul mu olur” demeyin. Olur. Susana Seum ile Alejandro Rodriguez çifti oldurmuş. Bu tam da Andersen’e layık bir hikâye...

Yüzmeyi çok seven Susana, üç sene önce geçirdiği bir trafik kazası sonucu elini ayağını denizden çekmiş, ameliyat üstüne ameliyat geçirmiş.

Partneri Alejandro, Susana’yı denize döndürecek bir motivasyon ararken, dünyanın en tuhaf işlerini üretmekte üstüne olmayan Filipinler’de bir denizkızı eğitim okuluna rastlamış.

Haberin Devamı

“Biz de yapalım” diye açmış Susana’ya. O da “Tamamdır” deyince, çalışmaya başlamışlar. Susana da denize dönmüş böylece. Okul açılmış. Mutlu son...

Bir denizkızı gördüm sanki

Şimdi basit bir soru: Ne öğretiyor Denizkızı Akademisi? Cevabı da basit: Denizkızı olmayı...

Peki nasıl? Önce Susana ve diğer eğitmenler sizi bir kurstan geçiriyor, sonra bir kuyruk takıyor, sonra da denize salıyor. Bu kadar...

Her şey birkaç saat içinde olup bitiyor. Günahı 49 Euro. Ama tecrübe ömür boyu; ister torununa anlat ister kuyruklu fotoğrafını Instagram’a yükle...

Susana’ya soruyorum: Her şey bir kuyruk için mi? “Hayır elbette” diyor. “Denizkızı olmak için yapılan egzersizler karın ve sırt kaslarına iyi geliyor. Hem bir rüyanızı da gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Yüzmenin en büyülü yolu bu.”

Haberin Devamı

Yani hem ruhunuz fayda görüyor hem bedeniniz. Eğri oturup doğru konuşalım. Tarragona’ya kadar gidip bacaklarınıza likradan bir kuyruk geçirirseniz ne kazanacaksınız gerçekten?

Öncelikle şu: Facebook ve Instagram hesaplarınız için kuyruğunuzla kumsalda sereserpe yattığınız, benzersiz fotoğraflar çektirip, tanıdıklarınızı hasetinden çatlatacaksınız. Bu iyi senaryo.

Bir de şu var: Yine fotoğraf çektireceksiniz. Ama bu defa eşiniz dostunuz fotoğraflara bakınca, “Şimdi de k.çına kuyruk takmış, yazık, hiç iyi görmüyordum zaten” diyecek. Bu arkadaşlarınızla ilişkinize bağlı. Tabii bir de kayalar üzerinde, kumsalda verdiğiniz pozların ne kadar cesur, ne kadar ‘sersemce’ olduğuna...

Haberin Devamı

KÜVETİN İÇİNDE KUYRUK ÇIKAR MI?

Bir denizkızı gördüm sanki

Siz yine de keyfinize bakın. Akademi’ye gelenler, eşin dostun ne dediğine aldırmayanlar zaten.

Kimler mi geliyor? Evvela, çocukken Disney’in sevimli denizkızı Ariel’i seyredip bir daha unutamayanlar... Çocukken küveti doldurup, “Kuyruğum çıkar belki” diye suyun içinde saatlerce uzanmış olan kadınlar... Anne babasının elinden tutup hafta sonu eğlencesine sürüklediği çocuklar... Tabu konusunda pek takıntısı olmayan erkekler (Evet, bilmem böyle adlandırmak doğru mu ama ‘denizoğlanları’ da var)... Bir de balayında eşine sürpriz yapmak isteyen delifişek yeni evliler... Akın akın geliyorlar.

Haberin Devamı

Susana ve diğer eğitmenler onları havuzun başına topluyor. Önce biraz antrenman, kaslar açılıyor. Sonra havuzda biraz yüzme pratiği. Derken sahile geçiliyor. Yine germe, yine açma, Doğu mistisizminden esinle güneşi selamlama derken, bir iki soru...

Kuyrukla vücudun irtibatı nasıl sağlanacak? Öğretiyor Susana. Denizde tuhaf hareketler yakışmaz denizkızına.

Bilekler önce içeriye sonra dışarıya döndürülüyor. Eller baldırlarda, kalça biraz dışarda, hoplaya zıplaya koşuluyor... Denizde iş görecek bu.

Nihayet kuyruk. Susana öğütlüyor: “Bırakın dalgalar sizi alsın. Bir yunus olduğunuzu düşünün. Ellerinizi kafanızın üzerine uzatın, kalçalarınızı oynatın. Denizin içinde dizleri bükün, sonra ayakları uzatarak kuyruğu çırpıştırmış olun.”

HAYALLER ARİEL GERÇEKLER SİZSİNİZ

Bir denizkızı gördüm sanki

Tabii hayaller Ariel gerçekler sizsiniz... Daha ilk kulacınızda öndeki denizkızının hoyrat kuyruğu gözünüzde patlayabilir. Kumsala çıktığınızda şu manzarayla karşılaşabilirsiniz: Poposu kumlu, ağzı burnu tuzlu suyla yanmış, gözleri kızarmış acemi, çakma Ariel’ler...
Yine de insan olmaktan daha sıkıcı değil. Andersen’in denizkızı da insanlıktan vazgeçmişti zaten.

DENİZKIZI AKADEMİSİ’NE KİMLER GİDİYOR?

Evvela, çocukken Disney’in sevimli denizkızı Ariel’i seyredip bir daha unutamayanlar... Çocukken küveti doldurup, “Kuyruğum çıkar belki” diye suyun içinde saatlerce uzanmış olan kadınlar... Anne babasının elinden tutup hafta sonu eğlencesine sürüklediği çocuklar... Tabu konusunda pek takıntısı olmayan erkekler... Bir de balayında eşine sürpriz yapmak isteyen delifişek yeni evliler...

Bir denizkızı gördüm sanki

Yarı insan yarı balık denizkızı efsanesi MÖ 5 bin yılına kadar dayanıyor. Deniz kızlarının, büyülü şarkılarıyla denizcileri kendilerini çektiğine inanılıyor.

En ünlü denizkızı Disney’in 1989’da çektiği Ariel.

1920 ve 30’ların efsane şarkıcısı ‘Denizkızı Eftalya’ bu lakabını sandalda söylediği şarkılardan aldı.

Denizkızı Akademisi’ne en çok çocuklu aileler rağbet ediyor.

Yaş sınırı sekiz.

Havuzdaki başlangıç seansı 39 Euro, her seans iki saat.

Deniz seansı 49 Euro.

Daha fazla bilgi için sirenasmediterraneanacademy.com

Küçük Denizkızı Ariel

BAKMADAN GEÇME!